Mainos

Näin käsittämätöntä tuhoa kylvivät tornadot USA:ssa – katso kuvat

Yhdysvalloilla on edessään poikkeuksellisen ankara tornadovuosi. Viikonloppuna pyörretuulet surmasivat keskilännen osavaltioissa liki 40 ihmistä ja tuhosivat kokonaisia kyliä.

Uhrimäärä on harvinaisen suuri tähän aikaan vuotta, ja ilmatieteilijät arvioivat, että lisää tornadoja on tulossa.

– Tiesimme, että tämä äityy pahaksi. Kaikki ainekset olivat kasassa, kertoi Yhdysvaltain ilmatieteenlaitoksen meteorologi Angie Lese.

Tornadot syntyvät kylmien virtausten törmätessä lämpimään ilmaan. Tänä vuonna talvi on keskilännessä ollut tavallista leudompi, mikä on luonut otolliset olosuhteet tornadoille.

Tavallisesti niitä koetaan eteläisissä osavaltioissa maalis-toukokuussa ja pohjoisessa loppukeväällä sekä alkukesästä.

Tilastojen mukaan tornadot ovat viimeisten 20 vuoden aikana vaatineet maaliskuussa keskimäärin kuusi kuolonuhria, joten mennyt viikko on harvinaislaatuinen.

– Ei ole syytä epäillä, etteivätkö huhti-, touko- ja kesäkuu olisi yhtä aktiivisia, kenties jopa enemmän. Edessä on pitkä vuosi, varoitti Weather Channel -kanavan meteorologi Jim Cantore.

Ennustuksen toteutuminen tarkoittaisi vaikeiden aikojen jatkumista. Yhdysvaltain ilmatieteenlaitoksen mukaan 2011 oli tappavin tornadovuosi sitten 1930-luvun puolivälin ja kolmanneksi pahin koko mittaushistorian aikana. Kuolleita oli yhteensä 545.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.