Näin paljon suomalaiset tuhlasivat joululahjoihin rahaa

Huh! Joulu on taas ohitse, mutta mitä jäikään käteen – vai jäikö mitään? AVA selvitti, kuinka paljon suomalaiset kuluttivat joululahjoihin yhteensä rahaa.

AVA halusi tietää, kuinka paljon AVAn lukijoilta suurin piirtein kului tänä vuonna joululahjoihin rahaa. Kuinka monelle henkilölle lahjoja piti hankkia ja millaisiin lahjoihin he panostivat?

Kyselyssä kävi ilmi, että lukijoista suurin osa, 30 prosenttia, kertoi käyttäneensä joululahjoihin rahaa arviolta 50–150 euroa. Monet perustelivat vastauksessaan vastustavansa joulun kaupallisuutta ja hankkineensa joululahjat etukäteen esimerkiksi alennusmyynneistä tai kirpputoreilta.

Suomalaiset käyttivät joululahjoihin rahaa..

1. 50–150 euroa (30 prosenttia vastanneista)

2. 150–300 euroa (21 prosenttia)

3. 0–50 euroa (15 prosenttia)

4. 300–500 euroa (11 prosenttia)

5. 500–1000 euroa (9 prosenttia)

6. 0 euroa (7 prosenttia)

7. Yli 1000 euroa (6 prosenttia)

Kyselyyn osallistui 682 AVAn lukijaa. Mihin joululahjarahat menivät? Lue perustelut!

Suomalaiset panostivat lasten lahjoihin

Lukijoista suurin osa kertoi käyttäneensä joululahjoihin suurpiirteittäin 50–150 euroa. Etenkin lasten joululahjoihin panostettiin. Heräteostoksiin ei niinkään sorruttu: lahjat mietittiin tarkkaan etukäteen.

"Lahjoihin meni noin 50–150 euroa. Siinäpä pulma kun parisuhteen toinen osapuoli tuntee että on pakko antaa rahaa sukulaislapselle joka tottunut kalliisiin lahjoihin koko ikänsä, niin raha on ainut joka kullannupulle edes kelpaa, kun sentään mielestäni nämä läppärit, ipodit ja iphonet kuuluvat vanhempien hankintoihin. Kavereille, ystäville hommaan kaikkea pientä mutta kivaa, tai teen itse. Kirppareilta tekee löytöjä pitkin vuotta, ei tule hirmu kalliiksi. Osa tutuista on näitä joille ei osaa kuin ostaa tai tehdä kortin tai hommata – ehkä – sen joulukukan.

"Köyhänä opiskelijana ei ole turhan paljon rahaa, ei edes joululahjoihin. Käytän lahjoihin noin 100–150 euroa, joilla ostan tarkkaan harkittuja lahjoja muutamalle ystävälle, vanhemmille ja veljen omalle perheelle."

"Vastustan joulun kaupallisuutta aikuisten kesken. Pienille lapsille hankin tai teen lahjat kuusen alle."

"Minä tuhlasin joululahjoihin tarkalleen ottaen sata euroa. Ennen kaupoille lähtemistä olin suunnitellut tarkasti etukäteen, mitä ostan ja noudatin tiukasti suunnitelmaani. Annan myös vuosittain jotain itsetehtyä lahjaksi, joten se vähentää lahjoihin kuluvaa summaa. Minusta ei ole pyörimään kaupoilla päivästä toiseen tuhlaamassa rahoja lahjoihin, joiden tarpeesta ei voi olla edes varma. Teen varmoja ostopäätöksiä ja pysyn suunnitelmissani. Näin teen joka vuosi."

"Sekä omasta että puolison lähisuvusta löytyy paljon pieniä lapsia, joille on tietysti mukavakin ostaa lahjat ja niihin tulee investoitua eniten rahaa. Vähemmän menee aikuisten lahjoihin. Tänä jouluna lahjoihin meni poikkeuksellisesti tavallista vähemmän rahaa. Tänä vuonna aion vihdoin (ainakin yrittää!) ostaa lahjat pitkin vuotta, ettei tarvitse yhtä palkkaa investoida lahjavuoreen."

"Varmaan noin parisataa euroa meni kaiken kaikkiaan joululahjoihin. Pääasiassa euroja meni lapsen lahjoihin."

"Kun on rahaa.."

Lukijoista kuusi prosenttia kertoi käyttäneensä joululahjoihin rahaa yli 1 000 euroa: he panostivat kalliisiin tuotteisiin, kuten kodinelektroniikkaan.

"Pelkästään tyttären uuteen kotiin lupasin hankkia jotain tarpeellista. Kaikki vesikalusteet sain sopivasti ja maksoi 3 000 euroa. Kun on rahaa niin miksei sitten anna eteenpäin lapsille. Olen kuullut, että käärinliinoissa ei ole taskuja."

"Täytyy todeta, että lähemmäs 1 000 euroa lahjoihin meni: ostin aikuisille perheenjäsenille hyödyllisiä ja tarpeellista kodinelektroniikkaa, lapsille erilaisia videopelejä. Tiedän toki, että alennusmyynnit olisivat alkaneet heti joulun jälkeen, mutta miten sanot lapsille "Odota joulun yli, sitten pukki tuo sinulle toivomasi Batman Lego -pelin?" Jos minulla on kerran varaa ostaa lahjat, niin totta kai haluan perhettäni ilahduttaa!"

Osa lukijoista kertoi, etteivät he ostaneet lahjoja laisinkaan.

"Vihaan joulua. Muuttunut täysin kulutusjuhlaksi, joka kasvattaa vaan kauppiaiden kukkaroa. En ostanut yhtään joululahjaa ja perinteiset jouluruoatkin yököttävätkin. Arvaatte vaan, onko mulla joulukuustakaan. Loppuis jo tämä höpötys!"

AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja