Näin selätät krapulan – katso Samin vinkit!

Pikkujoulujen jälkeen mieli tekee ranskalaisia perunoita, mutta todellisuudessa elimistö kaipaa jotain aivan muuta. Sami Garam neuvoo, miten syöt oikein krapulassa.

Pikkujouluaikana krapula on monille suomalaisille valitettavan tuttu olotila. Samoin on krapulasyöminen: pitsaa, ranskalaisia perunoita ja majoneesia. Usein ylenmääräinen rasvaisuus kuitenkin vain pahentaa oloa.

– Krapula on tila, jossa elimistöstä on huuhtoutunut pois runsaasti hivenaineita. Silloin on tärkeintä syödä monipuolisesti, Sami Garam neuvoo.

Krapulassa elimistö kaipaa kaikkia ravintoaineita: vitamiineja, hiilihydraatteja, kuitua ja proteiinia. Avainsana on siis monipuolisuus.

– On tärkeää, että ruoassa on tarpeeksi nestettä ja kuitua, jotta elimistö pääsee palautumaan, Garam kertoo.

– Krapulassa ruoan pitäisi siis oikeastaan olla über-terveellistä!

Samin vinkit krapulaan

Kasvikset: Kasviksissa on nestettä ja vitamiineja, joita elimistö kaipaa krapulassa.

Lohi: Lohessa on rasvaa, mutta se on terveellistä kalan rasvaa. Uunissa paistettu lohi on terveellinen, mutta myös helppo ruokalaji. Krapulassa ei usein jaksa hirveästi laittaa ruokaa.

Risotto: Elimistö kaipaa myös hiilihydraatteja. Risotto sopii hyvin vaikkapa lohen lisukkeeksi.

Salaatti: Raakasalaatti, jossa on tuoreita vihanneksia on oikeastaan parasta mahdollista krapularuokaa.

Juo paljon: Mutta ei "tasoittavaa", vaan vettä tai tuoremehua.

Uunilohi ja fenkoli-purjomuhennos

1 (625 g) Pirkka kirjolohifilee
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
ripaus mustapippuria

Muhennos

2 (400 g) fenkolia
1 (200 g) purjo
1 dl tilliä
1 rs (100 g) Pirkka anjovisfileitä
1 rkl öljyä
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria
(1/2 dl vettä)

Nosta kirjolohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta sitruunan kuorella ja pippurilla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Puolita fenkolit ja leikkaa kova kantaosa pois. Leikkaa fenkolit ohuiksi suikaleiksi. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Hienonna tilli ja anjovisfileet.

Kuullota fenkoleita noin 3 minuuttia pannulla. Lisää purjot ja jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean kypsiä. Lisää anjovikset, ruokakerma, tilli ja sitruunanmehu. Mausta pippurilla. (Ohenna muhennosta tarvittaessa vedellä.)

Levitä muhennos kalan päälle tai tarjoa se erikseen. Tarjoa lisäksi keitettyjäperunoita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat