Muuta parvekkeen ja terassin tunnelma näillä vinkeillä

Ulkotilojen valaiseminen on yleistynyt viime vuosina. Kun pimeys ja kylmyys ottavat vallan puutarhasta, terassista ja parvekkeesta voi nauttia tunnelmallisen valaistuksen avulla.

Suunnittelu kannattaa aloittaa sisältä. Katso puutarhaa tai ulkotilaa sisältä asunnosta ja valaise kohde, joka näkyy niistä huoneista, joissa vietetään aikaa.

– Tee valaistuksesta eräänlainen sisustusprojekti. Testaa eri vaihtoehtoja, äläkä ota paineita. Kokeile suunniteltua valaistusta useissa eri paikoissa puutarhassasi. Kierrä ympäri puutarhaa pimeässä taskulampun kanssa, sanoo Plantagenin valoasiantuntijaEli Tveter Berven.

Valon ja pimeyden voi nähdä väreinä ja useina eri sävyinä. Valinnoista riippuen on mahdollista luoda täysin erilaisia tunnelmia. Käyttämällä valkoisen valon eri sävyjä voidaan luoda kontrasteja ja dynamiikkaa. Yhteisefektistä tulee mielenkiintoista katsottavaa.

– Yhdistä lämmintä ja kylmää valoa ja mieti, mitä haluat valaista. Punaisella tiiliseinällä on hyvä käyttää lämmintä valoa, joka vahvistaa vaikutelmaa. Tuijan ikivihreitä sävyjä vahvistetaan kylmällä valolla, sanoo valosuunnittelija Torbjörn Eliasson.

Piilota letkut ja vältä jouluinen vaikutelma

Eliasson antaa vinkin onnistuneeseen valaistukseen.

– Tärkeää on se, että valosarjat ja valoletkut eivät näy. Jos valoletku näkyy, voi tuntua joululta. Jos valoletkua ei näy, valaistus luo tilaa ja tunnelmaa.

Pimeän vuodenajan lähestyessä monet ovat jo alkaneet suunnitella, miten puutarha pitäisi valaista.

– Suunnittele, minne sijoitat sähköjohdot. Kun laitat valot paikalleen jo syksyllä, voit nauttia pidempään puutarhakaudesta. Lisäksi johdot on helpompi sijoittaa niin, että ne eivät ole tiellä. Lunta luodessa on suurempi riski osua lumilapiolla lumen alla oleviin johtoihin, neuvoo Berven.

Korosta valoin kasvien värejä

Useissa eri värilämpötiloissa saatavia LED-lamppuja kannattaa käyttää, kun haluaa korostaa puutarhan kasvillisuuden värejä. Esimerkiksi koivut ja muu vaaleampi kasvillisuus tulee esiin parhaiten kylmemmässä valossa, kun taas punaiset ruusut, villiviinit ja muu lämpimän värinen kasvillisuus erottuu parhaiten lämpimässä valossa.

Monia valosarjoja voidaan yhdistää ja niistä voidaan tehdä erittäin pitkiä. Jotkut valosarjat voivat olla jopa 200 metriä pitkiä, jotta suuren puun jokainen oksa voidaan valaista. Saatavilla on myös erilaisia ratkaisuja, jotka toimivat joko sähköllä, akulla tai aurinkokennoilla. Viime vuosien aikana on tullut myös valtavan paljon uusia yksinkertaisia ja energiatehokkaita valaisuratkaisuja.

Seitsemän vinkkiä valaisemiseen

- Aloita valaisemalla puutarha sisältä käsin. Katso puutarhaan ja sijoita valot paikkaan, joka näkyy ikkunasta.

- Luo puutarhaan kontrasteja. Sijoita valot yksittäiseen kohteeseen tai taustalle.

- Piilota valosarjat ja muut valaisimet. Puutarhan pitää näkyä eikä lamppujen.

- Näkyviä valosarjoja voidaan käyttää luomaan kehys ja tekemään sisäänkäynnistä kutsuvampi.

- Valitse lämmin valo luomaan tunnelmaa ja tuo ikivihreät kasvit esille luomalla kontrastia kylmällä valolla.

- Ole varovainen värivalojen kanssa, jos ei ole kyse joulusta tai muista juhlista.

- Suunnittele, minne sijoitat sähköjohdot. Lunta luodessa on suurempi riski osua lumen alla oleviin johtoihin.

Lue lisää:

MTV Koti:

Lähde: Plantagen

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat