KRP kertoo, miksi järjestäytynyt rikollisuus hamuaa aseita sota-alueilta: "He ovat ketteriä sopeuttamaan toimintansa maailmantilanteeseen"

KRP oikoo tietoja Ukrainasta Suomeen päätyneistä aseista –"Meillä on viitteitä" 1:58
KRP oikoo tietoja Ukrainasta Suomeen päätyneistä aseista – "Meillä on viitteitä"

Keskusrikospoliisin mukaan Ukrainaan toimitettuja avustusaseita ei ole tämänhetkisen tiedon mukaan päätynyt järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun Suomessa. 

Julkisessa keskustelussa on esiintynyt viime aikoina käsitys, jonka mukaan Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun.

Keskusrikospoliisilla ei ole tietoa, että tällaisia aseita olisi tullut Suomeen, keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Markus Välimäki kommentoi MTV Uutisille.

– Meillä on hyvä tilannekuva asiasta ja seuraamme tilannetta aktiivisesti, ja tämän hetken tiedon mukaan avustusaseita ei ole päätynyt rikollisten käsiin Suomessa.

Välimäen mukaan on kuitenkin mahdollista, että avustusaseita ja muita aseita voi päätyä myöhemmin rikollisten käsiin.

– Historia osoittaa, että sota- ja konfliktialueilta aseita on päätynyt järjestäytyneen rikollisuuden käyttöön. Järjestäytynyt rikollisuus on osoittautunut hyvin ketteräksi sopeuttamaan oman toimintansa vallitsevaan maailmantilanteeseen.

Välimäen mukaan järjestäytynyt rikollisuus pyrkii hankkimaan esimerkiksi käsiaseita, mahdollisimman tehokkaita aseita ja automaattiaseita. Järjestäytyneen rikollisuuden pääelinkeino on Välimäen mukaan huumausaineet ja ampuma-aseita käytetään tämän elinkeinon turvaamiseen.

Kuinka aseiden päätymistä vääriin käsiin voi ennaltaehkäistä?

Ennaltaehkäiseväksi toimenpiteeksi aseiden päätymiselle vääriin käsiin Välimäki nimeää viranomaisten toiminnan, myös yli valtiorajojen. Välimäen mukaan KRP tekee vuosittain kymmeniä ampuma-aseiden takavarikointeja järjestäytyneeltä rikollisuudelta. Torjuntakeinoiksi Välimäki nimeää tarkan tilannekuvan ja muun muassa rikostiedustelun ja rajavalvonnan.

– Rikostiedustelu on tiedonhankintaa ryhmien ja yksittäisten henkilöiden osalta ja myös kansainvälinen tiivis yhteistyö on tässä kaiken a ja o.

Välimäen mukaan aseet kuuluvat keskeisesti järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan.

– Sellainen paikka, josta aseita on mahdollisuus tehokkaasti saada, ilman muuta kiinnostaa heitä.

Onko muita aseita kuin avustusaseita Ukrainan sota-alueelta rantautunut Suomeen?

– Meillä on ampuma-aseisiin liittyen viitteitä, joita me tarkastamme, mutta sen enempää en voi sanoa. Kyseessä on rikostiedustelutietoja, ja siksi en niitä sen yksilöityneemmin voi käydä läpi. Ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, Välimäki korostaa.

Miksei länsi anna Ukrainalla järeämpiä aseita? MPKK:n apulaisprofessori: ”Sitä ei voida julkisesti sanoa” 2:05
Miksei länsi anna Ukrainalla järeämpiä aseita? MPKK:n apulaisprofessori: ”Sitä ei voida julkisesti sanoa”


Lue myös:

    Uusimmat