Mustikkapiirakka ja cupcakesit – kesän makeimmat mustikkareseptit

Mustikkakausi on jälleen startannut ja nyt onkin aika poimia nämä luonnon omat supermarjat talteen ja leipoa niistä maittavia herkkuja!

Asiantuntijoiden mukaan suomalainen mustikka on todellista superfoodia ja sitä kannattaa poimia mieluummin kuin hankkia esimerkiksi kiinalaisia goji-marjoja. Tutkimukset osoittavat, että mustikan syönnillä voi olla jopa hoikentavia vaikutuksia.

Mustikat voi nautiskella sellaisenaan tai sitten piristää kesäpäivää leipomalla niistä maukkaita piiraita ja pullia. Hoikentava vaikutus ehkä katoaa, mutta mitäpä kesä olisi ilman mehevää mustikkapiirakkaa? Kokeile näitä Arjan herkullisia mustikkareseptejä:

Mustikkapiirakka pullataikinasta

  • 2 pkt Pullataikinalevyjä (12 kpl)
  • 6-8 dl mustikoita
  • 2-3 rkl sämpyläjauhoseosta
  • 1dl hillosokeria
  • Voiteluun:
  • kananmuna

Levitä 10 kpl pullataikinalevyjä vierekkäin pellille täyttäen pellin. Levyjen määrä riippuu pellin koosta, sulaneita levyjä voi myös venyttää painellen pellille sopivaksi. Nipistä sulaneet levyt yhteen reunoistaan yhdeksi isoksi piirakkapohjaksi uunipellille sopivaksi. Muodosta piirakkaan pienet reunat eli venytä taikinaa hieman myös pellin reunoille. Laita pelti lämpimään paikkaan ja anna levyjen kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40 asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä 45 min - 1 tunnin ajan.

Jätä kaksi levyä kohoamaan leivinpaperin päälle leivinliinan alle. Niistä voi ottaa piirakan päälle koristenauhoja. Voit myös kohottaa piirakkapohjaa huoneen lämmössä, tällöin aikaa kuluu pidempään, esim. yön yli tai mustikkametsäkeikan ajan.

Sekoita mustikat, sämpyläjauhot ja hillosokeria kulhossa ja levitä kohonneen pullapohjan päälle. Ota erikseen kohoamaan jääneistä levyistä taikinapyörällä nauhoja, yhdestä levystä saa n. 6 pitkää pullanauhaa.

Venytä nauhat piirakan päälle vinoittain niin, että piirakkaan muodostuu verkkokuvio. Voitele nauhat ja reunat kananmunalla.

Paista 175-200 asteisen uunin keskitasolla n. 30 min

Maistuva mustikkatorttu

Kermaviili antaa mukavasti pientä hapokkuutta tämän maistuvan tortun täytteeseen. Pohjan voi leipoa itse tai käyttää valmista kauramurotaikinaa.

Maistuva mustikkatorttu

Piirakkavuoallinen, halkaisija n. 28 cm

  • 125 g margariinia tai voita
  • ¾ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • ½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 4 dl pikakaurahiutaleita
  • Täyte:
  • 3 dl mustikoita
  • 2 dl kermaviiliä
  • ½ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 tl vaniljasokeria

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna vatkaten. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja kaurahiutaleet. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Kaada päälle mustikat. Sekoita kermaviiliseoksen aineet keskenään ja kaada se marjojen päälle. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n. 35 min.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Mustikka cupcakes

Mustikoista leivotaan nyt iki-ihania kuppikakkuja. Kokeile amerikkalaisia cupcakes-leivonnaisia myös muilla maistuvilla marjoilla.

Mustikat sisältävät hyviä flavonoideja ja maukkaisiin leivonnaisiin kuitua tuovat kauraleseet. Alla olevalla ohjeella valmistuu 40 minuutissa 16 keskikokoista tai 10 isoa leivosta.

Taikina:
3 munaa
1 munan keltuainen
2 dl tummaa ruokokidesokeria
1 dl juoksevaa (pullo)margariinia
3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ dl Myllyn Paras Kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevyt kermavalmistetta (7 %)
2 dl mustikoita

Kuorrutus:
1 munan valkuainen
1 prk (200 g) Philadelphia-tuorejuustoa
3 rkl (tummaa) sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
1-2 dl mustikoita

Vaahdota munat, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon taikinan muut ainekset ja sekoita varovasti tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin, esimerkiksi tukeviin paperi- tai foliovuokiin tai silikonivuokiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Valmista kuorrutus. Vaahdota valkuainen ja sekoita siihen huoneenlämpöinen tuorejuusto.

Mausta kuorrutus sokereilla. Levitä kuorrutus jäähtyneiden kakkusten päälle, koristele mustikoilla.

VINKKI: Kauraleseiden tilalla voit käyttää Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Mustikkahyve

Rukiin ja mustikan maku sopivat hienosti yhteen ja suomalaiseen makuun. Metsä on nyt täynnä mustikoita! Tämä ohje tunnetaan myös nimellä mustikkakukko.

VINKKI: Pieni määrä kastikesuurustetta (Myllyn Paras VAALEA suuruste on mauton) saostaa mustikoista irtoavaa nestettä. Laita suurustetta mustikoiden vetisyyden mukaan, varsinkin pakastemustikoille talvella.

  • 175 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
  • ½ tl soodaa
  • Täytteeksi:
  • noin 6 dl mustikoita (tai 2 pss pakastemustikoita)
  • ½ dl sokeria
  • noin 1 rkl Myllyn Paras Vaalea Kastikesuurustetta

Sulata voi, lisää sokeri ja ruisjauho-soodaseos ja sekoita taikinaksi. Levitä vähän yli puolet taikinasta keskikokoisen uunivuoan pohjalle, kaada mustikat siihen ja ripottele niille sokeri ja suuruste.

Kaaviloi lopputaikina paistoksen kanneksi erillisen leivinpaperin päällä ja kumoa se paistoksen päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia riippuen vuoan laakeudesta.

Herkullista vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat