Näin sinun ei tarvitse enää huolehtia turhaan – ratkaisu yleisimpiin murheisiin

Pelkäätkö työpaikkasi puolesta? Huolettaako jälkikasvusi tulevaisuus? Kokosimme yhteen yleisimmät huolenaiheet ja pelot, sekä keinot niiden päihittämiseen.

Sorrutko helposti jossitteluun ja kertaat iltaisin päässäsi elämän mahdollisia kauhuskenaarioita?

Tärkeintä on oppia, että turha huolehtiminen vie vain turhaa energiaa – jos sinulla on todellista aihetta pelkoihisi, toimi nyt ja lopeta turha huolehtiminen. On myös paljon asioita, joihin et voi itse vaikuttaa, ja pilaat elämääsi pohtimalla niitä, mutta voit aina varautua esimerkiksi taloustilanteen yllättävään heikkenemiseen.

Pelko: Menetän työpaikkani

Ajat ovat kovat ja monessa yrityksessä pelätään työpaikkojen puolesta. Jos koet että sinulla on aihetta samaan, pohdi mistä se voi johtua: Tiedätkö, että alasi tulevaisuus on epävarma? Onko työnantajasi antanut aihetta uskoa, että työpaikkasi voisi olla vaarassa? Mistä pelkosi tulee?

Jos sinulla ei ole varakassaa olemassa, nyt on hyvä hetki hankkia sellainen. Pyri säästämään mahdollisimman suuri osa palkastasi ja laita kuluhanat kiinni. Laittamalla 10 prosenttia säästöön joka kuukausi palkastasi saat vuodessa jo hyvän vararahaston. Tuntuva pesämuna antaa jo enemmän turvaa tulevaisuuden varalle – tämä hetki koittaa siinä vaiheessa, kun sinulla on säästettynä 6–24 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Katso asiaa myös positiivisesti: Jos menetät työpaikkasi, mitä muuta voisit tehdä? Oletko aina haaveillut tekeväsi jotain, mutta vakituinen työ on pitänyt sinut tutussa ja turvallisessa? Hae jo nyt työn ohelle opettavia harrastuksia tai kouluttaudu lisää mieleiseesi suuntaan. Uhka voi olla myös mahdollisuus.

Pelko: Terveyteni pettää

Sen sijaan, että huolehtisit tulevasta terveydestäsi tee parhaasi, että voit hyvin tässä ja nyt: Liiku, syö hyvin, pidä hauskaa ja näe ystäviäsi. Myös kokonaisvaltainen lääkärintarkastus tuo turvaa tulevaan.

Muista, että loppujen lopuksi et voi täysin pitää lankoja käsissäsi, mitä terveyteesi tulee. Elämä on kuitenkin kysymysmerkkejä täynnä ja säännöllisten terveystarkastusten sekä hyvien ja onnellisten elämäntapojen avulla voit pitää itsestäsi niin hyvää huolta kuin mahdollista.

Pelko: Läheisilleni tapahtuu jotain

Pelko lähipiiristä on yksi yleisimpiä, rakastammehan perhettämme ja ystäviämme paljon. Tähän skenaarioon et voi varautua ja tästä on myös vaikeinta huolehtia.

Pelkojen voittaminen tarkoittaa myös positiivista elämänasennetta ja uskoa siihen, että asiat tulevat sujumaan hyvin. Toisaalta esimerkiksi vanhempien kuolema on luonnollinen osa elämää ja sen aika tulee varmasti koittamaan joskus, joten nauti tästä hetkestä ja vietä aikaa rakkaittesi kanssa.

Pelko: Raha

Rahan ei kerrota tuovan onnea, mutta mielenrauhaa se tuo taatusti. Aloita siis jo nyt varakassan kerryttäminen ja lopeta velan ottaminen. Jos teet näin, on fakta, että jossain vaiheessa olet huomattavasti plussan puolella.

Älä ajattele, että pienistä tuloista vaurastuminen ei ole mahdollista. Kyse on loppujen lopuksi vain oikean päämäärän valinnasta: Jo pienenkin summan siirtäminen sivuun kuukausittain kannattaa ja siinä vaiheessa kun tulosi paranevat, voit siirtää jälleen hieman enemmän säästöön.

Muista myös huomioida mahdolliset lisätulot: Osaanko jotain sellaista, josta joku ulkopuolinen voisi olla valmis maksamaan?

Pelko: Parisuhteeni epäonnistuu

Jos puolisosi haluaa pettää sinua tai ei halua enää olla kanssasi, et voi sille mitään. Voit kuitenkin tässä hetkessä yrittää parhaasi, olla rakastava ja huomioiva puolisoasi kohtaan.

Mikäli huomaat parisuhteessanne ongelmia, kokeile muutaman viikon positiivisuuspistosta: Ole erityisen hellä ja huomioiva rakastasi kohtaan ja nosta hänet jalustalle. Älä huomioi vain huonoja asioita ja tekemättä jätettyjä tehtäviä, vaan anna erityishuomiota asioille, jotka hän tekee hyvin.

Ja vielä viimeiseksi: Kokeile Mitä jos? -harjoitusta

Jos et saa järkeilyllä peloistasi ylivaltaa, kokeile kauhuskenaarioiden viemistä äärimmilleen. Jos esimerkiksi menetät työpaikkasi, mitä sitten tapahtuu? Ja mitä tästä voi seurata? Kokeile erilaisia reittejä ja selviytymistapoja, joiden avulla voit päästä ulos ikävästä tilanteesta.

Huomaat nopeasti, että asioihin on useita eri ratkaisuja. Suurin osa elämäsi valinnoista on loppujen lopuksi sinusta itsestäsi kiinni.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja