Jopa nukkuminen voi auttaa nollaamaan istumisen huonoja vaikutuksia

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
KATSO MYÖS: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Tutkimuksen mukaan istumisen huonoja vaikutuksia voisi nollata jopa nukkumalla.

Istumisen määrä huolettaa monia, ja haitalliseksi tiedetyn tavan vaikutusten nollaamiseen onkin jo omistettu monia tutkimuksia. CNN uutisoi nyt tavasta, joka "voi yllättää". European Heart Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan istumisen vaikutuksia voisi nollata jopa nukkumalla. 

Istumista jopa 10,4 tuntia joka päivä

Tutkimusta varten analysoitiin kuuden tutkimuksen dataa. Koehenkilöitä oli yli 15 000 ja tietoa oli kerätty viidestä maasta. Osanottajat käyttivät reiteen kiinnitettävää laitetta, joka mittasi aktiivisuutta 24 tuntia vuorokaudessa. Myös sydänterveyttä testattiin kokein, kertoo tiedote.

Keskimäärin koehenkilöt nukkuivat vuorokaudesta 7,7, tuntia, olivat paikallaan 10,4 tuntia, seisoivat 3,1 tuntia, liikkuivat kevyesti 1,5 tuntia ja raskaasti 1,3 tuntia.

Istumisen korvaaminen millä tahansa muulla auttaa

Tutkijoiden mukaan reipas liikunta oli nopein tapa parantaa sydämen terveyttä, mutta hyötyjä toi istumisen korvaaminen millä tahansa muulla toiminnalla. Tutkimuksen mukaan 30 minuutin istumisen vaihtaminen jopa nukkumiseen laski painoindeksiä ja kavensi vyötäröä!

Jo viidellä minuutilla kohtalaisen voimakasta liikuntaa oli huomattava vaikutus sydämen terveyteen, jos liikkuminen korvasi istumista tai muuta paikallaanoloa.

Liikkumisen korvaaminen unella kuitenkin huononsi tuloksia. Nukkuminen ei siis liene "ihmelääke istumiseen".

– Kysymys kuuluu, onko palauttava, lataava uni parempi vaihtoehto kuin istua sohvalla, syödä ja katsoa televisiota? Aavistelen, että vastaus on kyllä, koska monet ihmiset kärsivät unen puutteesta, kuvaili sydänterveyteen erikoistunut lääkäri Andrew Freeman, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Freemanin mukaan sairauksien riski pienenee oikeanlaisella syömisellä, treenillä, stressin vähentämisellä ja myös riittävällä nukkumisella. Pelkällä lepäämisellä terveys tuskin pysyy kunnossa.

– Tarkoittaako tämä, että sydän- ja verisuoniriskinsä voi vain "nukkua pois" ja toivoa, että tilanne paranee? En usko, että tutkimuksessa tarkoitetaan tätä. Ja jos nyt kysyt "entä, jos makaan sängyssä katsoessani tv:tä", ei tutkimus sano [että voisit tehdä] niinkään, Freeman huomauttaa.

Katso myös: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? "Ensimmäinen viikko aikoihin, kun peppu ei puutunut..."

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta onnistuuko se käytännössä? Testasimme. 

Lue myös:

    Uusimmat