Mystisiä arvoituksia ja villejä legendoja – historialliset kivirakennelmat kiehtovat

Maailma on komeita rakennuksia täynnä, mutta esihistorialliset kivestä tehdyt rakennelmat ovat onnistuneet säilyttämään arvoituksensa näihin päiviin saakka. Tutustu kahdeksaan myyttiseen kivirakennelmaan ympäri maailman. 

Carnacin menhirit, Ranska

Ranskalaisessa Carnacin kylässä seisoo yli 3 000 menhiriä eli ilmeisimmin kulttitarkoituksiin pystytettyä pitkää kiveä. Tiiviisti asetellut kivet on pystytetty noin vuosien 4 500 ja 3 300 eaa. välillä. Kivien todellisesta tarkoitusperästä on monta eri versiota. Eräät väittävät, että kivet on aseteltu astrologiseen järjestykseen, jotta saataisiin aikaan observatorio tai kalenterisysteemi. Toisten mielestä kiviä käytettiin maanjäristyksiä ennakoivina laitteina.

costa rica sphere

Arkeologit Costa Ricasta löytyneen kivipallon vierellä.

Kivipallot, Costa Rica

Muutaman senttimetrin halkaisijoista aina yli kaksi metriä läpimitaltaan olevia kiviä löytyy Costa Ricasta. Yli 200 kivipalloa painavat suurimmillaan 15 000 kiloa ja uskotaan, että ne on kaiverrettu noin vuosien 1500 ja 500 eaa. välillä kauan sitten kadonneen kulttuurin toimesta. Palloihin liittyy monia myyttejä ja legendoja ja jotkut väittävät, että ne olisivat Atlantiksen jäänteitä. Toiset sanovat, että rakentajilla oli käytössään jonkinlainen kiveä pehmittänyt liuos.

Vaikka kivet ovat käyneet läpi vuosituhansien säät, vahingot ja eroosiot, jotkut uskovat, että ne oli alun perinkin kaiverrettu täydellisiksi palloiksi. Niiden tarkoitusta ei kuitenkaan tiedetä.

Moai, Pääsiäissaari

Yhdellä maapallon syrjäisimmistä saarista sijaitsee eräs maailman kuuluisimmista arvoituksista. Suuret kivipatsaat, Moait, tuovat turisteja Pääsiäissaarelle, mutta niistä tiedetään hyvin vähän. Vaikka aluksi ajateltiin, että patsaat esittivät pelkkiä päitä, kaivauksissa on selvinnyt, että suurimmalla osalla patsaista on myös vartalot. Harva patsaista on edes pystyasennossa, suurin osa jätettiin kivilouhoksiin tai hylättiin kuljetuksen aikaan.

Arkeologit eivät tiedä, kuinka patsaat rakennettiin, mitä ne merkitsevät, miten niitä kuljetettiin ja pystytettiin tai miksi ne hylättiin puolivalmiina. Osassa patsaita on jonkinnäköisiä hieroglyfejä, joita kukaan ei kuitenkaan onnistunut kääntämään. Myös Pääsiäissaaren asukkaiden alkuperä on mystinen. Yksi villeistä veikkauksista on, että Pääsiäissaari olisikin oikeasti vain vedenalaisen vuoren huippu ja kadonneen Mu-kulttuurin jäänne.

Göbekli Tepe, Turkki

Göbekli Tepeä pidetään yleisesti vanhimpana löytyneenä uskonnollisena rakennelmana. Radiohiiliajoituksen perusteella alue on rakennettu noin 10 000 ja 9000 eaa. välillä. Paikalla on kivisiä rakennelmia ja pilareita, joihin on kaiverrettu petoeläinten kuvia. Jopa 20 000 kiloa painavat kivipylväät sijoittuvat aikaan, jolloin ihmisten ajateltiin olleen yksinkertaisia metsästäjä-keräilijöitä. Göpekli Tepen uskotaan olevan rakennettu aikana ennen maataloutta, uskontoa, kirjoitettua kieltä, pyörää, savenvalantaa, kotieläinten kesyttämistä ja kivisiä aseita kummempia työkaluja.

Kuinka rakennelmat tehtiin vaikka sen ajan ihmisten on ajateltu olleen luolamiehiä? Kuinka he kantoivat valtavia kiviä ja leikkasivat ne oikean kokoisiksi ilman metallisia työkaluja? Mikä tarkoitus paikalla on, sillä uskontoa ei ajatella olleen vielä tuolloin? Jatkuvat kaivaukset Göbekli Tepessä saattavat muuttaa käsityksemme esihistoriasta pysyvästi.

Kheopsin pyramidi, Egypti

Kheopsin pyramidi on ainoa vanhan maailman seitsemästä ihmeestä, joka on enää jäljellä. Silti se jaksaa ällistyttää tutkijoita ympäri maailman. Noin kymmenen vuoden välein suuren pyramidin rakentamisen arvoitus ”ratkaistaan”, mutta yhtä ainoaa totuttaa ei ole vielä löydetty.

Teoriat vaihtelevat valtavasta orjatyövoimasta, ramppien, kelkkojen ja leijojen käytöstä, maan magneettikenttien manipuloinnista tai hyödyntämisestä aina avaruusolioiden mukanaoloon. Tällä hetkellä suositun teorian mukaan Kheopsin pyramidi rakennettiin sisältä ulospäin kiertävien ramppien avulla.

Stonehenge, Englanti

Valtaisa esihistoriallinen monumentti pystytettiin vuosien 3 000 ja 2 200 eaa. aikana. Stonehengen mysteeri on vaivannut ihmisiä vuosien ajan. Kansanperinteen mukaan Stonehengen rakensi itse paholainen irlantilaiselta naiselta ostamistaan kivistä. Toisen legendan mukaan velho Merlin poistatti kivet Irlannista ja asennutti ne lähelle Amesburya.

Kukaan ei tiedä Stonehengen täsmällistä tarkoitusta, mutta sen on arveltu olevan taivaankappaleiden kalenteri, hautamonumentti, portti elämän ja kuoleman välillä tai paikka parantumisrituaalille. Koska Stonehengen rakentajat eivät jättäneet jälkeensä minkäänlaisia kirjallisia dokumentteja, on painavien kivien kuljettaminen Walesista Amesburyyn jäänyt arvoitukseksi tutkijoille.

Nazcan linjat, Peru

Perulaisten valtavien geoglyfien, eli ilmasta käsin havaittavat maassa olevien kuvioiden, uskotaan olevan Nazca-kulttuurin noin 200 eaa. tekemiä. Valtaiset kuviot tehtiin siirtämällä alueella olevia tummia kiviä, jolloin niiden alta paljastui vaalea maaperä.

Suurimmat kuviot ovat halkaisijaltaan noin 180–275 metriä, ja ne esittävät eläimiä, hyönteisiä, ihmisiä ja geometrisia kuvioita. Vaikka kuviot rakennettiin sangen yksinkertaisin keinoin, kiinnostavaa Nazcan linjoissa on se, että niiden muodostamat kuviot voidaan nähdä vain ilmasta käsin. Koska lentäminen ei ollut vaihtoehto, on linjat pitänyt tehdä tarkkojen matemaattisten tietojen ja suunnittelun avulla.

Olmeekkien kivipäät, Meksiko

Olmeekki-intiaanikansan kivestä kaivertamia päitä löytyy Meksikosta seitsemäntoista kappaletta. Ne on valmistettu noin vuosien 1500–1000 eaa. ja ne paino vaihtelee kuuden ja viidenkymmenen tonnin välillä. Jokaisella päällä on omanlaisensa päähine, joka on saanut jotkut uskomaan, että päät esittäisivät olmeekkihallitsijoita. Toiset väittävät, että kasvonpiirteet muistuttaisivat afrikkalaista miestä. Tästä on vedetty johtopäätös, että päät voisivat olla todiste edistyneiden afrikkalaisten kulttuurien vierailusta Amerikassa esihistoriallisina aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat