Näin elämän rytmi voi vaikuttaa terveyteen

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO MYÖS: Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran

Kovin pirstaleinen tai heilahteleva elämän rytmi voi vaikuttaa sairausriskiin, paljastaa selvitys.

Terveyden peruspalikat ovat monelle selkeät: syö hyvin, liiku tarpeeksi, nuku riittävästi, rentoudu. Amerikkalaisen sydänjärjestön lehdessä julkaistussa selvityksessä kuitenkin havaittiin, että myös elämisen rytmillä voi olla suotuisia ja kielteisiä vaikutuksia, kertoo Seattle Times.

Tietoa kerättiin 4 521 aikuiselta, jotka osallistuivat aktiivisuusmittauksiin viikon ajan osana kansallista tutkimusta. Heidän keski-ikänsä oli 49 vuotta.

Pirstaileinen lepo-aktiivisuusrytmi toi haittaa

Selvityksen mukaan ne henkilöt, joiden lepo-aktiivisuusrytmi oli pirstaleisen sijaan tasapainoinen ja jotka olivat hereillä ollessaan aktiivisia ja lepäsivät paremmin, sairastuivat myös muita vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin ja kärsivät harvemmin korkeasta verenpaineesta.

Tasapainoisudella tarkoitettiin, että valveajat, aktiivisuus ja lepo toistuvat samantapaisina päivästä toiseen, ja lepo on yhteydessä yön ja päivän vaihteluun; käytännössä yöllä nukutaan, päivällä ollaan aktiivisia eikä lähellä uniaikaa enää syödä tai esimerkiksi treenata rankaksi. Rytmi toistuu päivästä toiseen samantapaisena.

Pirstaloituneisuudella viitattiin siihen, montako kertaa yössä herää, ja paljonko päiväunia ottaa. Unosilla voi olla etuja, mutta mikäli niitä tarvitsee jatkuvasti, tarina voi olla toinen.

Parempaa rytmiä noudattavilla pienemmät riskit

Korkeasta verenpaineesta kärsi 37 prosenttia henkilöistä, joilla levon ja aktiivisuuden rytmi oli keskivertoa parempi. Keskivertoa huonomman rytmin ryhmässä kyseinen luku oli 50 prosenttia. 

Keskivertoa parempaa rytmiä noudattavista kuudella prosentilla oli sydän- ja verisuonisairaus; huonommassa ryhmässä kyseinen luku oli 13 prosenttia.

Tutkimus oli kestoltaan lyhyt eikä se anna lopullisia vastauksia. Sen tiedot oli kerätty jo 2013–2014. 

Toisenkin tutkimuksen mukaan tasainen nukkumisaikataulu kuitenkin on jopa unen tärkein terveystekijä. Painonhallinnan kannalta näyttäisi myös olevan väliä sillä, mihin aikaan illallisensa syö.

Katso myös: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
Laitteiden etu on, että mittaaminen on jatkuvaa. Huonoja puoliakin on.

Lue myös:

    Uusimmat