Mainos

Näin nuoret muuttaisivat ajo-opetusta

Trafin teettämän kyselytutkimuksen perusteella nuoret ovat pääosin tyytyväisiä kuljettajaopetuksen sisältöön.

Nuoret kertoivat Trafin kyselytutkimuksessa olevansa tyytyväisimpiä itse ajo-opetukseen sekä opetukseen ennakoivasta ajosta ja riskien vähentämisestä.

Kaiken kaikkiaan tyytyväisyys opetuksen antamiin valmiuksiin on pääosin lisääntynyt edellisien vuosien tutkimuksiin verrattuna. Eniten tyytyväisyys on kasvanut oman ikäryhmän liikenneriskien tunnistamiseen ja oman tilan hallintaan liittyvässä opetuksessa.

Kuljettajaopetuksen antamista valmiuksista tyytymättömimpiä nuoret ovat vaikeissa olosuhteissa, taloudellisesti ja ympäristöä säästävän ajotavan opetukseen.

Kuljettajaopetukseen kuuluu perus-, harjoittelu- ja syventävä vaihe. Harjoitteluvaihe alkaa heti perusvaiheen ja ajokortin saamisen jälkeen. Se sisältää omaehtoisen harjoittelun lisäksi tunnin teoriapetusta ja kaksi tuntia ajo-opetusta. Yli puolet Trafin kyselyyn vastanneista piti harjoitteluvaihetta täysin tai melko tarpeettomana.

Syventävän vaiheen opetukseen voi osallistua aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua ajokokeen suorittamisesta. Syventävään vaiheeseen kuuluu vähintään neljä tuntia teoriaopetusta ja neljä tuntia ajo-opetusta.

– Nuoret pitivät tätä kuljettajatutkinnon kolmatta vaihetta huomattavasti tarpeellisempana ja sisällöllisesti eheämpänä kokonaisuutena kuin harjoitteluvaihetta. Monissa palautteissa nuoret toivoivat harjoittelu- ja syventävän vaiheen yhdistämistä yhdeksi vaiheeksi, kertoo Trafin erityisasiantuntija Elina Uusitalo.

Tuoreet kuljettajat pärjäävät liikenteessä paremmin kuin aiemmin

Trafi on tutkinut nuorten mielipiteitä kuljettajaopetuksen sisällöstä säännöllisesti vuodesta 2003. Kyselytutkimusten tuloksista käy ilmi, että uusille kuljettajille sattuneiden pienten vahinkojen ja omaisuusvahinkojen määrä on vähentynyt selvästi, samoin kuljettajien saamien rikesakkojen määrä.

Lisäksi ensimmäisenä vuonna ilman vahinkoja ja rangaistuksia selvinneiden uusien kuljettajien osuus on kasvanut keskimääräisestä noin 60 prosentin tasosta noin 70 prosentin tasoon.

Lähde: Trafi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.