MTV Uutisten tieto: Tasavallan presidenttiin ei ole oltu yhteydessä poikkeusolojen toteamiseksi

Hallituksen sisällä selvitetään tarvetta todeta poikkeusolot ja valmiuslain käyttöönotto. MTV Uutisten tietojen mukaan erityisesti sosiaali- ja terveysministeriö halua nostaa asian keskusteluun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin terveydenhuollon kantokyvyn ja vakavan koronatilanteen vuoksi.

Hallituslähteiden mukaan koronaministerityöryhmä käsittelee asiaa mahdollisesti tämän viikon lopulla tai ensi viikolla.

Valmiuslain mahdollinen käyttöönotto jakaa vielä hallituspuolueita tällä hetkellä. Muille hallituspuolueille on myös epäselvää tukeeko pääministeri Sanna Marin (sd.) asian valmistelemista. 

Valmiuslain varsinaisesta käyttöönotosta ei ole kuitenkaan ollut vielä puhetta, viestii useampi hallituspuolueen edustaja MTV Uutisille.  

Hallituksesta myös muistutetaan, että näin vakavassa koronatilanteessa on selvää, että virkamiehet varautuvat myös valmiuslakiin.

– Hallituksen hätäjarrumekanismissa valmiuslaki on mainittu viimesijaisena toimena, hallituslähde muistuttaa.

Asian valmistelu ja vääntö valmiuslain välttämättömyydestä on siis vielä alkuvaiheessa. 

Valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, jos valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, toteaa maassa vallitsevan poikkeusolot.

Presidentin kansliasta kerrotaan MTV Uutisille, että hallituksesta ei ole vielä esitetty presidentille poikkeusolojen toteamista. 

Valmiuslain käyttöönotolla voitaisiin esimerkiksi turvata sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta ja työvoiman riittävyys. 

Ensimmäisenä asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja