Näillä tuoksuilla ja mauilla vähennät stressiä!

Stressaako? Tiesitkö että se mitä hengität ja syöt voi auttaa sinua lieventämään stressiä? Näillä tuoksuilla ja mauilla voit vähentää stressiäsi.

Se aivojen osa jolla aistit tuoksuja, on lähellä aivojen osaa jossa prosessoidaan tunteita ja muistoja. Hengittäessäsi tuoksua josta pidät, hengität syvempään, verenpaineesi laskee ja sydämenlyöntisi rauhoittuvat. Tällä puolestaan on kehon lisäksi myös mieltä rentouttava vaikutus. Ota siis talteen nämä vinkit ja lievitä stressiäsi kotikonstein.

Hengittele laventelia

Laventelin tuoksun on todettu alentavan ahdistusta ja lieventävän stressiä. 2010 tehdyssä brittitukimuksessa 340 koehenkilöä testattiin hammaslääkärin vastaanotolla, ennen tutkittavaksi menoa. Henkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä hengitti laventelituoksua hammaslääkärin vastaanotolla. Laventelia hengittäneiden koehenkilöiden hermostuneisuuden huomattiin alenevan verrattuna toiseen ryhmään.

Kokeile kookosta

Kolumbian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kookoksen tuoksun on havaittu alentavan verenpaineen nopeammin normaalille tasolle haastavan tehtävän suorittamisen jälkeen. Trooppisella kookoksella saattaa olla siis mieltä rauhoittava vaikutus.

Omenaa päänsärkyyn

Omenan tuoksun hengittämisellä uskotaan olevan vaikutusta päänsäryn lieventämiseen. Omenan tuoksun yhteydestä päänsäryn helpottamiseen on olemassa vasta alustavia tutkimustuloksia, mutta mikäli satut pitämään omenan tuoksusta, ei teorian testaamisesta liene haittaa.

Tee auttaa tutkitusti

Teen on tutkittu lieventävän stressiä ja kumoavan kahvin haittavaikutuksia kehossa. Erityisen hyviä vaihtoehtoja ovat vihreä tee ja rooibos-tee, joilla on runsaasti muitakin terveydellisiä vaikutuksia. Teen sisältämä L-teaniini lisää aivojen alfa-aaltojen määrää, joka puolestaan tuottaa hyvän olon tunnetta. Teaniini relaksoi ilman väsymyksen tunnetta ja vähentää stressiä sekä rauhattomuutta.

Suklaa sulattaa stressin

Tumma suklaa voi auttaa vähentämään kehossasi hormoneja joilla on yhteys stressin muodostumiseen. Suklaan on todettu myös parantavan mielialaa etenkin naisilla. Tämän uskotaan johtuvan siitä että suklaa kohottaa aivojen välittäjäaineen, serotoniinin määrää, joka puolestaan nostaa mielialaa.Lisäksi suklaan kerrotaan kiihdyttävän elimistön tuottamien mielihyvähormonien, kuten endorfiinin erittymistä.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja