Vastaamon syynäys kiristyy: Keskus joutuu myös tietosuojavaltuutetun hampaisiin – edessä voi olla miljoonien eurojen seuraamukset

1:59
Vastaamo joutui tietosuojavaltuutetun hampaisiin

Tietosuojavaltuutetun toimisto selvittää, onko Vastaamo toiminut tietosuojalainsäädännön mukaisesti.

Erityisesti selvitys koskettaa muuta toimintaa kuin sitä, mikä on jo esitutkinnan kohteena epäiltyjen rikosten osalta.

Psykoterapiakeskus Vastaamo ei alun perin aikonut ilmoittaa henkilökohtaisesti tietovuodon uhreille vaan asia oli tarkoitus tulla ilmi vain julkisuuden kautta.

Tämän takia tietosuojavaltuutetun toimisto antoi määräyksen asian kertomisesta.

– Vastaamon edustajan kertoman mukaan nyt kaikille jotka ovat tämän tietovuodon uhreja on ilmoitettu. Me varmistamme tämän vielä erikseen, toteaa apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman MTV Uutisten haastattelussa.

Jos tietosuojalainsäädäntöä on rikottu, tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio voi määrätä rekisterinpitäjälle muun muassa hallinnollisen seuraamusmaksun tai käyttää muita korjaavia toimivaltuuksia.

– Me harkitsemme tapuaksessa hallinnollisen seuraamusmaksun käyttöä. Tietosuoja-asetuksen mukaan seuraamusmaksu voi vaihdella 2-4% liikevaihdosta, ja se voi olla maksissaan jopa 10 miljonaa.

Tietosuojavaltuutetun toimisto on tekotavaltaan poikkeuksellista henkilötietojen tietoturvaloukkausta koskevan ilmoituksen käsittelyn ensimmäisessä vaiheessa huolehtinut erityisesti, että tietovuodon uhrit saavat tietoa tapahtuneesta tietoturvaloukkauksesta ja keinoista lieventää sen haittavaikutuksia.

Nyt toisessa vaiheessa tietosuojavaltuutetun toimisto selvittää erityisesti Psykoterapiakeskus Vastaamon tietosuojaa koskevan vaikutustenarvioinnin laatimisen ja sen mukaisesti tehtyjen toimenpiteiden asianmukaisuutta.

Tietosuojavaltuutetun toimisto koordinoi selvitystoimenpiteitä yhteistyössä KRP:n ja muiden viranomaisten kanssa. Myös Valvira selvittää Vastaamon toimintaa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon vuoksi on määrätty tänään myös jättimäinen takavarikko. Vastaamon ex-toimitusjohtajan Ville Tapion ja perheenjäsenien omaisuutta on takavarikoitu liki 10 miljoonan euron edestä.

– Valmistautumista ja erilaisia harjoituksia on ollut, mutta tämän kaltaiseen tekotapaan, jossa härskisti käytetään arkaluonteisia tietoja, ei olla osattu harjoitella. Tämä on härski ja julma tapaus.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja