Näillä saat chilin poltteen loppumaan – älä juo vettä!

Chilin sisältämät kapsaisinoidit voivat pahimmillaan aiheuttaa tuskallisia polteoireita ihmiselle.

Chilin polte syntyy sen sisältämistä kapsaisinoidesta, joista tunnetuin on kapsaisiini. Kapsaisiini voi saada aikaan ihmiskehossa tuskallisia oireita, kuten sietämätöntä poltetta suussa, hikoilua, oksentelua ja ihoärsytystä.

Kaikki chilin aiheuttamat oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja todellisuudessa kapsaisiinilla ei ole mitään fyysistä vaikutusta ihmiseen. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan ihmisen hermostoon ja huijaa sitä luulemaan asioiden olevan todella huonosti. Chilin poltteeseen voi totutella ja harjoittelemalla poltteeseen voi jopa jäädä koukkuun.

Helpotusta oireisiin

Internet on pullollaan erilaisia niksejä chilin poltteen poistoon. Joku neuvoo syömään hunajaa ja toinen asettamaan maissitortillan kielen päälle. Yksi asia on varma: pelkällä vedellä ei poltteesta pääse eroon, vaan vesi voi jopa pahentaa oireita. Näillä ruoilla voit kuitenkin todistetusti helpottaa poltteen tunnetta:

1. Maito

Maidon sisältämät kaseiinit torjuvat kapsaisiinin vaikutuksia. Juo vähintään puoli lasillista.

2. Sokerivesi

Sekoita vähintään ruokalusikallinen sokeria lasilliseen vettä ja purskottele juomaa suussasi. Sylje juoma pois ja toista purskottelu useamman kerran.

3. Alkoholi

Alkoholi ei ole yhtä tehokas vaihtoehto kuin maito, mutta helpottaa silti oireita.

4. Kasviöljy

Kapsaisiini liukenee kasviöljyyn, joten öljyn purskottelu suussa voi myös auttaa

5. Leipä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja