MTV Uutiset sulkee osan verkkokeskustelusta – tarkoitus suitsia vihapuheen määrää

Merja Ylä-Anttila: Ihmisyys on kriisissä 1:22

Pakolaiskriisiin liittyvien uutisten kommenttiosiot ovat suljettuina toistaiseksi MTV.fi-verkkosivuilta epäasiallisten viestien takia.

Samasta syystä Nyt-liite on ilmoittanut poistavansa verkkokeskustelun käytöstä kahdeksi viikoksi.

MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan mukaan verkkokeskustelun sulkeminen on valitettavaa sananvapauden kannalta, mutta vastuullisella uutistoimituksella ei ole tällä hetkellä muuta mahdollisuutta.

– Meidän ja muidenkin uutismedioiden verkkosivujen keskusteluissa on ylireagoitu voimakkaasti turvapaikanhakijoita koskeviin uutisiin. Vihapuheen siistiminen on jo isompi työ kuin varsinainen uutisten toimittaminen.

– Meillä uutisihmisillä on tässä paljon tehtävää, jotta kykenemme viemään asioita eteenpäin ja kertomaan siitä, miksi ihmiset tänne tulevat, millaisia ongelmia heillä on ja mitä apua he täällä tarvitsevat, muistuttaa Ylä-Anttila.

Monipuolista uutisointia –  myös peloista

Ylä-Anttilan mukaan MTV Uutiset aikoo käsitellä uutisissaan myös pelkoja ja epäluuloja, joita turvapaikanhakijat herättävät suomalaisissa.

– Nimimerkkien suojasta esitetyt rasistiset väitteet eivät palvele julkisuudessa käytävää keskustelua. Suomen vaikea taloudellinen tilanne on yksi syy tähän epäasialliseen kirjoitteluun. Epävarma tulevaisuus herättää pelkoja suomalaisissa.

– Tärkeintä on pitää huolta toisistamme. Meillä on kyky välittää toisistamme, myös kansainvälisesti. Suomi on itse kansakuntana joutunut historiassa tämän monesti kokemaan. Täältä on lähdetty paremman elämän toivossa esimerkiksi Ruotsiin ja Amerikkaan. 

Emme voi olla niin sydämettömiä 

Ylä-Anttila muistaa omasta lähipiiristäänkin kuulleensa, kuinka Karjalan evakoiden lapset saivat koulumatkoillaan kuulla "ryssittelyä".

– Me olemme itsekin kokeneet tätä samaa. Minä ajattelen, että me emme voi olla niin sydämettömiä nyt, kun maailmassa on hätä.

– Olisi tärkeää, että nyt joku arvojohtajistamme nousisi esiin ja kertoisi, kuinka turvapaikanhakijoihin pitää tällä hetkellä suhtautua ja kuinka meidän suomalaisten tulee pitää huolta ihmisyydestä. 

Myös Helsingin Sanomien Nyt-liite ilmoitti tänään sulkevansa verkkosivujensa kommenttiosion kahdeksi viikoksi.

– Nykymuodossaan juttujen jäljessä käytävä keskustelu ei etene mihinkään ja sepitelmiä esitetään faktoina, kirjoittaa HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen Nytin verkkosivulla. 

MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan koko kolumni: Ihmisyys on kriisissä

Lue myös:

    Uusimmat