Tällaiset terveiset pääministeri Orpo lähettää Suomen köyhille: "Tämä on se tie, joka meidän pitää kulkea"

Budjettiriihi valmistui, hallitus ottaa ensi vuonna 11,5 miljardia lisää velkaa – haastattelussa pääministeri Petteri Orpo 6:43
Budjettiriihi valmistui, hallitus ottaa ensi vuonna 11,5 miljardia lisää velkaa – haastattelussa pääministeri Petteri Orpo

Jos valtiontalous ei ole kunnossa, siitä kärsivät viime kädessä eniten kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, köyhimmät ja pienituloisimmat, sanoo pääministeri Petteri Orpo Kymmenen Uutisille. 

Orpoa pyydettiin suorassa lähetyksessä lähettämään terveisensä niille suomalaisille, joilta leikataan runsaasti.

Orpo muistuttaa, että julkisen talouden kautta huolehditaan julkisista palveluista, sotesta ja eläkkeiden maksusta.

– Tämä on se tie, joka meidän pitää kulkea. Jos annamme tämän repsahtaa ja emme saa muutosta aikaan, menetämme kykymme huolehtia heikoimmista, pääministeri kommentoi leikkausten kohdistumista.

SDP:n puheenjohtaja Lindtman kritisoi hallituksen budjettiriihen tuloksia –  "Pohja hallituksen talouspolitiikalta pettämässä" 2:48
SDP:n puheenjohtaja Lindtman kritisoi hallituksen budjettiriihen päätöksiä –  "Pohja hallituksen talouspolitiikalta pettämässä"

Hallitus sai yhdessä päivässä valmiiksi neuvottelut esityksestään ensi vuoden budjetiksi. 

Hallituksen saamat talousluvut osoittautuivat synkemmiksi kuin aiemmin arvioitiin. Esimerkiksi verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin Valtiovarainministeriön ennakoi budjettiesityksessään elokuussa.

Ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä on 11,5 miljardia euroa.

– Kyllä synkät luvut vetivät mielenkin synkemmäksi. Nyt mistä meidän työmme oikein kunnolla alkaa, niin Suomi on vielä hankalamassa asemassa. Meillä on erittäin raskas velkareki ja tämän kääntäminen ei ole helppoa. 

– Mutta tämä on hallituksen ensimmäinen budjetti ja tästä muutos alkaa, pääministeri sanoo.

Ensi vuonna voimaan on määrä tulla jo merkittäviä leikkauksia sosiaaliturvaan. Orpo muistuttaa, että esimerkiksi asumistukimenot ovat kasvaneet vuosikymmenessä yli miljardilla eurolla.

– Meidän on pakko tehdä jotain, jotta saamme velkaantumista hillittyä. Samaan aikaan yritämme saada 100 000 suomalaiselle työpaikka ja lisää omia tuloja, antaa yrittäjille uskallusta palkata uusi työntekijä ja sitä kautta haetaan talouden kasvua. Niistä saamme verotuloja, joilla taas kustannamme tärkeät palvelut.

Myös muun muassa ansiosidonnainen työttömyysturva on joutumassa muutosten kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat