Muistatko mystisen Oumuamuan? Nyt myös toinen tähtienvälinen vierailija on saapunut aurinkokuntaamme – alkuperän mysteeri ratkeamassa

Seuraaja mystiselle Oumuamualle? Tähtienväliseksi vierailijaksi epäilty Borisov saattoi saapua aurinkokuntaamme ulkoavaruudesta 0:43
Video: Borisov on kautta aikain toinen ihmisen havaitsema tähtienvälinen kappale.

Vuonna 2017 todistettiin ensimmäistä kertaa aurinkokunnan ulkopuolelta tulleen kappaleen ohitusta. Oumuamua -nimellä kutsuttu tähtienvälinen vierailija jätti jälkeensä paljon kysymyksiä. Kappaleen muodossa, massassa ja nopeudessa havaittiin erikoisuuksia ja villeissä spekulaatioissa pohdittiin jopa, että kyseessä voisi olla muukalaisten lähetämä avaruusluotain.

Oumuamua jatkoi matkaansa ja epäselväksi jäi sekin, mistä se oli edes tullut.

Mutta viime elokuussa amatööritähtitieteilijä Gennady Borisov teki teleskoopillaan uuden mielenkiintoisen havainnon vieraasta kappaleesta. 2I/Borisov-komeetaksi ristitty kappale on toinen milloinkaan havaittu tähtienvälinen vierailija. Tällä kertaa tutkijat uskovat selvittäneensä, mistä se on tullut.

LiveScience kertoo puolalaisten tutkijoiden selvityksestä, jossa komeetan rata on saatu laskettua. Tutkijat uskovat, että 2I/Borisov on matkannut aurinkokuntaamme punaisten kääpiötähtien muodostamalta Kruger 60 -kaksoistähtijärjestelmältä. Etäisyyttä järjestelmään yli 13 valovuotta.

Tutkijoiden mukaan Borisov on joskus kaukaisessa menneisyydessä kiertänyt kyseistä kaksoistähtijärjestelmää samaan tapaan kuin omassa aurinkokunnassamme kiertävät komeetat.

Tutkijat kuitenkin painottavat, että heidän laskelmansa eivät ole vielä lopullisia. Borisovista saatava lisätieto saattaa osoittaa laskelmat vääräksi ja komeetta on saattanut tulla jostakin muualta.

Lue myös:

    Uusimmat