Näin pääset eroon ujoudesta

Uusille ihmisille ja tilanteille ei tarvitse lämmetä välittömästi. Jos kuitenkin tunnet, että ujous haittaa elämääsi, on aika opetella rohkeasti astumaan ulos kuorestaan.

Ujoudesta voi oppia pois, Kidshealth.org neuvoo. Rohkaistuminen on prosessi, jonka lopussa seisoo kiitos.

Aloita pienestä. Voit vaikkapa kokeilla katsoa juuri tapaamaasi ihmistä silmiin. Harjoittele kehon kieltä, joka kertoo itsevarmuudesta, sekä small talkia eli kevyttä keskustelua. Voit puhua vaikkapa perheesi kanssa säästä, musiikista tai muodista - mikä vain sinua kiinnostaa. Näin et hätäänny, jos jäät uuden ihmisen kanssa kahdestaan.

Esittele ystäviäsi toisilleen, jotta et tositilanteessa hämmenny, jos sinun täytyy tutustuttaa kaksi toisilleen vierasta ihmistä.

Itsevarmatkin tekevät virheitä

Mieti valmiiksi keskustelunaloituksia. Näin et joudu epämukavaan hiljaisuuteen. Voit esimerkiksi esitellä itsesi uudelle koulukaverille, kehua hänen takkiaan ja kysyä, mistä se on hankittu. Puheenaiheiden ei tarvitse olla suuria, ja usein ihmiset pitävät siitä, että heitä kuunnellaan. Saattaa siis riittää, että pelkästään aloitat keskustelun, ja puhekumppanisi hoitaa puhumisen.

Kun olet valmis kokeilemaan jotain, mitä et aiemmin uskaltanut, kuten puhelinsoittoa tuntemattomalle, treenaa etukäteen, mitä aiot sanoa. kirjoita vuorosanasi ylös ja kokeile niitä ääneen, tarvittaessa peilin edessä. Jos tositilanteessa sekoilet sanoissasi tai unohdat jotain, älä hätäänny. Itsevarmatkin ihmiset tekevät virheitä! Seuraava kerta on jo helpompi.

Ole paras ystäväsi

Anna itsellesi mahdollisuus treenata sosiaalisia taitoja. Etsiydy sellaisten ihmisten luo, joilla on samat kiinnostuksenkohteet. Harrastusryhmä voi olla hyvä valinta.

Huolehtiminen voi estää sinua yrittämästä. Jos pelkäät, että epäonnistut varmasti etkä kuitenkaan osaa, mieti, olisitko näin kriittinen parasta ystävääsi arvostellessasi? Kohtele itseäsi kuin parasta ystävääsi, sillä usein olemme muille hellempiä kuin itsellemme.

Harjoittele puhumaan omasta puolestasi. Ujous ei ole syy olla sanomatta mielipidettään tai antaa muiden kävellä ylitsesi.

Ole oma itsesi. Voit kokeilla kaikenlaisia lähestymistaktiikoita, mutta älä sano tai tee mitään, mikä ei sovi tyyliisi. Aitoutesi houkuttaa ihmisiä tutustumaan sinuun.


Helmi nyt myös Twitterissä, tutustu!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Kidshealth.org

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat