Nukutko liian vähän? Tutkimus: Yksi asia unen kestoa tärkeämpää terveyden kannalta

Unettomuuden pelko johtaa noidankehään - näin irti kierteestä 7:20
KATSO MYÖS: Unettomuuden pelko johtaa noidankehään - näin irti kierteestä. Uutisaamun vieraana Helsingin yliopiston professori, aivotutkija Minna Huotilainen.

Etkö nuku suositeltua 7–9 tuntia yössä? Se ei välttämättä haittaa, kunhan unenlaatu on hyvää.

Sleep-julkaisussa esitelty tutkimus esittää, että kunnon lepo yöllä on tärkeämpää kuin unen kesto, kertoo muun muassa New York Post. Professori Neil Walshin johtama tiimi liverpoolilaisessa John Mooren yliopistossa huomasi tutkimuksessaan, että he, jotka eivät saa laadukasta unta sairastuvat flunssaan noin kolme kertaa todennäköisemmin.

Hyvä unenlaatu eli se, että nukahtaa nopeasti eikä pyöri ja hyöri koko yötä levottomasti, oli tämän tutkimuksen mukaan oleellisempaa kuin se, että nukkuu liian vähän.

– Uni on tärkeää henkisen ja fyysisen terveyden kannalta, mukaan lukien kykymme taistella tartuntoja vastaan, Walsh sanoo.

Tutkimustiimi uskoo, että tutkimustulosten tulisi muuttaa tapa, jolla unta ja terveyttä ajatellaan.

Tällaisia seurauksia terveydelle unen laadulla ja kestolla oli

Tutkijat tarkastelivat 1318 alokasta ennen ja jälkeen 12 viikon koulutusjakson seuratakseen heidän unirytmiään ja terveyttään. Koulutusjakson aikana osallistujat noudattivat kurinalaista nukkumisaikataulua.

Havaittiin, että alokkaat nukkuivat keskimäärin kaksi tuntia vähemmän armeijaan liittymisen jälkeen, mutta yli puolet vähemmän nukkuneista sanoi saavansa silti hyvät yöunet.

Katso myös, mitä haittaa unilääkkeistä voi olla. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä haittaa unilääkkeistä on? 1:39
Mitä haittaa unilääkkeistä on ja milloin niihin kannattaa turvautua?

Saadun unen vähentyminen johti osallistujilla hengitystieinfektioihin, mutta vain silloin, jos heidän unenlaatunsakin oli huonoa, Walsh kirjoittaa The Conversation -sivustolla. Sen sijaan laadukkaat yöunet suojasivat hengitystiesairauksilta, kuten flunssalta ja koronalta, jopa silloin, kun unet olivat lyhyemmät. Tutkijat ottivat huomioon muutkin flunssan saamiseen vaikuttavat tekijät, kuten vuodenajan ja tupakoinnin.

Professori Walshin mukaan tulokset ovat hyödyllisiä, sillä usein ihmiset venyttävät nukkumaanmenoaikaansa.

Hyviä yöunia edistävät esimerkiksi säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisaika niin arkisin kuin viikonloppuisinkin, raskaiden aterioiden, alkoholin ja kofeiinin välttäminen ennen nukkumaanmenoa sekä liikunta päiväsaikaan. Katso alla olevalta videolta lisää vinkkejä hyviin uniin.

Rutiinit voivat olla hyvien unien salaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat