Muista esittää nämä kysymykset kissaa hankkiessasi!

Muista esittää nämä kysymykset kissan luovuttajalle, ennen kuin olet ottamassa hoiviisi uuden kissatoverin.

Kun haluat – pitkän harkinnan jälkeen – hankkia kissan, yksi hyvä tapa on ottaa yhteyttä kissayhdistyksiin ja löytöeläinkoteihin, joissa lukuisat kissat odottavat uuteen ja turvalliseen kotiin pääsyä. Jos puolestaan olet päättänyt hankkia rotukissan, käänny luotettavaksi osoittautuneiden rotukissakasvattajien puoleen, vaikka se olisikin kallein vaihtoehto.

Mitä paremmin ostaja tuntee kissoja, sitä paremmassa asemassa hän on ostotilanteessa arvioidessaan kissan luonteenlaatua. Huomiota kannattaa kiinnittää kissan..

– sosiaalisuuteen ihmisiä kohtaan

– sosiaalisuuteen muita kissoja kohtaan

– sosiaalisuuteen koiria kohtaa

– valppauteen, aktiivisuuteen ja uteliaisuuteen

– luonteen tasaisuuteen

Kasvattajat

Jos saavut katsomaan pentuja, ja näet sohvalla kissankarvoja, sisustuksen koostuvan pitkälti kissan leluista ja tarvikkeista kuten raapimapuista sekä löydät sängyssään loikoilevia tyytyväisiä kissoja, tiedät melko varmasti astuneesi kissaharrastajan kotiin. Aina ei ole kuitenkaan karvoihin katsominen, joten suositeltavaa olisi ottaa ensin yhteyttä Suomen Kissaliittoon ja pyytää heiltä lista luotettavista kasvattajista.

Jos aiot hankkia näyttely- tai siitoskissan, kannattaa ottaa mukaan joku, joka tuntee kyseisen kissarodun kuin omat taskunsa ja tietää tarkalleen, mitä ominaisuuksia toivot lemmikiltäsi. Jos olet hankkimassa kissanpentua, on hyvä nähdä koko pentue emonsa kanssa kasvattajan luona.

Kysymyksiä kasvattajalle

Jos suunnittelet hankkivasi rotukissan, kasvattajalle voi esittää seuraavia kysymyksiä:

1. Saanko nähdä pentujen emon?

– Se pitäisi aina saada nähdä. Emosta voi myös usein päätellä, millaisia pennuista tulee aikuisina.

2. Voinko nähdä pentujen isän?

– Isää näkee harvemmin, mutta se saattaa olla saman kasvattajan kissa. Voit pyytää myös valokuvia.

3. Missä kissanpentuja pidetään?

– Paikan pitäisi olla sisätiloissa rauhallisessa paikassa mutta ei erillään perhe-elämästä. Toivottavasti pentuja on silitelty paljon, jotta ne olisivat mahdollisimman sosiaalisia.

4. Ovatko pennut olleet jo eläinlääkärissä?

– Hyvien kasvattajien uros ja naaras on tutkittu ennen pariutumista, ja pennut myydään rokotettuina ja madotettuina.

5. Milloin pennut luovutetaan?

– Rotukissat luovutetaan Suomessa täytettyään 12 viikkoa. Alle 8 viikkoa vanha pentu on aivan liian nuori.

Eläinsuojeluyhdistykset ja löytökodit

Tuhannet upeat kissat menettävät monista syistä (kuten esimerkiksi allergiasta) kotinsa ja joutuvat eläinsuojeluyhdistyksen kissataloihin. Lukuisat kissat tarvitsevat tälläkin hetkellä rakastavaa kotia. Tavallisen kotikissan hankkiminen on edullisempaa kuin rotukissan ostaminen, ja kodittomasta kissasta saat uskollisen ja rakastavan perheenjäsenen. Ovathan maatiaiskissatkin luotettavia kumppaneita!

Löytöeläinkodin henkilökunnalla on yleensä jonkin verran tietoa kissan taustasta, terveydentilasta ja luonteesta. He myös osaavat opastaa millainen kissa sopisi juuri sinulle ja omaan elämäntilanteeseesi. Älä loukkaannu, jos sinulta kysytään henkilökohtaiselta tuntuvia kysymyksiä kodistasi ja elämäntyylistäsi: kissan luovuttaja haluaa vain varmistaa, että pystyt huolehtimaan kissasta asianmukaisesti. Kissat luovutetaan usein leikattuina, rokotettuina ja madotettuina. Hoidosta peritään pieni korvaus.

Kysymyksiä löytöeläinkodissa

Jos haluat ottaa huostaan otetun kissan, voit esittää seuraavia kysymyksiä:

1. Minkä ikäinen kissa on?

2. Mikä kissan tarina on: onko se löytynyt villiintyneenä, onko omistajalle sattunut jotain vai onko kissa allergiaperheestä?

3. Onko kissa ollut onnettomuudessa, paleltunut tai nähnyt nälkää?

4. Onko se saanut pentuja? (Jos kyseessä on naaraskissa)

5. Tehdäänkö kissoille luonnetestejä?

6. Voitteko neuvoa, millaisia ongelmia saattaa myöhemmin tulla?


Suomalaiset ostavat tai saavat kissoja myös tuttavilta tai naapureilta, jonne on syntynyt suunnittelematon pentue. Näin toki löytyy hyviä pentuja, mutta usein emokissanomistajilla saattaa olla kiire päästä pennuista eroon. On hyvin tärkeää, että pennut saavat olla emonsa hoivissa tarvitsemansa 10–12 viikkoa. On myös syytä selvittää, onko emon rokotukset kunnossa ja onko emo sekä pennut madotettu.


AVA

Lähde: Tyytyväinen kissa, Gummerus 2012, Kissanomistajan käsikirja, Otava.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja