Ensin aerobista vai lihaskuntoa? Asiantuntijat kertovat, miten treeni kannattaa aloittaa

Helppo kotitreeni tyynyn ja maitotölkin avulla 9:06
KATSO MYÖS VIDEO: Helppo kotitreeni! Tarvitset vain tyynyn ja maitotölkin.

Se kannattaako korkean sykkeen liikunta tehdä ennen punttisalitreeniä vai päinvastoin riippuu pitkälti siitä, mikä on treenitavoitteesi, kertovat asiantuntijat.

UKK-instituutin mukaan aikuisen ihmisen tulisi liikkua reipastahtisesti eli toisin sanoen harrastaa sykettä nostavaa liikuntaa yhteensä 2,5 tuntia viikossa. Tämän lisäksi viikkoon tulisi sisällyttää lihaskuntotreeniä kaksi kertaa viikossa.

Mutta kummasta on parempi aloittaa, jos aikataulut vaativat suorittamaan aerobisen liikunnan ja lihaskuntotreenin putkeen?

Useimmat urheiluasiantuntijat suosittelevat aloittamaan lihaskuntotreenistä ja lopettamaan sykettä nostavaan treeniin, kertoo New York Post.

– Ensisijainen polttoaine painonnostossa on lihaksiin varastoitunut sokeri glykogeeni, joten saat parhaiten tuloksia aikaan silloin, kun lihaksissasi on eniten polttoainetta saatavilla, kertoo valmentajana yhdysvaltalaiskanadalaisessa kuntosaliketjussa työskentelevä Danny King New York Postissa.

– Jos aloitat treenin sykettä nostavalla osuudella, olet jo kuluttanut osan lihasten glykogeenista ja painojen nostelu on haastavampaa. 

Personal trainer Claudette Sariyan mukaan aerobinen treeni ennen lihaskuntoharjoittelua johtaa siihen, ettei jaksa käyttää niin suuria painoja tai tehdä useita toistoja kuin silloin, jos aloittaa treenin lihaskunto-osuudesta.

Huomioi henkilökohtainen tavoitteesi

King muistuttaa, että treeniohjelma kannattaa suunnitella sen mukaan, mikä oma henkilökohtainen tavoite treenille on.

– Se, millä aloitat, on sekä energian että ajankäytön puolesta etusijalla.

Jos tavoitteesi on lisätä lihasmassaa, aloita lihaskuntotreenistä. Jos taas haluat kehittyä juoksussa, aloita aerobisesta treenistä ja lopeta lihaskuntoon.

Jos taas liikunnan tarkoitus on lähinnä pitää yllä terveyttä ja peruskuntoa, kannattaa aloittaa siitä, mikä motivoi sinua eniten, neuvoo liikuntaohjaaja Elle Wermuth.

– Mikä tahansa liike tekee hyvää kehollesi ja mielellesi. Mitä enemmän nautit harrastamastasi liikunnasta, sitä motivoituneempi olet suorittamaan sitä. Pahin, mitä voit tehdä, on treenata lajia, jota inhoat, Wermuth sanoo New York Postissa.

Lue myös:

    Uusimmat