Näin Oulun murhasta syytetty mies kertoi tunteja kestäneestä kidutuksesta – "Silleen mulle on opetettu tuo homma"

Oulussa marraskuussa tapahtuneesta murhasta syytetty mies kertoi kuulusteluissa, kuinka kidutti uhriaan julmasti, ennen kuin kuristi tämän kuoliaaksi.

Vuonna 1988 syntynyttä miestä syytetään Oulun käräjäoikeudessa vuonna 1997 syntyneen naisen murhasta. Sosiaalisessa mediassa he olivat kertoneet menneensä edeltävänä syksynä kihloihin.

Miehellä on runsaasti aiempaa rikostaustaa pääosin huume- ja väkivaltarikoksista.

Kidutti vedellä

Tapahtumat miehen asunnolla alkoivat, kun mies oli raivostunut epäiltyään naisen anastaneen häneltä omaisuutta ja yrittäneen myrkyttää hänet.

Haastehakemuksen mukaan mies oli asunnon kylpyhuoneessa heittänyt naisen kasvoille vahvasti emäksistä viemärinavausainetta ja kodin yleispuhdistusainetta, jota päätyi myös naisen suuhun. Naisen näkökyky heikkeni äkisti ja huulet turposivat. 

Miehen syytetään tämän jälkeen suihkuttaneen naista kidutuksenomaisesti vedellä usean tunnin ajan. Miehen mukaan tarkoitus oli saada nainen kertomaan anastuksesta.

Minkälaisia kuulustelukeinoja sä käytit (uhrin nimi), poliisi kysyi kuulusteluissa.

– No, (epäselvää) kylymä kuuma suihkua vaan. Silleen mulle on opetettu tuo homma niinkö.

– Ää mitä, avaa vähä, poliisi jatkoi.

– Niinkö että suihkutin kylymällä ja kuumalla veellä vuorotellen ensin.

– Kauanko tätä jatku?

– No tätä jatku semmonen pari tuntia ku me selevitelttiin asioita niin kaikki löyty mitä mää pyysin sitä ettimään niistä huumeista.

– Ettäkö mä niinkö periaatteessa suomeksi sanottuna vesikidutin sitä kylymä kuumalla, mies vielä lisäsi toisessa kuulustelussa.

Syyttäjän mukaan nainen joutui tämän seurauksena puolustuskyvyttömään tilaan, jossa mies leikkasi tältä kostona hiukset.

Raivokohtaus neulanpistosta

Tilanteen päätyttyä mies ja nainen menivät nukkumaan. Mies kertoi kuulusteluissa heränneensä kutittavaan tai pistävään tunteeseen ja epäili naisen pistäneen häntä nikotiinia sisältäneellä injektioneulalla.

Se johti uuteen raivostumiseen.

Syyttäjän mukaan mies repi naisen sängystä ja vei hänet "kyttäotteeksi" kutsumassaan hallintaotteessa kylpyhuoneeseen ja paiskasi naisen lattialle. Siellä mies meni naisen päälle, tukki tämän suun wc-paperilla ja istuinsuojalla.

Mies kertoi kuulusteluissa, että nainen puolustautui vimmatusti. Mies otti käsiinsä saamansa muoviämpärin, laittoi sen uhrin päähän ja painoi ämpärin reunalla hänen kaulaansa. Tätä jatkui niin kauan, kunnes nainen meni tajuttomaksi.

Syyttäjän mukaan nainen kuoli tukehtumiseen ämpärillä kuristamisen ja veden hengittämisen seurauksena.

Miehen kertomuksen mukaan hän tarkisti naisen pulssin ja totesi tämän hengittävän. Sitten hän meni sohvalle nukkumaan.

Noin kolmen tunnin unien jälkeen mies lähti kauppaan ja jätti asiasta kertovan lapun. Poliisi kysyi mieheltä kuulusteluissa, kävikö tämä tarkistamassa naisen kunnon ennen lähtöään.

– En käyny tarkistaan ku mulla oli semmonen tunne, että se voi olla kuollu, silleen ku se tuota noin katokko sillä lähti taju.

Kirjoitti itsemurhaviestin

Kotiin palattuaan hän ryhtyi laittamaan ruokaa. Sitten mies huomasi naisen kuolleen.

Mies soitti hätäkeskukseen. Kun ensihoitajat saapuivat paikalle, mies kertoi naisen tappaneen itsensä ja antoi hoitajille lapun, joka miehen mukaan sisälsi naisen kirjoittaman itsemurhaviestin. Ensihoitajat ja paikalle saapuneet poliisit olivat sitä mieltä, että lappu oli kirjoitettu samalla käsialalla kuin miehen kirjoittama, kaupassa käymisestä kertova lappu.

Myöhemmin mies myönsi kuulusteluissa kirjoittaneensa itsemurhaviestin itse.

Miehen kertomus poukkoili kuulusteluissa moneen suuntaan. 

Hän kertoi muun muassa järjestäytyneestä rikollisuudesta ja siitä, miten häntä on ikään kuin jotenkin ohjailtu tekemään henkirikos. 

Kuulustelujen aikana poliisi kysyi häneltä useaan kertaan, onko hän mielestään kuulustelukuntoinen. Mies vastasi aina olevansa ja haluavansa selvittää asiaa.

Syyttäjän mukaan mies teki henkirikoksen erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Hän vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Mies sen sijaan kiistää murhan, vaikka myönsikin kuulusteluissa aiheuttaneensa naisen kuoleman. Hän katsoo syyllistyneensä surmaan tai korkeintaan tappoon.

Hän ei kertomansa mukaan tarkoittanut tappaa seurustelukumppaniaan, mutta hän myönsi, että hänen olisi tullut käsittää, että teot voivat johtaa naisen kuolemaan.

Miehen veressä oli tapahtuma-aikaan kahta eri bentsodiapsepiineihin kuuluvaa lääkeainetta ja Subutexin vaikuttavaa ainetta buprenorfiinia. Laboratoriolöydökset tehneet asiantuntijat eivät kuitenkaan voineet perusteella ottaa kantaa miehen päihtymystilaan tapahtumahetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat