Muista suojata rakennusmateriaalit myös kesällä – virheet kostautuvat!

Kesä on rakennus- ja remontointiaikaa kodeissa ja mökeillä. Rakentaessa ja remontoitaessa on tärkeää muistaa suojata materiaalit ja rakenteet kosteudelta, jotta vältyttäisiin kosteus- ja homevaurioilta.

– Jos rakennusmateriaalit pääsevät kastumaan, ne pitää vaihtaa tai kuivattaa heti, toteaa Tuula Syrjänen  Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton korjausneuvonnasta.

– Kustannuksissa ei kannata pihistellä, sillä virheet maksavat enemmän sisäilmaongelmina ja pahimmassa tapauksessa terveyshaittoina.

Jo rakennusmateriaaleja ostettaessa kannattaa varmistaa, että materiaalit ovat pysyneet kaupan hyllyllä kuivina. Ne tulee suojata myös kuljetuksen aikana lialta ja kosteudelta.

Kun materiaalit on tuotu tontille, niiden suojaaminen on rakennuttajan vastuulla. Taloyhtiöiden kohdalla vastuu on taloyhtiön, elleivät rakennuttaja ja rakentaja erikseen sovi muuta.

Missä säilytät?

Ennen rakentamisen tai remontoimisen aloittamista kannattaa suunnitella, missä materiaaleja voidaan säilyttää.

– Varastointitavat ovat erilaisia materiaalista riippuen. Osa tarvitsee lämpimän ja kuivan sisätilan, kun taas osa voidaan säilyttää sateelta suojattuna ulkona. Esimerkiksi runkopuutavara voidaan varastoida ulkona, jos se suojataan sateelta, auringolta ja maakosteudelta, Tuula Syrjänen kertoo.

Ulkona varastointia varten paras vaihtoehto on kevytrakenteisen ulkovaraston rakentaminen tai varastokontin hankkiminen. Työmaalle on ainakin varattava riittävästi kestäviä suojapeitteitä ja aluspuita tai kuormalavoja.

Maakosteuden imeytymisen voi estää nostamalla materiaalit kuormalavojen tai aluspuiden päälle, suojapeitteillä voi estää sateen aiheuttamat vauriot.

– Suojapeitteet täytyy asentaa niin, että ilma pääsee kiertämään peitteen ja varastoitavien materiaalien välissä.

Tärkeää on muistaa suojaus läpi rakentamisen tai remontin.

– Myös valmiit rakenteet suojataan esimerkiksi pressuilla jokaisen päivän päätteeksi. Tarkkaile säätietoja, sillä ukkoskuuro voi yllättää, Syrjänen neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat