Nähdäänkö hiihdon maailmancupissa härski huijaus? Näin vastaa kilpailujohtaja: "Aina on riski"

Maastohiihdon maailmancupin tiistaina kisattavissa Tallinnan sprinteissä nähdään yksi erikoisuus, kun kaikki hiihtäjät lähtevät matkaan samoilla voiteilla. Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin kilpailujohtaja Michal Lamplot kertoi NRK:lle, että huijaamiselle on olemassa riski.

Fis testaa Tallinnassa uudenlaista systeemiä, jossa kaikilla hiihtäjillä on samaa tavaraa suksiensa alla kansallisuudesta riippumatta. Kaikki sukset tullaan voitelemaan samassa teltassa. Voitelijat saavat ottaa mukaansa telttaan pöydän, voiteluraudan ja poran.

Fisin edustaja tulee valvomaan voitelijoiden työtä, että kukaan ei käytä kiellettyjä aineita. Urheilijat ovat saaneet testata maanantai-iltana kahta suksiparia, jotka voitelijat valmistelevat tämän jälkeen kilpailuun. 

– Se on tavallaan etu, koska mielestäni pienempien maiden tulisi saada samanlaiset lähtökohdat kuin suurilla mailla. Samalla kuitenkin voitelu on osa hiihtourheilua. Voitelun mahdollinen onnistuminen tekee siitä jännittävämpää, kun maa voi onnistua ja toinen epäonnistua, britti Andrew Musgrave sanoi.

Voitelu on itsessään tarkkailun alaisena, mutta kukaan ei kontrolloi, hiihtääkö urheilija oikeasti testaamillaan suksilla. Systeemissä on tämän myötä porsaanreikä. 

– Aina on olemassa mahdollisuus, että joku manipuloi systeemiä. En usko, että niin tapahtuu kuitenkaan Tallinnassa, kilpailujohtaja Lamplot totesi.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen pomo Anders Byström ei myöskään usko, että huijaamista nähdään tiistain kilpailuissa.

– Luotamme toisiimme tässä asiassa. Tämä on tietynlainen herrasmiessopimus, että kukaan ei käytä oikoteitä. Olen varma, että joukkueet tulevat noudattamaan sitä, Byström totesi.

Maastohiihdon maailmancup huipentuu tällä viikolla, kun ensin hiihdetään Tallinnassa sprintit ja kausi päättyy viikonloppuna Salpausselän kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat