Myös meikki suojaa kevätauringon vaaroilta – lue vinkit

Keväällä päivien lämmetessä, valon lisääntyessä ja auringon jälleen pilkottaessa kannattaa etenkin kasvojen iho suojata sekä ihonhoitotuotteilla että meikillä – mutta miten?

Kevätaurinko on siinä mielessä petollinen, että kevätauringossa talvella ohentunut ja kalpea iho voi palaa helposti. UV-säteilylle altistuminen vaikuttaa myös ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. Tästä syystä on tärkeää suojata iho aurinkosuojan sisältävillä tuotteilla, johon lukeutuvat ihonhoitotuotteiden ohella myös meikkituotteet.

Vinkit kevätauringolta suojautumiseen:

Suojaa paljaat ihonalueet

– Kevätsäillä vaatetus on vielä paksumpaa, kuin kesäkuumilla: siksi useimmiten tuolloin paljaana olevat kasvot joutuvat eniten UV-säteilyn kohteeksi. Tuolloin kasvojen, kaulan sekä muiden paljaiden ihoalueiden suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää.

Suojakerroin löytyy valmiina monista tuotteista

– Muista, että monissa ihonhoitotuotteissa ja meikeissä on tänä päivänä valmiiksi mukana aurinkosuoja. Etenkin monissa päivävoiteissa on UV-suoja valmiina, jolloin ei erillistä aurinkotuotetta tarvita. Myös meikki suojaa UV-säteiltä jonkin verran: esimerkiksi supersuositussa CC-meikkivoiteessa on suojakerroin mukana. Suojakerroin 15, 20 ja 25 lukeutuvat keskitason suojaksi.

Monta suojaa samassa tuotteessa

– Parhaimman suojan saamiseksi kiinnitä huomiota, että valitset tuotteen, jossa on SK-aurinkosuojan lisäksi suoja sekä UVA että UVB-säteitä vastaan.

Vältä auringonottoa

– Jos haluat välttää keväällä ja kesällä voimakkainta UV-säteilyä, tulisi auringonottoa rajoittaa etenkin kello 11–15 välillä.

Aurinkovoide ainoastaan suojaa

– Muista, ettei aurinkovoiteita suositella käytettäväksi sen takia, että auringossa voisi lojua mielin määrin palamatta. Aurinkovoiteet suojaavat ihoa palamiselta, mutta eivät välttämättä syövältä. Sama pätee aurinkosuojan sisältäviin meikki- ja päivävoiteisiin.

Kaupunkikäyttöön riittää meikki- ja päivävoide

– Jos et suorastaan palvo aurinkoa, arkena suojakertoimellisen meikkipohjan ja/tai päivävoiteen käyttäminen antaa riittävän suojan iholle. Esimerkiksi suositun BB- tai CC-voiteen suojakerroin ei ole suunniteltu auringonpalvontaa varten, vaan arkisempaan "kaupunkikäyttöön". Parhaimman suojan saat, jos laitat meikin alle aurinkovoidetta.

Sekoita aurinkosuojaa meikkivoiteen sekaan

– Jos käyttämässäsi meikkivoiteessa ei ole aurinkosuojaa, voit sekoittaa aurinkovoidetta meikkivoiteen sekaan. Aurinkosuojavoide tosin vaalentaa hieman meikkivoiteen sävyä, joten sekoita suojakertoimet huoletta hieman tummempaan meikkivoiteeseen: panosta siihen, että meikki näyttää luonnolliselta. Muista myös, että suojakerroin laimenee kun sitä sekoitetaan toiseen tuotteeseen!

Valitse oikea suojakerroin

– Olet vaalea, ihosi on herkkä ja palat auringossa helposti, meikin alle tuleva suojavoide kannattaa valita kertoimella 30 tai 50, joka on korkea suoja. Jos iho yleensä ruskettuu tai palaa harvoin, silloin riittää matalampi suojakerroin, esimerkiksi 15 tai 25.

Puuterimainen meikki päälle

– Voit myös sekoittaa kasvoille tarkoitettuun aurinkovoiteeseen puuterimaista mineraalimeikkivoidetta. Kaksi voidemaista tuotetta päällekkäin saattaa saada ihon kiiltämään, joten tämän välttääksesi valitse päälle puuterimainen meikki.

Ensin aurinkosuoja, ja sitten vasta meikki

– Jos et halua sekoitella eri tuotteita keskenään, voit tehdä meikin myös aurinkovoiteen päälle. Varaa kuitenkin tähän aikaa, sillä aurinkovoiteen kannattaa antaa imeytyä noin puolisen tuntia ja jotta voide myös kuivuu. Näin meikin teko luonnistuu myös paremmin.

Muista huulet ja korvat!

– Suojele myös huuliasi valitsemalla huulivoide, -puna tai -kiilto, jossa on aurinkosuojakerroin. Jos korvat altistuvat auringolle, voit levittää aurinkovoidetta myös niihin.

Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lähteet: Hyvaterveys.fi, Terveyskirjasto.fi, Lumenelab.com, Yliopistonapteekki.fi

Lue myös:

    Uusimmat