Suklaaherkkuja tehdessä suklaan temperointi on erittäin tärkeää, jotta saat sileän ja kauniskiiltoisen lopputuloksen.
Suklaan temperointi
1. Lämmitä suklaa ensimmäiseen haluttuun lämpötilaan.
2. Liikuttele suklaata, kunnes se viilenee.
3. Ota suklaa uudelleen kulhoon ja lämmitä se toiseen haluttuun lämpötilaan.
4. Mittaa suklaan lämpötila mittarin avulla.
Temperointi tarkoittaa suklaan käyttämistä peräjälkeen tietyissä lämpötiloissa, jotta suklaan sisältämä kaakaovoi saadaan sileäksi, kauniskiiltoiseksi seokseksi. Temperointi saa suklaan kiiltäväksi ja entistä maukkaammaksi. Temperointi on tarpeen kun suklaaseen halutaan kaunis, pysyvä mattakiilto.
Temperoinnissa oikea lämpötila on kaiken A ja O, minkä takia lämpötilaa seurataan nestelämpömittarilla. Temperointi saa suklaan todellakin edukseen. Samettiseksi temperoitu suklaa maistuukin temperoimatonta herkullisemmalta!
Eri suklaalaaduille on olemassa tietyt, tarkat temperointilämpötilat.
Suklaa rouhitaan ja puolet siitä pannaan kulhoon. Kulhossa oleva suklaa sulatetaan ja lämmitetään vesihauteessa jäljempänä olevan taulukon osoittamaan ensimmäiseen lämpötilaan. Tavoiteltu lämpötila vaihtelee hiukan suklaan laadusta riippuen.
Kun haluttu lämpötila on saavutettu, loppu suklaarouhe lisätään ja suklaata sekoitellaan ruokalusikalla tai nuolijalla rauhallisesti kunnes suklaa on saavuttanut taulukossa esitetyn toisen lämpötilan.
Suklaan voi jäähdyttää myös levittämällä sen huoneenlämpöiselle marmorilevylle ja liikuttelemalla sitä siinä rauhallisin liikkein metallilastan avulla. Suklaan saavuttaessa toisen, ensimmäistä matalamman tavoitelämpötilan, se kaavitaan takaisin kulhoon ja lämmitetään vesihauteessa vielä kolmanteen lämpötilaan.
Jokainen suklaalaatu on temperoitava eri tavoin. Taulukossa on esitetty kolme lämpötilaa, joissa kyseinen suklaalaatu temperoituu.
1. vaihe 2. vaihe 3. vaihe
Tumma suklaa 48-50 27-28 31-32
Maitosuklaa 45 26-27 30
Valkoinen suklaa 40 26-27 25-29
Kaada suklaa muotteihin ja hyydytä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.
(MTV3)
Uusimmat
-
19:25
TPS-hyökkääjä sikaili itsensä suihkuun – Tappara myrskyää Nokia Arenassa
-
19:23
Bensan riittämisestä pääsiäisen yli huolta – "Katsotaan, kuinka kauan tulee"
-
19:21
Haagin tuomioistuin: Israelin on varmistettava humanitaarisen avun pääsy Gazaan
-
19:00
HIFK:lla räväkkä alku Lahdessa – Marleau hiljensi Isku Areenan, Leo Komarov sai jo lämpöä
-
18:58
Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan – lopputulos yllätti: "Mitä ihmettä?"
-
18:56
Venäjän sotilaskone on pudonnut mereen Krimin rannikolla
-
18:47
Alma Median mainosmyynnin muutosneuvottelut päättyivät
-
18:45
Michael Jacksonin lapset tekivät harvinaisen, julkisen näyttäytymisen punaisella matolla
-
18:32
Valioliiga-tähden uhkapeliskandaalissa käänne – uusia syytteitä
-
18:24
Ei kannata ohitella! Poliisi pamauttaa luvun: Näin moni on jo menettänyt korttinsa tänä pääsiäisenä
-
18:13
Kryptoyrittäjälle tuntuva vankeustuomio – huijasi jopa miljardeja
-
18:00
Yllättävä näky Lahdessa: HIFK:n teholuutija ilmestyikin paikalle
-
17:48
MM-kultaleijonalta suoraa puhetta pettymyksen keskellä – "Jos jään tänne..."
-
17:32
MTV seuraa: Pääsiäisen menoliikenne vilkkaimmillaan tänään – pääväylillä liikenne on sujuvaa
-
17:30
Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"
-
17:30
Glee-tähti Lea Michele odottaa toista lastaan – upeat raskauskuvat julki
-
17:11
Muslimien joukkotuhoamiskirjoituksesta syytteessä oleva Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa
-
17:10
Venäjä: Meillä on todisteita, että terrori-iskun tekijöillä on yhteyksiä Ukrainaan
-
17:00
Pääsiäisen viettoon lähtijä, tankkaa täällä – bensan hinta torstaina kahden euron molemmin puolin
-
16:42
Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuolto venyy entisestään
-
Lataa lisää