Mullistava rokote kehitetty: Keliakia kohta historiaa?

Amerikkalaistutkijat ovat kehitelleet uuden rokotteen, joka estää elimistöä reagoimasta haitallisesti gluteeniin. Rokote voi mullistaa tuhansien keliaakikkojen elämän.

Amerikkalaistutkijoiden rokote on suunniteltu gluteeni-intoleranssia eli keliakiaa sairastaville. Keliaakikot eivät pysty sulattamaan elimistössään valkuaisaine gluteenia ja joutuvat sairautensa vuoksi välttelemään useita yleisiä elintarvikkeita. Keliakiaan ei ole parannuskeinoa.

Immusant Inc -yhtiön tutkijoiden kehittelemä NexVax2-rokote voi kuitenkin mullistaa monen keliaakikon elämän, sillä toimiessaan se mahdollistaisi keliaakikoille gluteenipitoisen ruokavalion. Rokote on osoittautunut menestykseksi laboratoriotesteissä ja seuraava askel onkin testata sitä ihmisillä. Kokeita suoritetaan ainakin Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa sadoilla keliakiapotilailla. Rokote "uudelleenohjelmoi" kehon immuunijärjestelmää niin, että gluteenista ei synny tulehdusta ohutsuoleen.

Keliaakikot voivat saada gluteenista pahoja oireita aina useita päiviä kestävään ripulointiin ja oksentamiseen. Suomen Keliakialiiton mukaan keliakian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi taudin puhkeamiseen vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tekijä, jota ei vielä tunneta.

Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa, lapsena, työikäisenä tai vasta myöhemmällä iällä. Nykyisin suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiässä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja