Näihinkin on haettu toimeentulotukea – matkat, sisustus, kauneusleikkaukset

Toimeentuloturvan viimesijainen muoto, toimeentulotuki, on tarveharkintaista. Kokemus siitä, milloin tukea mielestään tarvitsee, vaihtelee. Toimeentulotukea on haettu esimerkiksi lomamatkoja, purjehtimista, sisustamista ja kauneusleikkauksia varten.

Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi taloudellisissa vaikeuksissa oleville ihmisille.

– Se, miten henkilö tulkitsee omaa tilannettaan ja sitä, mitä hän tarvitsee itsenäiseen tai omatoimiseen suoriutumiseen, on yksilöllistä. Yksi arvioi olevansa hyvin varaton ja toimeentulotuen tarpeessa, kun toinen vastaavassa tilanteessa arvioi olevansa keskituloinen, Helsingin kaupungin nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Maarit Sulavuori sanoo.

– Asiakkaan esittämät tarpeet lähtevät hänen henkilökohtaisesta arviosta omasta tilanteesta eikä niitä lähtökohtaisesti voi pitää kummallisina. Pohjalla on oma kokemus ja tunne siitä, että rahat ovat loppu ja selviytymiseen tarvitsee tukea. Toisilla rahat ovat oikeasti menneet ehkä ajattelemattomastikin erilaisiin hankintoihin tai matkusteluun, toisilla velkojen maksuun.

Se, minkälaisiin asioihin toimeentulotukea haetaan, vaihtelee.

– Toimeentulotuen varassa olevalle henkilölle tulee usein sellaisia tarpeita, jotka ovat muille itsestään selviä, mutta joihin toimeentulotukea ei kuitenkaan voida myöntää. Sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset tekniset laitteet, huonekalut ja erikoiset harrastusvälineet. On myös henkilöitä, jotka miettivät yritystoiminnan aloittamista ja hakevat siinä yhteydessä tukea esimerkiksi välineiden hankintaan ja koulutukseen, Sulavuori sanoo.

Asiakkuuspäällikkö Raimo Ojanlatva Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista kertoo, että erikoisetkin vaatimukset käsitellään asiallisesti.

– Niihin annetaan lain mukainen perusteltu päätös, joka valitettavasti useimmiten on asiakkaalle kielteinen, Ojanlatva sanoo.

Oulun kaupungilta on haettu toimeentulotukea muun muassa seuraaviin asioihin (satunnaisessa järjestyksessä):

– lomamatkaan kaukomaille terveydellisin ja virkistysperustein
– matkoihin kaukomaille omaisten perhetilaisuuksiin
– työnhakumatkoille ja siihen liittyvään majoittumiseen ulkomailla
– veneeseen, koska on haluttu aloittaa purjehtiminen
– lemmikkieläimiin ja lemmikin ylläpitoon ja sairauskuluihin
– elämiseen, koska on ostettu kallista luksusta joko itselle tai perheelle
– vuokravakuuteen, koska ollaan juuri tänään muuttamassa ja muuttokuorma odottaa kadulla sosiaalitoimiston edessä
– kauneusleikkauksiin
– kiireellistä toimeentulotukea perjantai-iltapäivänä kodin sisustamiskuluihin

Lue myös:

    Uusimmat