Murharyhmä on huolissaan rikollisten kantamista laittomista aseista: "Siitä pitäisi tulla ehdotonta vankeutta – ei vain sakkoja tai ehdollista"

Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia 9:00
Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia. Minkä takia? Katso keskustelu videolta.

Rikospaikan Murharyhmä kaipaa Suomeen tiukempia rangaistuksia ampuma-aserikoksista. Esimerkiksi Ruotsissa on tiukemmat aselait ja kovemmat rangaistukset ampuma-aserikoksista kuin Suomessa.

Kokeneet poliisit ja asianajaja ovat sitä mieltä, että Suomessakin pitäisi alkaa rangaista kovemmin laittomista aseista.

– Aseista määrätyt rangaistukset ovat Suomessa lieviä siihen nähden, miten vaarallista on, kun kuljetaan aseiden kanssa. Kun kannetaan asetta yökerhossa, sivullisetkin ovat aina vaarassa, asianajaja Kari Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan Suomessa pitäisi nimenomaan puuttua rangaistuskäytännössä laittomiin aseisiin.

– Suomessa luvallisten aseiden saaminen on vaikeaa ja luvan menettää helposti. Sitten taas luvattomien aseiden kanssa ollaan liian löperöitä, hän sanoo.

Rikollisilla käsiaseita

Keskusrikospoliisista eläköityneen rikosylikomisario (evp.) Tero Haapalan mukaan on ongelma, että rikolliset kantavat mukanaan käsiaseita. 

– Siihen pitäisi pystyä puuttumaan paremmin. Kun poliisi kiinnittää huomiota entuudestaan tunnettuihin rikollisiin tai rikollisryhmään ja sen jäseniin, lähestulkoon joka kerta jollakulla heistä on ase mukanaan joko autossa tai henkilökohtaisena varusteena, Haapala tietää.

– Kun henkilö kantaa luvatonta ampuma-asetta julkisilla paikoilla, sen pitäisi aina olla automaattisesti törkeä ampuma-aserikos. Siitä pitäisi tulla ehdotonta vankeutta, eikä vain sakkoja tai ehdollista, kansanedustaja ja virkavapaalla oleva rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo.

– Meillä on valitettavasti oikeuskäytännössä liian löperö linja, hän lisää.

Laittomia aseita kriisialueilta Suomeen

Laittomia ja luvattomia aseita tulee Suomeen erityisesti Baltian maista ja kriisialueilta. Tero Haapala uskoo, että Suomeen on tullut ja tulee nyt aseita myös Ukrainan suunnalta.

Lisäksi kaasuaseita muutetaan paljon ampuma-aseiksi.

– Yllättävän paljon aseita löytyy Suomesta. Tänä vuonna yhden ampumistilanteen yhteydessä poliisi suoritti takavarikon tietylle alueelle, missä oli ihmisiä enemmänkin paikalla. Sieltä alueelta takavarikoitiin saman illan aikana 27 pistoolia, Eriksson kertoo.

Katso Murharyhmän koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat