Mainos

Muinaisaarteita viedään laittomasti kotiin – paljastunut myös laittomia kaivauksia

Museovirasto on huolissaan siitä, että muinaisaarteita säilötään yhä useammin omia tarkoituksia varten. Lisäksi Suomessa on paljastunut laittomia kaivauksia.  

Syyksi muinaisaarteiden haalimiseen museoviraston yli-intendentti Jutta Kuitinen epäilee metallinetsintäharrastuksen kasvun.

– Metallinetsintäharrastuksen kautta ihmiset ovat tehneet ajoittain hienoja löytöjä. Kaikki eivät ole sitten valmiita noudattamaan lakia, vaan ovat kokeneet, että heillä on ollut löytäjän oikeus esineeseen.

Lain mukaan yli sata vuotta vanhat löytöesineet ja osat pitää ilmoittaa museovirastolle ja myös toimittaa museovirastoon, jos omistajaa ei tiedetä.

– Meillä on vahvat epäilyt ja pelko siitä, että jätetään ilmoittamatta näistä esineistä, mutta ei meillä ole resursseja valvoa tällaista. Useampia tapauksia on kuitenkin tullut viime aikoina ilmi, Kuitunen huokaa.

Yksi tapaus oikeudessa

Salon Seudun Sanomat kertoi tänään, että muinaisaarteiden pimeä kauppa on kasvamassa. Lehden mukaan parhaillaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessä käsitellään parhaillaan syytettä muinaismuistorikkomuksesta. Teosta epäillään paikkakuntalaista miestä. Jutta Kuitusen mukaan tapaus on yksi ensimmäisistä, joka on edennyt oikeuteen.

– Yleensä otamme yhteyttä jos huomaamme ja pyydämme esineen palauttamista museovirastolle. Suurin osa metallinetsijöistä, jotka löytöjä tekevät toimivat täysin oikein.

Salon Seudun Sanomien mukaan Suomessa on paljastunut myös laittomia kaivauksia muinaismuistoilla. Jutta Kuitunen vahvistaa asian MTV Uutisille.

– Näitä on tullut esille. Muinaisjäännöksiä on kaivettu ja näihin tapauksiin on vaikea päästä käsiksi. Muinaisjäännökset sijaitsevat yleensä kaukana asutuksesta, eli kun kaivaus selviää, niin tekijöiden henkilöllisyyttä on yleensä jälkikäteen mahdotonta selvittää. Usein myös mahdolliset löydöt jäävät kadoksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.