Mies syytettynä kihlatun kidutusmurhasta: Kemiallisia palovammoja ja kuristamista

Miehelle vaaditaan elinkautista vankeutta Oulussa viime marraskuussa tapahtuneesta murhasta. Syyttäjän mukaan mies tappoi seurustelukumppaninsa moninaisella, kidutustyyppisellä väkivallalla.

Vuonna 1988 syntyneen miehen syytetään murhanneen vuonna 1997 syntyneen naisen. Sosiaalisessa mediassa he olivat kertoneet menneensä edeltävänä syksynä kihloihin. 

Tapausta tutkittiin aluksi tappona, mutta rikosnimike koveni nopeasti murhaksi. Miehellä on runsaasti aiempaa rikostaustaa pääosin huume- ja väkivaltarikoksista.

Syyttäjä: Taustalla raivostuminen myrkytysepäilystä

Nainen oli ollut miehen asunnolla ja syyttäjän mukaan mies oli raivostunut epäiltyään naisen anastaneen häneltä omaisuutta ja yrittäneen myrkyttää hänet.

Haastehakemuksen mukaan mies oli asunnon kylpyhuoneessa heittänyt naisen kasvoille vahvasti emäksistä viemärinavausainetta ja suuhun kodin yleispuhdistusainetta. Naisen näkökyky heikkeni äkisti ja huulet turposivat. Miehen syytetään tämän jälkeen suihkuttaneen naista kidutuksenomaisesti vedellä usean tunnin ajan.

Syyttäjän mukaan nainen joutui tämän seurauksena puolustuskyvyttömään tilaan, jossa mies leikkasi tältä kostona hiukset.

Torkkujen jälkeen kuolettavaa väkivaltaa

Mies oli tämän jälkeen nukkunut hetken ja herättyään epäillyt naisen pistäneen häntä nikotiinia sisältäneellä injektioneulalla, mikä johti uuteen raivostumiseen. Syyttäjän mukaan mies repi naisen sängystä, vei naisen hallintaotteessa kylpyhuoneeseen ja paiskasi kylpyhuoneen lattialle. Siellä mies olisi mennyt naisen päälle, tukkinut tämän suun wc-paperista tehdyllä tupolla ja sitonut suun eteen istuinsuojan. 

Tekoa oli syyttäjän mukaan seurannut kuristaminen. Uhrin vastusteltua olisi mies ottanut muoviämpärin, laittanut sen uhrin päähän ja painanut ämpärin reunalla uhrin kaulaa niin, että hän menetti tajuntansa ja kuoli.

Syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessa uhrin tukehtuneen kuristamisen ja veden hengittämisen seurauksena. Uhrin kasvoissa kerrottiin olevan laaja-alaiset, kudosvauriotyypiltään vaikean kemiallisen palovamman kaltaiset vammat ja hänen sarveiskalvonsa kerrotaan samentuneen voimakkaasti.

Syyttäjä pitää tekoa raakana ja julmana, koska uhrin näkökykyä heikentämällä tästä tehtiin toisen avusta riippuvainen. Väkivalta oli moninaista ja teko monivaiheinen, uhri oli puolustuskyvytön ja tekotapa oli luonteeltaan huomattavaa kärsimystä ja pelkoa tuottava. Syyttäjä piti tekoa myös törkeänä kidutustyyppisyyden, pitkäkestoisuuden ja seurustelukumppaniin kohdistumisen vuoksi.

Mies kiistää murhan

Mies itse kiistää murhan ja katsoo syyllistyneensä ensisijaisesti surmaan tai toissijaisesti tappoon. Hän ei kertomansa mukaan ole tarkoittanut tappaa seurustelukumppaniaan, mutta hän myöntää, että hänen olisi tullut käsittää, että teot voivat johtaa naisen kuolemaan.

Miehen mukaan nainen olisi aikaisemmin usein kohdistanut häneen väkivaltaa ja yrittänyt myrkyttää häntä. Mies toteaa myös, että hänen tekohetkinen vakava mielenterveyden tai tajunnan häiriönsä pitäisi ottaa huomioon lieventävänä asianhaarana.

Hän kiistää saattaneensa naisen puolustuskyvyttömään tilaan ja leikanneensa tämän hiuksia kokonaan. Hän myös kiistää heittäneensä naisen kylpyhuoneen lattialle täydellä voimalla. Mies sanoo myös, että oli laittanut istuinsuojan ja vessapaperia naisen suuhun estääkseen tätä puremasta, ei tappaakseen.

Miehestä nainen ei ollut toisen avusta riippuvainen näkökyvyn heikkenemisestä huolimatta. Hän ei katso naisen olleen puolustuskyvytön, eikä pidä tekoa törkeänä.

Juttuun päivitetty kello 13.23 murhasta syytetyn miehen vastaukset syytteisiin.

Jutun kuva vaihdettu kuvaan nykyisestä oikeustalosta 21.5. kello 8.40.

Lue myös:

    Uusimmat