Näin moni suomalainen jättää vuokrat maksamatta!

Maksuhäiriömerkintä hoitamattomasta vuokrasta on yleensä merkki vakavista talousongelmista. Vuokrariski vaihtelee suuresti eri puolilla maata.

Vuokralla asuvista suomalaisista runsaalla neljällä prosentilla eli 50 000 henkilöllä on voimassa oleva maksuhäiriömerkintä maksamatta jääneestä vuokrasta. Vuodesta 2010 määrä on kasvanut peräti 16 prosentilla. Maksamattomia vuokria on yhteensä noin 139 miljoonan euron arvosta.

– Jatkuvasti kymmenettuhannet suomalaiset joutuvat etsimään uutta kotia vakavien talousvaikeuksien keskellä. Erityisen huolestuttava ilmiö on se, että kolmannes vuokriin liittyvistä maksuhäiriömerkinnöistä tulee alle 30-vuotiaille, liiketoimintajohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä sanoo.

Asiakastiedon tutkimuksen mukaan vuokrariski vaihtelee suuresti postinumeroalueittain. Kemin Pikku Berliini-Hepolassa joka kuudennella vuokralaisella on luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintä hoitamattomasta vuokrasta. Lähes yhtä suurella osalla vuokralaisista häiriöitä on Kiimingin Jäälissä ja Loimaan Mellilässä. Sen sijaan teekkarikeskuksena tunnetussa Otaniemessä vuokran laiminlyönnistä kertovia merkintöjä on vain 0,3 prosentilla yhteensä 2 800 vuokra-asujasta.

Usean kuukauden vuokrat maksamatta

Vuokranmaksun laiminlyönnistä kertova merkintä kielii yleensä siitä, että henkilöllä on erittäin suuria vaikeuksia saada muitakaan laskujaan maksettua. Useimmiten maksamatta jää ensin muita maksuja, koska yleisessä tiedossa on, että uuden vuokra-asunnon saaminen on maksuhäiriöiselle vaikeaa.

Asunnon vuokraaminen on luottotietolain mukainen peruste tarkistaa yksityishenkilön luottotiedot. Tyypillisessä tapauksessa käräjäoikeuden tuomion ja sen myötä maksuhäiriömerkinnän tullessa vuokravelkaa on kertynyt jo 1 500 – 2 000 euroa, mikä alueesta ja asunnon koosta riippuen vastaa noin 2-4 kuukauden vuokraa.

Ammatilaiset hallitsevat luottoriskit

Asiakastieto tutki myös asunnonvuokrausta päätoimialanaan harjoittavien yritysten menestystä ja tuloskuntoa. Tutkimus osoitti, että vuokrabisneksen ammattilaiset hallitsevat kasvaneet luottoriskit varsin hyvin. Asunnon vuokrauksessa tuotot eivät ole kovin korkeita, mutta suhteellisen vakaita. Alan yrityksillä maksuviiveitä on vähän ja maksuhäiriömerkintöjä ei käytännössä ollenkaan.

Osoitteessawww.omatieto.fi voit tarkastella avoimesta palvelusta asunnonvuokrauksen riskejä postinumeroalueittain.

Lue myös:

Teksti: Deski
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja