Näin paljon rahaa sinulla pitäisi olla säästössä

Rahaa tulisi olla säästössä eri arvioiden mukaan summa, joka kattaa menot kahdesta kuuteen kuukauteen. Haasteeksi voi kuitenkin muodostua epärealistinen käsitys omasta kulutuksesta.

Vararahaston määrään vaikuttaa talousvalmentaja Mikko Sjögrenin mukaan se, miten kulutus lasketaan.

– Jos menot ovat sellaiset kuin tällä hetkellä, riittää vararahasto yhtä pitkäksi aikaa kuin sama summa nykykulutuksella muutenkin. Jos taas mietitään, että henkilökohtainen talous laitetaan säästöliekille, eli karsitaan harrastuksista, viihteestä ja kaikesta mukavasta, silloin sama summa riittää pidemmäksi aikaa.

Tunne taloutesi kuin taskusi

Sjögren sanoo, että ihmiset usein unohtavat suuren osan menoistaan.

– Omaa talouttaan pitäisi tuntea niin hyvin, että todella tietää, mihin rahaa menee. Silloin sopivan vararahaston määrän pystyy laskemaan. Valmennettavien kanssa lähdetään liikkeelle siitä, että lasketaan kuukauden menot ensin ulkomuistista. Yleensä käy niin, että useampi satanen on hukassa. Kun menoja ruvetaan jäljittämään tiliotteiden kanssa, aika paljon löytyy, mutta siitä huolimatta saattaa jäädä melkein satanen hukkaan.

Sjögren huomauttaa, että käteistä käyttäessä menee helposti euro sinne, toinen tänne. Vaikka euromäärä olisi päivässä pieni, kuukaudessa summaksi saattaa tulla jopa sata euroa. Jokainen parkkimaksu tai iltapäivälehti on näin ollen pidemmällä aikavälillä tuntuva kuluerä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja