Näin naisten ja miesten huumorintaju eroaa toisistaan

Psykologien mukaan mies hurmaa huumorintajullaan, mutta naiset onnistuvat harvemmin naurattamaan miehiä.

Huumorintaju on sosiaalisesti arvostettua, ja esimerkiksi seuranhakuilmoituksissa sekä miehet että naiset etsivät huumorintajuista kumppania. Psykologi Richard Wiseman kuvailee kirjassaan Quirkology huumorin olevan kuitenkin erilaista eri sukupuolien välillä. Esimerkiksi tällaisia eroja tutkimuksissa on havaittu:

  • Erään tutkimuksen mukaan 71 prosenttia naisista nauraa, kun mies kertoo vitsin. Miehistä vain 39 prosenttia nauraa naisten kertomille vitseille.
  • Tutkimusten mukaan miehet myös kertovat noin 60 prosenttia kaikista vitseistä.
  • Ammattilaiskoomikoiden käsikirjoitusten tutkimisesta on selvinnyt, että 12 prosenttia mieskoomikoista teki pilaa myös itsestään. Naisista itselleen nauroi peräti 63 prosenttia.

Psykologi Eric Bresslerin mukaan miehet ja naiset eivät tarkoitakaan samaa asiaa hakiessaan huumorintajuista rakastettua.

Bressler on tutkinut sitä, miten hauskoilta miehet ja naiset vaikuttivat vastakkaisesta sukupuolesta deitti-ilmoitustensa perusteella. Hän havaitsi, että naiset etsivät miestä, joka saa heidät nauramaan. Miesten hakema huumorintajuinen nainen puolestaan oli nainen, joka nauraa hauskoille jutuille. Miehet haluavat, että naiset nauravat heidän vitseilleen, mutta he eivät halua kuulla naisten vitsailevan.

Evoluutiopsykologi Geoffrey Millerin mukaan tähän eroavaisuuteen on luonnollinen selitys. Hyvä huumorintaju kertoo älyllisestä näppäryydestä, joten hauska mies tekee parasta mahdollista isää lapsilleen etsiviin naisiin vaikutuksen. Huumorintaju kielii myös luovuudesta ja kyvystä ymmärtää erilaisia näkökulmia; molemmat piirteitä, joita naiset arvostavat. Miehet puolestaan ovat oppineet käyttämään huumoria naisten hurmaamiseen. Vitseillä pyritään myös päihittämään kilpakosijoita.

Huumoria 25 vuoden ajan tutkinut professori John Morreal uskoo tässä olevan perää, sillä toisin kuin naiset, miehet tekevät mielellään pilaa toisista miehistä esimerkiksi nimittelemällä. Miehet tekevät enemmän käytännön piloja, ja he voivat nauraa nöyryyttääkseen muita. Miehet siis kilpailevat huumorin keinoin toisiaan vastaan, kun naiset taas käyttävät huumoria yhteishengen luomisen keinona.

Miehisen huumorin vetovoima on niin vahva, että naisen nauru tulkitaan usein seksuaaliseksi kiinnostukseksi ja flirttailuksi. Saksalaisessa tutkimuksessa seurattiin toisilleen tuntemattomien miesten ja naisten keskusteluja ja havaittiin, että naisen naurun määrä todella korreloi sen kanssa, miten halukas nainen oli tapailemaan kyseistä miestä. Nauravat naiset olivat myös miesten mieleen, mutta miehen naurun määrällä ei ollut merkitystä suhteen jatkon kannalta.

Lähteet: PsychologyToday, Bodyandsoul.com.au

Putous naurattaa koko kansaa sukupuoleen katsomatta. Mutta huomaatko huumoripläjäyksessä eroja nais- ja miesnäyttelijöiden vitsien välillä? Katso!

Lue myös:

    Uusimmat