Myös Sipilä sunnuntaiksi Brysselin ylimääräiseen pakolaishuippukokoukseen

1:57

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti Twitterissä omien juhannussuunnitelmiensa muuttuvan, koska hän osallistuu sunnuntaina liittokansleri Angela Merkelin koollekutsumaan pikakokoukseen.

Alun perin kokousta suunniteltiin vain Saksan, Ranskan, Italian ja Itävallan väliseksi, mutta nyt osallistujamaiden joukko kasvaa ainakin Suomella, Puolalla, Kreikalla ja Bulgarialla.

Merkelin mukaan kokous on avoin kaikille niille maille, jotka haluavat siihen osallistua. Alun perin pakolaiskysymystä piti käsitellä vasta ensi viikon torstaina alkavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa ja päämiesten kokouksessa.

Seehoferin tiukalle linjalle tukea

Merkel kiirehtii yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytämistä omien sisäpoliittisten ongelmiensa takia.

Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU:n baijerilainen veljespuolue CSU haluaa Saksan asettavan tiukan sulun pakolaisvirralle Saksaan. CSU:ta edustava Saksan sisäministeri Horst Seehofer antoi Merkelille kaksi viikkoa aikaa ratkaista kysymys ennen kuin hän määrää Saksan rajat kiinni.

Seehofer saa tiukalle linjalleen tukea muun muassa Itävallasta, Unkarista ja Puolasta. Käytännössä puolueiden yhteenotto pakolaispolitiikasta ja rajojen sulkemisesta voi johtaa Saksassa hallituskriisiin.

Merkelin ajama yhteiseurooppalainen ratkaisu on hankala löytää, koska aikaisempiakin yhteisiä päätöksiä ovat toteuttaneet vain muutamat maat, Suomi mukaan lukien. Nyt ratkaisuksi on ehdotettu muun muassa Euroopan unionin ulkopuolella perustettavia pakolaisten käsittelykeskuksia.

"Ratkaisuja ei kannata odottaa"

Angela Merkel totesi tänään Egyptin-vierailullaan, että sunnuntain kokoukselta ei kannata vielä odottaa ratkaisuja.

– Sunnuntaina meillä on valmisteleva työkokous, josta ei anneta mitään päätöslauselmaa. Se on kokous ideoiden ja mielipiteiden vaihtamiseksi niiden maiden kesken, joita ongelma keskeisesti koskettaa.

Merkel torjui epäilyt oman hallituksensa pikaisesta hajoamisesta ja sanoi työskentelevänsä tiiviisti hallitussopimuksessa sovittujen tavoitteiden toteuttamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja