Näin oppositio roimii hallituksen budjettiesitystä: "Leikkaukset tulevat vauhdittamaan työttömyyttä"

SDP:n puheenjohtaja Lindtman kritisoi hallituksen budjettiriihen tuloksia –  "Pohja hallituksen talouspolitiikalta pettämässä" 2:48
SDP:n puheenjohtaja Lindtman kritisoi hallituksen budjettiriihen päätöksiä – "Pohja hallituksen politiikalta pettämässä"

Hallituksen säästötoimet johtavat työttömyyden kasvuun ja samalla hallituksen politiikan pohja on pettämässä. Näin arvioi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Kymmenen Uutisten haastattelussa.

Lindtmanin mukaan hallitus on ollut virassaan alle 3 kuukautta, ja joutuu jo nyt harkitsemaan lisäleikkauksia.

– Suomi on matkalla taantumaan ellemme ole jo. Hallituksen leikkaukset jatkuvat ilman, että selvitetään niiden yhteisvaikutuksia esimerkiksi pienituloisempiin lapsiperheisiin, työssäkäyviin kuin muihinkin suomalaisiin, Lindtman sanoo.

SDP:n tuore puheenjohtaja muistuttaa myös, että rakennusalalla on edessä lama, joka täytyisi estää. Lindtman sanoo myös, että pieni- ja keskituloisilta jokainen leikattu euro on poissa kulutuksesta.

– Tässä tilanteessa leikkaukset tulevat todennäköisesti vauhdittamaan työttömyyttä ja heikkoa talouskehitystä.

"Vaalipuheet eivät pitäneet paikkaansa"

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan syyttää päähallituspuolueita vaalilupausten pettämisestä.

– Suomen taloustilanne on vakava ja se kävi hallituksen puheenvuoroista ilmi. 

– Samalla merkille pantavaa on se, että vaalipuheet nopeasta velaksi elämisen lopettamisesta kokoomuksen suunnalta ja perussuomalaisten puheet siitä, että pienituloisilta pienituloisilta ei leikata. Kumpikaan näistä ei todellisuudessa pitänyt paikkaansa, Saarikko sanoo MTV Uutisille.

Saarikko pitää hallituksen panostuksia tutkimukseen ja tulevaisuuden kasvuun hyvinä.

– Isoimmat näkemyserot keskustan ja hallituksen välillä kilpistyvät veronkevennyksiin, niitä hallitus ottaa nyt velaksi ja siihen, että suomalaisten tärkeimmät palvelut, terveyspalvelut kotikunnissa ovat hallituksen linjauksen vuoksi vaarassa, Saarikko sanoo.

"Syventää tietoisesti eriarvoisuutta"

Myös vihreät ja vasemmistoliitto arvostelevat hallituksen budjettia.

Vihreät on huolissaan leikkausten kohdentumisesta heille, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein heikoimmassa asemassa.

– Suomalaisia aina lapsista opiskelijoihin ja yksinasuvista matalapalkka-aloilla työskenteleviin työnnetään köyhyyteen. Se ei ole oikein, eikä se ole kestävää. Järjetöntä on, että näin isoja päätöksiä tehdään ilman kattavia lapsivaikutusten tai yhteisvaikutusten arviointeja, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kommentoi tiedotteessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan sanoo, että hallitus lisää tietoisesti köyhyyttä Suomessa.

– Hallituksen ensimmäinen budjettiesitys syventää tietoisesti eriarvoisuutta ja lisää pahoinvointia. Hallitus ei osoita minkäänlaista valmiutta arvioida uudelleen kohtuuttomia leikkauksiaan, vaan aikoo ensi töikseen heikentää sosiaaliturvaa historiallisella tavalla, ja vieläpä tilanteessa, jossa talousnäkymät heikkenevät ja työttömyys ja köyhyys lisääntyvät, Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton mielestä julkista taloutta tulee vahvistaa, mutta se tulee tehdä oikeudenmukaisesti, esimerkiksi suurten pääomien verotusta kiristämällä.

Andersson arvostelee hallitusta myös siitä, että se ei ole julkaissut arviota leikkaustensa kokonaisvaikutuksista.

Lue myös:

    Uusimmat