Milloin luomesta pitää olla huolissaan? Ihotautilääkäri listaa hälytysmerkit: "Silloin kyllä kannattaa kiinnittää huomiota"

9:23imgMinkälaisista ihomuutoksista tulisi olla huolissaan? Ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroo kertoo, miten luomitarkastus tehdään.
Julkaistu 08.05.2025 06:31

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Tietynlaiset luomet ovat syy varata aika luomitarkistukseen.

Monella on kehossaan luomia, jotka mietityttävät. Tietyissä tapauksissa outo luomi voi olla merkki ihosyövästä.

Mutta mistä tietää, pitääkö luomia käydä näyttämässä ihotautilääkärille?

Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos sanoo, että esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö on runsasluominen ja tietää saaneensa elämänsä aikana paljon aurinkoa ja on palanutkin, kannattaa tarkastuksessa käydä.

Missä vaiheessa tulee olla erityisen huolissaan?

– Jos huomaa, että oma vanha luomi muuttuu jotenkin tai jos ilmaantuu joku uusi luomi, joka on jotenkin muista poikkeava, vähän sellainen ruma ankanpoikanen siellä omien luomien joukossa, Grönroos luettelee Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jos vanhat luomet muuttuvat kirjaviksi tai reunoiltaan epätasaisiksi tai lähtevät kasvamaan, on myös syytä varata aika lääkärille.

– Sitten sellainen myös, että jos luomessa tuntuu jotain. Jos siinä tuntuu jotain kihelmöintiä tai kutinaa, niin silloin siihen kyllä kannattaa kiinnittää huomiota ja käydä näyttämässä sitä.

Miten luomitarkastus tehdään? Missä iässä auringon vanhentava vaikutus alkaa näkyä? Mitä lääkäri oli mieltä Viiden jälkeen -toimittaja Lisan luomista? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: Tiesithän? Lämpö ei paljasta UV-säteilyn määrää– muista kolmen V:n sääntö pilviselläkin säällä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä