Myymälävorot rakastavat itsepalvelukassoja: hävikki tuplaantunut itsepalvelumaksamista käyttävissä kaupoissa

Itsepalvelumaksaminen lisää myymälävarkauksia, ilmenee brittiläisen Leicesterin yliopiston kattavasta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan mobiiliskannaukseen perustuvaa itsepalvelumaksamista käyttävissä eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa kaupoissa käydään myymälävarkaissa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin perinteisiä kassoja käyttävissä myymälöissä.

Ratkaisuna tekoäly

Ongelmaan on herätty yritysmaailmassa. Fujitsu tuo markkinoille uuden teknologian, jota yhtiö pitää ratkaisuna pulmaan. Teknologiassa itsepalvelukassoille lisätään kameroita, joiden välittämistä kuvista tekoäly näkee, vastaavatko skannatut viivakoodit ja tuotteet toisiaan.

– Fujitsu on edennyt tekoälyhypetyksestä tuottamaan aitoa hyötyä liiketoiminnalle. Uusi hävikinhallintaratkaisu on yksi tekoälykeskuksemme kehittämistä ensimmäisistä kaupallisista sovelluksista, kertoo Fujitsu EMEIAn vähittäiskauppaliiketoimintaa johtava Bruno Sirletti tiedotteessa.

Fujitsun tekoäly erottaa samanpainoiset kalliit ja edulliset tuotteet toisistaan, vaikka viivakoodi olisi siirretty halvemmasta kalliimpaan tavaraan. Jos tuotteen ulkonäkö ei vastaa skannattua viivakoodia, itsepalvelukassa kutsuu tarkastajan paikalle.

Näin viivakoodien väärinkäyttö voidaan estää.

Sirletin mukaan tekniikka vähentää vilppiä vaikeuttamalla kassalla huijaamista, mutta ei hankaloita rehellisten asiakkaiden asiointia.

Suuret säästöt

Tutkijoiden mukaan itsepalvelukassojen tuominen kauppoihin lisäsi hävikkiä 122 prosenttia eli noin 3,9 prosenttiin liikevaihdosta.

Euroopan päivittäistavarakauppa on IDG:n analyytikkojen arvion mukaan vuosiliikevaihdoltaan kaksi tuhatta miljardia. Fujitsu kertoo tiedotteessaan, että tällä perusteella mahdolliset saavutettavat säästöt ovat 80 miljardia euroa.

Fujitsu odottaa, että tekoäly tehostaa tulevaisuudessa koko vähittäiskaupan jakeluketjua. Viivakoodeihin saa yksinkertaisten varastonimikkeiden lisäksi muuta tietoa, kuten logistiikkatietoja ja voimassaolopäiviä.

Tämän datan avulla kauppiaat voivat parantaa tuotteidensa seurantaa, mikä voi lyhentää toimitusketjuja ja vähentää hävikkiä vanhenevista tuotteista.

Pilottihanke alkaa tammikuussa

Fujitsu aloittaa tekoälyn pilottihankkeen tammikuussa 2019. Hanke aloitetaan "johtavan eurooppalaisen hypermarketketjun kanssa", mutta yhtiö ei kerro ketjun nimeä. 

Deloitten vuonna 2018 julkaiseman raportin mukaan Euroopan suurimpiin vähittäiskaupan yhtiöihin kuuluvat muun muassa saksalaiset Schwarz Group (Lidl) ja Aldi Group sekä ranskalainen Carrefour ja brittiläinen Tesco.

Lue myös:

    Uusimmat