Mainos

Näin löydät täydellisen kaason puvun

Lue parhaat vinkit täydellisen kaason puvun löytämiseen!

Kun morsian on löytänyt pukunsa on aika valita kaason tai kaasojen puvut. Kaasoksi yleensä valitaan morsiamen hyvä ystävä, sisar tai suuria häitä järjestettäessä useampikin luottohenkilö.

Aikaisemmin kaaso oli morsiamen sukuun kuuluva avioitunut vanhempi nainen, jonka tehtävänä oli pukea ja valmistella morsian vihkimistä varten. Nykyään kaasojen tehtäviin kuuluu usein paljon muutakin kuin morsiamen pukeminen ja hän bestmanin ohella on morsiusparin lisäksi yksi juhlan päähenkilöistä.

Juhlan tyyli määrittää pukeutumisen

Kaason pukua valittaessa tulee ottaa huomioon hääjuhlan luonne. Jos vihkiminen suoritetaan metsässä ja morsian pukeutuu pellavamekkoon, ei kaason ole soveliasta tulla paikalle paljetein kirjailussa puvussa tai juhlavammin pukeutuneena kuin morsian.

Toisaalta on morsiamen osalta kohtuullista toivoa, että kaasot pukeutuvat juhlavasti häihin, joita vietetään arvokkaissa ja juhlavissa merkeissä.

Jos kaasoja on useita kannattaa pukeutumisesta keskustella ajoissa. Kaikkein harmonisimmalta näyttää väriltään yhtenäinen pukeutuminen, joka on yhtä juhlavaa kaikilla kaasoilla. Muotinäytösvaikutelma syntyy, jos esimerkiksi kolme kaasoa pukeutuvat kukin omalla tavallaan, yksi jakkupukuun, toinen pitkään iltapukuun ja kolmas cocktail-asuun.

Usein kaason puku valitaan väriteemaan sopivaksi tai siihen lisätään nauhalla tai rintakukalla häiden teemaan sopivaa väriä. Amerikkalaiseen tyyliin keskenään samanlaisiin ja -värisiin asuihin pukeutuneet kaasot ja morsiusneidot ovat Suomessakin yleistyneet.

Yhtenäinen pukeutuminen ja mahdollisen teemavärin suosiminen lisäävät juhlavuutta, ja on myös kaasojen kannaltakin mukavampaa, sillä kuka haluaisi ystävänsä häissä tuntea olevansa väärin pukeutunut?

Kuka maksaa kaason puvun?

Morsiamella on oikeus ja jopa pieni velvollisuus esittää toiveita kaason pukuun. Antamalla suuntalinjaa avustajansa pukeutumiseen voivat molemmat olla varmoja siitä, että kaaso on juhlan luonteeseen nähden oikein pukeutunut ja kaasonkin on helpompi löytää pukunsa.

Jos hääpari esittää kaason puvun suhteen tarkkoja vaatimuksia, tulee heidän osallistua puvun hankintakustannuksiin sovitulla summalla, sillä kaasolle tulee yleensä luottamustehtäväänsä liittyen myös muita kustannuksia.

Hyvän ystävän häät ovat monille myös tilaisuus hankkia itselleen hieman juhlavampi mekko, jota voi käyttää vastaisuudessa myös muissa juhlissa. Moni kaaso haluaakin ostaa itselleen monikäyttöisen juhlapuvun omalla kustannuksellaan, kunhan se on kaasolle mieleinen. Morsiamen ja kaason kannattaakin neuvotella yhdessä minkälainen pukeutuminen juhlaan on toivottavaa ja sopia osallistuuko hääpari kaasojen pukujen kustannuksiin.

Kaason puvun väri

Perimätiedon mukaan kaason on sopimatonta pukeutua kirkkaanpunaiseen, sillä sen on joskus tulkittu tarkoittaneen sitä, että kirkkaaseen punaiseen pukeutunut häävieras on ollut sulhasen petikumppani. Nykyaikana tällaista värisääntöä on kuitenkin turha enää tuoda esiin, sillä eiväthän morsiametkaan enää pukeudu täysin valkoiseen asuun.

Mustaa väriä on kehotettu välttämään häävieraiden pukeutumisessa, sillä se mielletään suruväriksi, mutta nykyään yhä useammat morsiusparit ovat valinneet teemaväreikseen mustan ja valkoisen. Tällöin kaasotkin voivat morsiamen luvalla pukeutua mustaan. Usein mustaa asua kuitenkin piristetään jollain värillä, joka tuo ilmeeseen enemmän iloisuutta.

Valkoinen ja vaaleat värit ovat kaasojen pukeutumisessa haastavia, aivan kuten häävieraillakin. Huonosilmäiset vanhemmat ihmiset eivät välttämättä tunnista morsianta, vaan luulevat vaaleanväriseen asuun pukeutunutta neitoa morsiameksi. Kiusallisten tilanteiden välttämiseksi on vaaleaan väriin pukeuduttaessa hyvä tuoda asuun kirkkaansävyisillä asusteilla lisää väriä.

Teksti: Hanna Koskinen
Kuvat: Stilissiman valikoiman Jim Hjelm, Alvina Valenta, Lazaron ja Uniquen puvuista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.