Näin laitat mökin talviteloille – vinkit vahinkojen ehkäisyyn

21:28

Vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun laittaa kesämökkiä talviteloille.

Tarkista vakuutuksen kattavuus

Yleensä esimerkiksi rantasauna ja mökillä oleva irtaimisto tarvitsevat ruohonleikkureita ja klapikoneita myöten oman vakuutuksensa eivätkä kuulu päärakennuksen vakuutukseen. Kaikkein suppeimmat vakuutukset eivät myöskään välttämättä korvaa murtoja tai varkausvahinkoja, vaan pelkästään palovahinkoja. Joskus vakuutusmaksuista voi saada alennusta, jos mökille asennetaan hälytysjärjestelmä.

Myrskytuulten aiheuttamat tuhot ovat tyypillisesti vakuutuksesta korvattavia vahinkoja, mutta niidenkin osalta vakuutusehdoissa saattaa olla tietty tuulennopeusraja.

Salamaniskusta aiheutuneet tulipalot tai muut salaman aiheuttamat vahingot korvataan yleensä vakuutuksesta. Laajempaa vakuutusta vaaditaan kuitenkin yleensä siihen, jos irtaimistoa tai kodinkoneita rikkoutuu ukkosen aiheuttamien jännitevaihteluiden takia.

Ehkäise vesivahingot

Kun mökiltä poistutaan pidemmäksi aikaa, tulisi katkaista päävesihana tai kytkeä esimerkiksi kaivon vesipumppu pois päältä. Myös erilaiset LVI-laitteet on hyvä tyhjentää vedestä, jotta ne eivät jäätyessään rikkoudu. Vesijohtojen tyhjentämisen jälkeen hanat kannattaa jättää auki, jotta putkistoihin mahdollisesti jäänyt kosteus pääsee pois.

Mitä tulee taivaalta satavaan veteen, vettä ei pidä päästää sinne, minne se ei kuulu. Kun salaojat ja viemäröinnit ovat kunnossa, vesi ohjautuu pois mökin nurkista. Vesikaton kunto kannattaa käydä tarkistamassa aika ajoin.

Syksyllä sadevesikouruihin putoavat lehdet myös jäävät sinne, ellei niitä ota pois. Kun rännit tyhjentää aika ajoin, vesi kulkee niissä oikeaan paikkaan.

Huomioi ilmanvaihto

Toimimattomasta ilmanvaihdosta voi seurata homeongelmia. Varmista, että ilma mökin sisällä kiertää eikä kaikkia mahdollisia räppänöitä ja luukkuja ole tukittu. Yleensä mökin ilmankierto tapahtuu piipun kautta. Kun luukut ja pellit jättää auki, ilma pääsee poistumaan. Piiput tulisi myös nuohouttaa aika ajoin, sillä piippuun kertyvä ja sen tukkiva tuhka aiheuttaa tulipalovaaran.

Suojaudu hajuhaitoilta

Muista tyhjentää viemärin hajulukko. Jäänestoaineella voi suojata hajulukkoa jäätymästä ja rikkoutumasta, jos sinne on jäänyt vettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja