MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäystä 24. maaliskuuta: Ukrainan mukaan tänään evakuoitiin 3 343 ihmistä humanitaarisia käytäviä pitkin

Kuinka Ukraina ja Venäjä voisivat sopia rauhasta? Asiantuntija arvioi 19:00
Katso yllä oleva video: Kuinka Ukraina ja Venäjä voisivat sopia rauhasta? Asiantuntija arvioi.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa 24. maaliskuuta Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti.


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU-maiden johtajia on kokoontunut tänään Brysselissä
  • YK: Yli tuhat siviiliä on saanut surmansa sodassa
  • YK: 3,7 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta
  • Yhdysvallat aikoo vastaanottaa 100 000 pakolaista Ukrainasta

23.51 Kanada asettaa pakotteita 160 hallinnon jäsenelle

Kanada kertoo asettavansa pakotteita 160:lle Venäjän federaation hallinnon jäsenelle, jotka olivat mukana mahdollistamassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Pääministeri Justin Trudeau kertoi asiasta toimittajille osallistuttuaan tänään Naton huippukokoukseen.

23.43 Venäjä ja Ukraina kertovat vaihtaneensa vangittuja sotilaita

Ensimmäistä kertaa sodan alettua Venäjä ja Ukraina kertovat vaihtaneensa vangittuja sotilaita, uutisoi BBC. Viranomaisten mukaan kymmenen ukrainalaissotilasta on vaihdettu kymmeneen venäläissotilaaseen.

Aiemmassa toimenpiteessä vaihdettiin 11 Odesan edustalla uponneesta laivasta pelastettua venäläistä siviilimerimiestä 19 ukrainalaiseen merenkulkijaan, jotka Venäjä puolestaan oli vanginnut yrittäessään valloittaa Mustanmeren Käärmesaarta aivan sodan alussa.

23.02 Ukrainalaisviranomaisten mukaan tänään saatiin evakuoitua 3 343 ihmistä humanitaarisia käytäviä pitkin.

Viranomaisten mukaan Venäjä ei ole sallinut avuntoimituksia Mariupoliin kolmeen päivään.

23.00 Satamista lähtevän humanitaarisen käytävän odotetaan avautuvan huomenna

Ukrainalaismedian mukaan Venäjä kertoo avaavansa huomenna humanitaarisen käytävän, jotta ulkomaiset laivat voivat poistua Ukrainan satamista. Käytävän olisi tarkoitus olla auki paikallista aikaa (joka on sama aika kuin Suomessa) kello 8 - 19.

22.50 Hakkeriryhmä Anonymous väittää iskeneensä Venäjän keskuspankkiin.

Ryhmä väittää saaneensa käsiinsä 35 000 asiakirjaa, jotka se aikoo julkaista 48 tunnin sisällä.

Ryhmä on julkaissut Twitter -päivityksensä noin 20 tuntia sitten.

Anonymous on tehnyt kyberiskuja Venäjää kohtaan sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

22.20 Yhdysvallat ryhtyy toimittamaan Eurooppaan maakaasua

Yhdysvallat aikoo sopia EU:n kanssa nesteytetyn maakaasun toimittamisesta Yhdysvalloista Eurooppaan. 

EU-maat ovat pyrkineet Venäjästä riippumattomaan energiantuotantoon Venäjän hyökäyttyä Ukrainaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertovat, että asiasta on tarkoitus saada sopimus aikaiseksi huomiseen mennessä.

21.54 Stoltenberg ei usko täysimittaiseen sotaan Naton ja Venäjän välillä

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on epätodennäköistä, että Venäjän ja Nato-maiden välille syttyisi täysimittainen sota, kertoo CNN. Stoltenbergin mukaan tilanne on kuitenkin erittäin epävakaa ja ennalta-arvaamaton. Nato on täysin uudenlaisen tilanteen edessä ja sen täytyy valmistautua pitkään selkkaukseen.

21.44 Venäjän avaruusjärjestö katkaisee yhteistyön Euroopan kanssa

Venäjän avaruusjärjestö ilmoittaa, ettei se halua enää tehdä yhteistyötä eurooppalaisten kanssa. Järjestön johtajan mukaan Eurooppa on pakotteillaan pistänyt yhteistyön romukoppaan.

Venäjä ei enää tarjoa rakettejaan laukaisemaan eurooppalaisia satelliitteja avaruuteen.

21.34 Kiinalaistaustaiset kyberiskut ovat lisääntyneet roimasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

21.32 Ukrainan parlamentti sääti rangaistavaksi yhteistoiminnan hyökkääjä Venäjän kanssa

Ukrainan parlamentti on säätänyt rangaistavaksi yhteistoiminnan maahan hyökänneen Venäjän joukkojen kanssa. Vihollisen auttamisesta voi saada enimmillään 12 vuoden vankeusrangaistuksen.

Ukrainan parlamentin jäsenet hyväksyivät torstaina ylivoimaisella ääntenenemmistöllä rangaistavaksi "tahalliset toimet, joiden tarkoituksena on auttaa hyökkääjävaltiota."

Rangaistavaa on vihollisen tukeminen tai sen päätösten toimeenpano, varojen tai omaisuuden kerääminen tai siirtäminen viholliselle ja sen joukoille sekä muunlainen yhteistyö.

Tuomitut saavat vankeuden lisäksi enintään 15 vuoden pituisen toimintakiellon valtion tehtävissä. Lisäksi heidän omaisuutensa voidaan takavarikoida.

20.56 Zelenskyi saattaa pitää puheen myös Suomen eduskunnalle

Ruotsin parlamentille tänään puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että Venäjä edustaa uhkaa useille Euroopan maille.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kansainvälisten asioiden avustajan Päivi Nevalan mukaan kysymys Zelenskyin virtuaalivierailusta Suomen eduskuntaan nousi torstaina esille eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksessa.

–  Eduskunnalla on valmius tällaisen järjestämiseen, mikäli Ukrainan puolelta asiaa toivotaan, Nevala sanoi.

20.41 Biden: Kemialliset aseet saisivat Yhdysvallat reagoimaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on varoittanut Yhdysvaltojen "vastaavan", jos Venäjä käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa. Biden sanoi myös tukevansa Venäjän erottamista G-20-maiden joukosta. Lue tästä artikkelista lisää.

EU-huippukokous keskittyy Ukrainan tukemiseen, tarkoittaako se lisäpakotteita Venäjälle? Paikan päällä Brysselissä kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola 1:47
Brysselissä on ollut harvinainen, kolmen huippukokouksen päivä, kun niin Nato-maat, G7-maat kuin EU-maatkin ovat kokoustaneet. Huippukokouksia paikan päällä Brysselissä seuraa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola, jonka mukaan EU-huippukokouksen tärkein aihe on torstaina Ukrainan tukeminen eri tavoin.

20.36 Zelenskyi otti yhteyttä Egyptiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zeleskyi on soittanut Egyptin presidentille Abdel Fattah al-Sisille keskustellakseen Venäjän hyökkäyksestä. Al-Sisin mukaan Zelenskyi painottaa diplomaattisten suhteiden ja neuvotteluiden tärkeyttä.

20.23 Oppositiojohtaja kehoitti Valko-Venäjän sotilaita kieltäytymään liittymästä Venäjän hyökkäykseen

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kehottaa Valko-Venäjän sotilaita kieltäytymään liittymästä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, jos heitä pyydetään tekemään niin. Maanpaossa Liettuassa asuva Tsihanouskaja kommentoi asiaa Puolan-vierailullaan torstaina.

Oppositiojohtajan mukaan valkovenäläiset sotilaat ymmärtävät, että ukrainalaiset ovat heidän veljiään ja sisariaan, eivätkä halua taistella näitä vastaan. Tsihanouskaja myös ylisti valkovenäläisiä vapaaehtoisia, jotka ovat lähteneet sotaan Ukrainan puolelle.

20.13 Biden haluaa tavata pakolaisia huomenna

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta. Biden sanoo haluavansa tavata Ukrainan pakolaisia henkilökohtaisesti matkustaessaan huomenna Puolaan.

Tämänpäiväisessä Nato- G7- ja EU-maiden huippukokouksissa on puhuttu Bidenin mukaan myös Eurooppaa uhkaavasta mahdollisesta ruokapulasta.

– Pakotteiden seuraukset eivät tunnu pelkästään Venäjällä. Ne tulevat koskettamaan monia maita – myös Yhdysvaltoja, Biden sanoo.

19.57 Von der Leyen: Eurooppaa ei energiapolitiikalla kiristetä

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoittaa, että ne ajat ovat ohi, kun Venäjä kykeni vielä "kiristämään Eurooppaa energiakysymyksillä". Venäjän vaatimus kaasun ja öljyn maksamisesta ruplilla olisi vain yritys kiertää pakotteita. Se olisi myös sopimusrikkomus, eikä tällaista tulla sallimaan.

19.02 Isku kauppakeskukseen tappoi kuusi ihmistä

Venäjän iskut siviilialueille ovat jatkuneet tänään. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ohjus iskeytyi kauppakeskuksen parkkipaikalle surmaten kuusi ihmistä ja haavoittaen 15 ihmistä. Asiasta kertoi alueen kuvernööri Oleg Syniehubov uutiskanava CNN:n mukaan.

Uhrit olivat ohjuksen iskeytyessä odottamassa avustustarvikkeita ostoskeskuksen postin ulkopuolella, kuvernööri kertoi. CNN:n paikantamalla videolla näkyy ihmisiä parkkipaikalla auttamassa haavoittuneita ja iskun aiheuttamaa tuhoa.

18.39 Ukrainan edustaja: Hyökkäys on pysähdyksissä monin paikoin

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovych kertoo, että Venäjän hyökkäys on käytännössä pysähtynyt, eivätkä joukot monin paikoin kykene jatkamaan eteenpäin. 

– Etulinja on käytännössä jähmettynyt paikoilleen. Vihollisellamme ei monin paikoin ole resursseja jatkaa hyökkäystään, Arestovych sanoo.

18.16 Macron: Nato tukee Ukrainaa ilman osallistumista sotaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Naton päättäneen tukea Ukrainaa ilman sotatoimia.

Macronin mukaan Venäjä on eristäytynyt muusta maailmasta yhä enenevissä määrin. Hänen mukaansa pakotteita voitaisiin myös lisätä. Aiemmin tänään on kerrottu, että EU-maiden johtajien kesken on esiintynyt erimielisyyttä pakotteista (ks. alempana artikkelissa).

Nato-maiden ja G7-maiden johtajat ovat tänään tavanneet Brysselissä.

17.56 Marin: Venäjän puheet herättävät huolta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että Venäjän joukkotuhoaseisiin liittyvistä puheista on oltava huolestunut. Marinin mukaan Venäjä on osoittanut, että se kykenee mihin tahansa, eikä maa noudata mitään kansainvälisiä pelisääntöjä. Lue tästä lisää.

17.36 Marin: Ukrainalle annettavaan apuun sisältyy aseita

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Ukrainalle annettavaan uuteen apuun sisältyy aseita. Presidentti Sauli Niinistö on päättänyt valtioneuvoston esityksestä, että Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikkeita. Lue tästä lisää.

Marin on tänään tavannut Brysselissä EU-maiden ja G7-maiden johtajia.

17.03 Pakotteista on erimielisyyttä

Euroopan Unionin johtajat eivät ole Yhdysvaltojen kanssa samaa mieltä Venäjälle asetettavista uusista pakotteista

Aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat aikoo lisätä tuntuvasti pakotteita, jotka koskettavat satoja Venäjän parlamentin jäseniä.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte on ilmoittanut, ettei uusista pakotteista päätetä vielä tänään. Hänen mukaansa pakotteita on määrätty jo paljon ja EU:n on käytettävä harkintaansa uusien pakotteiden kanssa.

Viron pääministeri Kaja Kallas puolestaan peräänkuuluttaa voimakkaampien pakotteiden perään.

Suomen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan pakotteet eivät toimi odotetulla tavalla, mikäli Kiina auttaa Venäjää.

Belgian pääministeri Alexander De Croo ilmoittaa, ettei EU:n kannata asettaa sellaisia pakotteita, jotka heikentäisivät EU:n olosuhteita tarpeettomasti.

Irlannin pääministeri Micheal Martinin mukaan Irlanti olisi valmis asettamaan lisää pakotteita, mutta nyt jo asetetut pakotteet tulisi Martinin mukaan ottaa harkinnassa huomioon.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki puolestaan ilmoittaa, että EU:n tulisi "murskata Venäjä pakotteilla". Hän kutsuu Venäjän hyökkäystä Ukrainaan massamurhaksi.

16.49 YK:n mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän aloitettua hyökkäyksensä surmansa jo yli 1 000 siviiliä

Surmansa saaneista 90 on lapsia. Asiasta kerrotaan YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston julkaisemassa tuoreessa arviossa. Sen mukaan lisäksi liki 1  650 ihmistä olisi haavoittunut.

Todellisten uhrimäärien uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti korkeammat.

Valtaosa Ukrainassa sodan keskellä kuolleista siviileistä on saanut surmansa muun muassa tykistötulessa sekä ohjus- ja ilmaiskuissa.

YK kertoi myös 3,7 miljoonan ihmisen joutuneen pakenemaan Ukrainasta hyökkäyksen alettua kuukausi sitten. Lue tästä lisää.

16.48 Ukrainan mukaan Venäjä häiritsee siviilien evakuointitoimia

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan 40 linja-autoa on valmiina kuljettamaan pakolaisia Mariupolista, mutta Venäjä ei anna siviilien poistua alueelta

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukraina ja Venäjä ovat toistuvasti syytelleet toisiaan tulitauon noudattamatta jättämisestä.

Ukrainalaismedia kertoo Twitter -tilillään, että Venäjä on tulittanut siviiliajoneuvoja, jotka ovat yrittäneet kuljettaa pakolaisia pois Kiovan sotatoimialueilta.

16.41 Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat tänään sopineet uusista pakotteista Venäjää kohtaan (korjaus kello 16.57: Liittolaiset, ei EU)

Pakotteet koskettavat muun muassa satoja Venäjän parlamentin jäseniä ja Venäjän suurimman pankin pääjohtajaa.

– Tarkoituksemme on järjestelmällisesti poistaa Venäjän tähän asti nauttimat edut maailmantalouden saralta, Yhdysvaltain viranomaiset tiedottavat.

16.14 Latvian pääministeri Arturs Krišjānis Kariņšin mukaan Venäjää kohtaan täytyy lisätä tuntuvia pakotteita, että "tappaminen Ukrainassa saadaan päättymään"

Hänen mukaansa energiapoliittiset ratkaisut olisivat tehokkaita, sillä näin saataisiin "rahan virtaaminen Putinin taskuun päättymään".


15.51 Yhdysvallat ilmoittaa varautuvansa noin 100 000 ukrainalaisen pakolaisen vastaanottamiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tiedotti asiasta keskusteltuaan tänään Brysselissä useiden eri Euroopan maiden johtajien kanssa.

Ukrainasta on tähän mennessä paennut noin 3,5 miljoonaa ihmistä sodan jaloista. Lisäksi maansisäisiä pakolaisia on miljoonia.

Ukrainalaismedia julkaisi Twitterissä kuvan, jossa näkyy Hersonin kaupungintalon seinälle pystytetty Ukrainan lippu. Kaupunki on ollut venäläisten hallussa maaliskuun 2. päivästä alkaen.

15.22: Zelenskyin esiintyminen Suomen eduskunnassa ei ainakaan vielä vireillä

Suomen eduskunnassa ei ole vireillä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin virtuaalista puhehanketta, kertoi STT:lle eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Hänen mukaansa asia saattaa nousta nyt esille eduskunnassakin Ruotsin parlamentin innoittamana.

–  Tähän mennessä kukaan ei ole aihetta nostanut esille, mutta voi olla, että Ruotsin esimerkki antaa meilläkin aihetta tällaiseen aloitteeseen.

Paavolan mukaan Zelenskyin mahdollinen puhe eduskunnalle ei olisi osa täysistuntoa, sillä täysistunnoissa voivat eduskunnan sääntöjen mukaan puhua vain kansanedustajat ja muut henkilöt, joilla on täysistunnoissa puheoikeus, kuten eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri.

Ulkomaiset valtionpäämiehet eivät tähän joukkoon lukeudu.

15.13: Nato vahvistaa: Stoltenberg jatkaa pääsihteerinä vuoden suunniteltua pidempään

Nato vahvistaa pääsihteeri Jens Stoltenbergin jatkavan tehtävässään vuoden suunniteltua pidempään eli syyskuun loppuun 2023 saakka.

Lue lisää tästä!

14.33: MPKK:n Pihlajamaa toppuuttelee arvioita venäläisjoukkojen motittamisesta

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa toppuuttelee julkisuudessa esitettyjä arvioita ukrainalaisten toteuttamasta venäläisjoukkojen laajasta motista.

Taistelut ovat jatkuneet kiivaina Kiovan länsipuolella, ja ukrainalaisjoukkojen kerrotaan pyrkivän saartamaan Venäjän joukkoja.

Pihlajamaa sanoo, että paljon huomiota saanut kysymys mahdollisesta motittamisesta perustuu epävarmoihin tietoihin, jotka ovat varsin pitkälti yksittäisiä sosiaalisen median päivityksiä tai vastaavia.

Lue lisää tästä!

14.29: Moskovan pörssi sulkeutui noin neljä prosenttia plussalla

Moskovan pörssin rajoitetun osakekaupan nousu tasoittui aamupäivän mittaan.

Ruplamääräinen MOEX-indeksi sulkeutui noin neljä prosenttia plussalla neljän tunnin kaupankäynnin jälkeen.

Moskovan pörssi avautui osittain torstaina kuukauden tauon jälkeen. Aamulla MOEX-indeksi oli jopa yli 10 prosentin nousussa.

Kauppaa käytiin vain 33 yhtiön osakkeilla, eivätkä ulkomaiset osakkeenomistajat saaneet myydä venäläisiä osakkeitaan.

13.59: Naton pääsihteeri Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden kello 14.15

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo iltapäivällä Naton ylimääräisen huippukokouksen sisällöstä.

Tiedotustilaisuus alkaa kello 14.15 Suomen aikaa. MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta tässä jutussa.

Naton jäsenmaiden johtajat kokoustivat tänään Brysselissä.

13.47: Suomelta lisää puolustustarvikkeita Ukrainaan

Suomi toimittaa lisää puolustustarvikkeita Ukrainaan, kertoo puolustusministeriö.

Sen mukaan avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei kerrota enempää avun perillemenon varmistamiseksi.

Puolustusministeriö kertoo, että päätöksenteossa on huomioitu Ukrainan tarpeet sekä Puolustusvoimien rerussit, eikä päätös lisäavusta vaaranna Suomen kansallista puolustuskykyä.

Lue lisää tästä!

13.38: Zelenskyi Nato-johtajille: Ukraina tarvitsee aseapua ilman rajoituksia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee Nato-mailta aseapua ilman mitään rajoituksia.

Nato-huippukokoukselle etäyhteydellä puhunut Zelenskyi muistutti, että myös Venäjä käyttää Ukrainassa koko asearsenaaliaan ilman rajoituksia.

Zelenskyi syytti puheessaan Venäjää muun muassa fosforipommien käyttämisestä sodassa.

Nato-maat ovat lähettäneet Ukrainalle runsaasti aseapua.

Zelenskyin mukaan maailman mahtavin sotilasliitto ei ole kuitenkaan vielä osoittanut, mitä kaikkea se voisi tehdä ukrainalaisten pelastamiseksi.

13.28: Puolustusministeri Kaikkonen keskusteli ukrainalaisen virkaveljensä kanssa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on keskustellut tänään Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin kanssa, kertoo puolustusministeriö Twitterissä.

Sen mukaan ministerit puhuivat Ukrainan sodan nykytilanteesta. Lisäksi Kaikkonen vakuutti Suomen tukea Ukrainalle.

13.21: Kreml antoi selityksensä puolustusministeri Shoigun katoamiselle julkisuudesta

Kremlin mukaan Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun poissaolo julkisuudesta johtuu siitä, että Shoigulla on Ukrainan tilanteen vuoksi paljon kiireitä.

Sen vuoksi Shoigu ei Kremlin mukaan ole voinut esiintyä julkisuudessa.

Ukrainalaisen uutissivusto Pravdan mukaan Shoigua ei ole nähty julkisuudessa 11. maaliskuuta jälkeen, vaikka aiemmin hän oli lähes päivittäinen näky venäläisissä uutisissa.

Lue lisää tästä!

13.14: Kaikkiaan viisi journalistia kuollut ja seitsemän haavoittunut Ukrainan sodassa

Venäjän hyökkäyssodan aikana Ukrainassa on kuollut 5 journalistia ja 7 haavoittunut, sanoo Ukrainan joukkotiedotusinstituutti (Institute of Mass Information).

Lisäksi yksi journalisti on instituutin mukaan kateissa.

13.06: Migri: Lähes 700 ukrainalaista haki eilen kansainvälistä suojelua

662 ukrainalaista haki eilen kansainvälistä suojelua Suomesta, kertoo Maahanmuuttovirasto Migri.

Sen mukaan lähes kaikki hakemukset koskivat tilapäistä suojelua.

Kaikkiaan Suomesta on hakenut kansainvälistä suojelua nyt 11 758 Ukrainan kansalaista.

12.38: Zelenskyi varoitti Venäjän uhasta useille Euroopan maille

Ruotsin parlamentille tänään puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että Venäjä edustaa uhkaa useille Euroopan maille.

Tämä koskee hänen mukaansa myös Ruotsia, jota erottaa Venäjästä vain meri. Hän painotti puheessaan, että Ukraina taistelee nyt koko Euroopan puolesta.

Samalla Zelenskyi kiitti Ruotsia sen antamasta sotilasavusta maalle.

Lue lisää täältä!

12.04: Ainakin neljä kuoli iskussa Itä-Ukrainassa, kertovat paikallisviranomaiset

Ukrainan itäosassa ainakin neljä ihmistä on saanut surmansa ja kuusi on haavoittunut Venäjän armeijan iskuissa torstain vastaisena yönä, kertovat Luhanskin alueen paikallisviranomaiset.

Paikallisviranomaisten mukaan kuolleista kaksi on lapsia. Uhreja saattaa olla enemmänkin, sillä raivaustyöt ovat pahasti kesken.

Ukrainan mukaan Venäjä on käyttänyt Rubitshnen kylään osuneessa iskussa kiellettyjä fosforiaseita. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Myös kahteen muuhun kohteeseen Luhanskin alueella iskettiin yön aikana, mutta niistä ei kerrottu lisää tietoja.

11.53: "Kiova on tietyllä tavalla pyyhitty Venäjän tavoitteista pois" – näin Ukrainan sodan tilanne on muuttunut

Tilanne Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa on muuttunut, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja, eversti Petteri Kajanmaa MTV:n Uutisaamussa.

Kajanmaan mukaan venäläisten hyökkäys on pysähtynyt, mikä näkyy erityisesti Ukrainan pääkaupungin Kiovan läheisyydessä.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies kertoo medialle, että Venäjän joukot ovat alkaneet kaivautua puolustusasemiin Kiovan ympäristössä.

Pentagonin edustajan mukaan Ukrainan joukot pakottivat eilen venäläisjoukot vetäytymään eilen yli 30 kilometrin verran Kiovan itäpuolella.

– He (venäläisjoukot) linnoittautuvat ja ryhmittyvät puolustukseen, joka tarkoittaa, että he passivoituvat hyökkäyssodankäynnissä ja aloite näin siirtyy Ukrainalle, Kajanmaa kertoo.

– Taisteluja käydään kymmenien kilometrien päässä Kiovasta eli Kiova on tietyllä tavalla Venäjän tavoitteista nyt pyyhitty pois.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.47: Venäjän Shoigun katoaminen hämmentää – USA:n tiedusteluviranomaiset väittivät aiemmin puolustusministerin yrittävän vallankaappausta

Venäjän puolustusministerin ja presidentti Vladimir Putinin luottohenkilöksi kuvaillun Sergei Shoigun poissaolo julkisuudesta on herättänyt hämmennystä.

Ukrainalainen uutissivusto Pravda kertoi eilen tutkivien toimittajien tietoihin pohjaten, ettei Shoigua ole nähty julkisuudessa 11. maaliskuuta jälkeen, kun aiemmin hän oli lähes päivittäinen näky venäläisissä uutisissa.

Shoigulla on kerrottu olevan terveysongelmia sydämensä kanssa.

Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi MTV:n Uutisaamussa Shoigun katoamista julkisuudesta.

– Voihan hän olla sairastunut. Tämä on erittäin raskas tilanne hänellä, mutta samaan aikaan myös puhutaan, että sotilaat, joihin Shoigukin luetaan asemansa puolesta, eivät ole olleet ihan Putinin kannattajia tässä sotilasoperaatiossa, Kajanmaa kommentoi.

Missä on Sergei Shoigu? Venäjän puolustusministerin katoaminen julkisuudesta hämmentää 0:41
Missä on Sergei Shoigu? Venäjän puolustusministerin katoaminen julkisuudesta hämmentää.

11.41: Ukraina kertoo tuhonneensa venäläisen aluksen lähellä Mariupolia 

Ukraina kertoo tuhonneensa Asovanmerellä purjehtineen venäläisen maihinnousualuksen Orskin lähellä saarrettua Mariupolin satamakaupunkia Berdjadinskissa.

Ukrainan merivoimat kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa.

Venäjä ei ole kommentoinut väitettä. Venäläinen uutistoimisto Tass on aiemmin kertonut, että Venäjä olisi lähettämässä Ukrainaan maihinnousualuksen, joka avaisi "valtavia logistisia mahdollisuuksia" Mustallamerellä.

Venäjä on saartanut ja pommittanut Mariupolia jo useita viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan jumissa noin 100 000 ihmistä, jotka ovat ilman vettä ja sähköä. Ukrainan mukaan pommituksissa kaupunkiin on kuollut yli 2 500 ihmistä.

11.35: Nato-maiden Ukraina-huippukokous alkoi Brysselissä

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajat ovat kokoontuneet ylimääräiseen huippukokoukseen keskustelemaan Ukrainan sodasta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi jo eilen sotilasliiton päättävän kokouksessa neljän uuden taisteluosaston sijoittamisesta Bulgariaan, Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan.

Lisäksi Nato on Stoltenbergin mukaan tarjoamassa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle lisäapua muun muassa kyberturvallisuuteen sekä varustusta kemiallisia, biologisia ja ydinaseuhkia vastaan.

11.29:  Media: Naton pääsihteeri Stoltenberg jatkaa tehtävässään vuoden suunniteltua pidempään

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jatkaa puolustusliiton johdossa vuoden aiemmin suunniteltua pidempään.

Stoltenbergin jatkokaudesta kertoivat lähteisiinsä viitaten muun muassa Norjan TV 2 sekä Dagens Näringsliv -lehti.

Tietojen mukaan Stoltenbergin jatkokausi on määrä vahvistaa Naton huippukokouksessa tänään.

11.17: YK: Yli puolet Ukrainan lapsista on joutunut jättämään kotinsa

Yli puolet Ukrainan lapsista on joutunut jättämään kotinsa kuukauden kestäneen sodan aikana, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Maailmanjärjestön mukaan 4,3 miljoonaa lasta on nyt pakosalla.

Ukrainassa oli ennen sotaa arviolta 7,5 miljoona lasta. 

YK:n mukaan noin 1,8 miljoonaa lasta on paennut maasta ja 2,5 miljoonaa on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi.

Arviolta joka minuutti lapsi pakenee Ukrainan sotaa - näin sota vaikuttaa lasten elämään 9:07
Arviolta joka minuutti lapsi pakenee Ukrainan sotaa - näin sota vaikuttaa lasten elämään.

11.10: Ukrainalaismedia: 15 800 venäläissotilasta kuollut

Nyt neljä viikkoa kestäneen Venäjän hyökkäyssodan aikana on kuollut 15 800 venäläissotilasta, väittää Kyiv Independent Ukrainan armeijan arvioihin perustuen.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä olisi menettänyt myös 530 tankkia ja 108 lentokonetta.

10.55: EU:n Borrell: "Venäjä ei halua nyt neuvotella mistään, vaan eristää Ukrainan merestä"

Venäjällä ei ole tällä hetkellä kiinnosta neuvotella tulitaukoa Ukrainan kanssa, sanoo Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell uskoo Venäjän tavoittelevan Ukrainan meriyhteyksien katkaisemista.

– Juuri nyt Venäjä ei halua istua alas ja neuvotella mistään: Se haluaa valloittaa maata, Borrell toteaa.

– Venäjä haluaa piirittää Ukrainan rannikon ja eristää maan merestä. Venäjä on valmis todella neuvottelemaan vasta, kun sen asema on vahva, Borrell sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.53: CNN: Venäläiskenraalin tuska ilmi kokousmuistiinpanoista: "Tilanne Ukrainassa on traaginen ja olen masentunut sen vuoksi"

Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasviranomaisten tapaaminen viime viikolla sai yllättävän käänteen, kun CNN:n mukaan yleensä kivikasvoinen venäläiskenraali vaikutti paljastaneen todellisia tuntemuksiaan.

CNN:n haltuunsa saama kokousmuistio on kahden yhdysvaltalaisviranomaisen laatima. Kyse ei ole julkisesta asiakirjasta.

Tapaaminen yhdysvaltalaisviranomaisten ja venäläiskenraalin välillä pidettiin Venäjän puolustusministeriössä Moskovassa.

Yleistunnelma oli yhdysvaltalaisten mukaan jännittynyt ja Venäjän edustajat vaikuttivat stressaantuneilta.

Yksi Venäjän edustajista tapaamisessa oli kenraalimajuri Jevgeni Iljin, joka on pitkään työskennellyt yhdysvaltalaisviranomaisen kanssa.

CNN:n läpikäymän asiakirjan mukaan kenraalimajuri Iljin puhui kokouksessa ilman muistiinpanoja, mikä pantiin merkille. Sotilasviranomaisten tapaamisissa puheenvuorot ovat yleensä käsikirjoitettuja.

Kun kokous oli päättymässä, yhdysvaltalaisviranomaiset kysyivät Iljinin tunnetuista sukujuurista Ukrainassa, jonne Venäjä teki suurhyökkäyksen helmikuun 24. päivä.

Iljin kertoi, että hän on syntynyt Dnipropetrovskissa ja sittemmin muutti perheensä mukana Donetskiin, jossa hän meni kouluun.

Kenraalimajuri totesi nykytilanteen Ukrainassa olevan "traaginen ja olen hyvin masentunut sen vuoksi". Kommenttinsa jälkeen Iljin poistui kokouksesta kättelemättä osallistujia, CNN kertoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukraina sanoo surmanneensa viisi venäläiskenraalia – tästä se kertoo 0:43
Ukraina sanoo surmanneensa viisi venäläiskenraalia – tästä se kertoo.

9.47: Moskovan pörssi yllätti ja avautui reippaassa nousussa

Moskovan pörssin osakekauppa on avautunut reippaassa nousussa kuukauden tauon jälkeen. Puoli kymmenen aikaan aamulla Moskovan pörssin ruplamääräinen MOEX-indeksi oli yli 8 prosentin nousussa.

Kauppaa käydään vain 33 yhtiön osakkeilla, kertoi Venäjän keskuspankki eilen tiedotteessaan. Kaupankäynti on rajoitettu hieman yli neljään tuntiin.

Kaupankäynti osakkeilla on ollut keskeytyksessä helmikuun 25. päivästä lähtien, jota edeltävänä päivänä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

9.17: Times: Jos sota pitkittyy, Putin voi joutua turvallisuuspalvelun syrjäyttämäksi 

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on vaarassa joutua turvallisuuspalvelu FSB:n syrjäyttämäksi, jos sota pitkittyy, kertoo brittilehti The Times.

Times perustaa tietonsa venäläisen ihmisoikeusaktivisti Vladimir Osetshkinin haastatteluun. Osetshkinin mukaan häntä on lähestynyt kirjeitse turvallisuuspalvelun ilmiantaja, joka sanoo hyvään elämään tottuneiden FSB:n virkamiesten ja muiden heidän kanssaan kytköksissä olevien olevan erittäin pettyneitä sotaan.

Ilmiantajan mukaan FSB ei halua paluuta Neuvostoliiton aikaan ja talouden katastrofaalista romahdusta.

– Jokainen viikko ja kuukausi lisää sotaa lisää myös kapinan mahdollisuutta turvallisuuspalvelussa, Osetshkin sanoo.

Osetshkin elää maanpaossa Ranskassa.

9.10: Yhdysvallat on kasannut "tiikeritiimin", jonka tehtävänä on laatia suunnitelmia Venäjän ydinaseiskun varalta

Valkoinen talo on koonnut ryhmän, jonka tehtävänä on suunnitella toimintamalleja siltä varalta, että Venäjä käyttää ydinaseita tai kemiallisia ja biologisia aseita. Asiasta kertoo The New York Times.

Lisäksi ryhmän on tarkoitus ehdottaa toimenpiteitä, joihin Yhdysvallat voisi ryhtyä, jos Venäjä iskee Naton alueelle estääkseen asekuljetusten perillepääsyn Ukrainaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

Professori Patomäki:"Nyt on aito riski ydinsodasta" 1:23
Professori Patomäki: "Nyt on aito riski ydinsodasta"

8.59: Google News -uutispalvelu joutunut Venäjän viranomaisten rajoitusten kohteeksi 

Venäjällä viranomaiset ovat rajoittaneet pääsyä Google News -uutispalveluun, kertovat maan uutistoimistot. Päätöksen asiasta teki maan mediaa valvova Roskomnadzor syyttäjäviranomaisten pyynnöstä.

Roskomnadzorin mukaan palvelu tarjosi pääsyn "lukuisiin julkaisuihin ja materiaaliin, jotka sisälsivät virheellistä tietoa sotilaallisesta erikoisoperaatiosta Ukrainassa".

Google News vahvisti myöhemmin, että osalla käyttäjistä on ollut vaikeuksia päästä Google Newsin palveluihin Venäjällä, "mikä ei johdu teknisestä viasta meidän taholtamme".

– Olemme tehneet parhaamme, jotta Newsin kaltaiset informaatiopalvelut pysyisivät tarjolla Venäjällä niin kauan kuin mahdollista, Googlen edustaja sanoi.

Venäjä on rajoittanut voimakkaasti tiedonvälitystä internetissä sen jälkeen kun hyökkäys Ukrainaan kuukausi sitten alkoi: Pääsyä monille ulkomaisille uutissivustoille on rajoitettu, ja sosiaalisen median palvelut Facebook ja Instagram kiellettiin ääriliikehdintään liittyvän sisällön perusteella. Myös pääsyä Twitteriin on rajoitettu.

8.54: Eversti Petteri Kajanmaa kommentoi Venäjän puolustuministeri Sergei Shoigun katoamista julkisuudesta

Venäjän puolustusministerin ja presidentti Vladimir Putinin luottohenkilöksi kuvaillun Sergei Shoigun poissaolo julkisuudesta on herättänyt hämmennystä.

Ukrainalainen uutissivusto Pravda kertoi eilen tutkivien toimittajien tietoihin pohjaten, ettei Shoigua ole nähty julkisuudessa 11. maaliskuuta jälkeen, kun aiemmin hän oli lähes päivittäinen näky venäläisissä uutisissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi MTV:n Uutisaamussa Shoigun katoamista julkisuudesta.

Missä on Sergei Shoigu? Venäjän puolustusministerin katoaminen julkisuudesta hämmentää 0:41
Katso eversti Petteri Kajanmaan kommentit Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun katoamisesta julkisuudesta yllä olevalta videolta!

7.38: MPKK:n Kajanmaa: "Ote alkaa siirtymään Ukrainan puolelle"

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Maanpuolustuskorkeakoulun johtajan, eversti Petteri Kajanmaan mukaan venäläisten hyökkäys Ukrainassa näyttää pysähtyneen.

– Ote alkaa siirtymään Ukrainan puolelle. Ja kyllä varmasti uuteen vaiheeseen mennään. Sitä ei vielä tiedetä, millainen se uusi vaihe on.

Venäläiset eivät ole onnistuneet miehittämään esimerkiksi Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, mikä oli Venäjän strateginen tavoite sodan alkaessa. 

Lue lisää aiheesta täältä.

Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan sodan tämän hetken tilannetta 1:35
Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan sodan tämän hetken tilannetta.

6.10: Nato kokoustaa Brysselissä – Zelenskyi pitää puheen

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajat kokoontuvat tänään ylimääräiseen huippukokoukseen keskustelemaan Ukrainan sodasta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi jo eilen sotilasliiton päättävän kokouksessa neljän uuden taisteluosaston sijoittamisesta Bulgariaan, Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan.

Lisäksi Nato on tarjoamassa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle lisäapua muun muassa kyberturvallisuuteen sekä varustusta kemiallisia, biologisia ja ydinaseuhkia vastaan.

Useat Nato-maat ovat toimittaneet Ukrainalle aseapua. Nato on kuitenkin torjunut Ukrainan vetoomukset lentokieltoalueen perustamisesta Ukrainan ylle. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan toistavan vetoomuksen, kun hän puhuu Nato-johtajille videoetäyhteydellä Kiovasta.

Lue aiheesta lisää täältä.

Kauanko eduskunnan Nato-jäsenyyden käsittelyssä kestää? Kuinka tärkeä Naton huippukokous on Suomelle? Asiantuntijat analysoivat 4:47
Kauanko eduskunnan Nato-jäsenyyden käsittelyssä kestää? Kuinka tärkeä Naton huippukokous on Suomelle? Asiantuntijat analysoivat.

5.40: Moskovan pörssi avautumassa

Moskovan pörssin on määrä avata tänään kaupankäynti osakkeilla kuukauden tauon jälkeen. Kauppaa on määrä käydä 33 yhtiön osakkeilla, kertoi Venäjän keskuspankki eilen tiedotteessaan. Kaupankäynti on rajoitettu hieman yli neljään tuntiin alkaen kello 9.50 paikallista aikaa.

Kaupankäynti osakkeilla on ollut keskeytyksessä helmikuun 25. päivästä lähtien. Edellisenä päivänä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Maanantaina Venäjän keskuspankki salli rajoitetusti kaupankäynnin aloittamisen Venäjän valtion joukkolainoilla.

Pakotteet kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää – miten Venäjä selittää kansalaisilleen talousahdingon? 2:53
Pakotteet kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää – miten Venäjä selittää kansalaisilleen talousahdingon?

5.39: EU keskustelee uusista pakotteista

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin EU-huippukokoukseen, jossa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä keinoista tukea Ukrainaa vaikeassa tilanteessa. 

Huippukokouksessa vierailee Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden, joka on parhaillaan Euroopassa. Myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan keskustelevan johtajien kanssa videoyhteyden välityksellä.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Brysselissä on tiivis kansainvälisten kokousten päivä, sillä EU-huippukokousta edeltävät sotilasliitto Naton huippukokous ja G7-maiden kokous.

Venäjän vastaiset pakotteet teettävät runsaasti työtä Suomen viranomaisille 1:57
Venäjän vastaiset pakotteet teettävät runsaasti työtä Suomen viranomaisille.

5.35: Renault keskeyttää tuotannon Venäjällä

Autojätti Renault kertoo keskeyttävänsä heti toiminnan Venäjän pääkaupungissa Moskovassa sijaitsevalla tehtaallaan.

Ranskalaisyhtiö ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba oli ehtinyt vaatia autovalmistajan kansainvälistä boikotointia, koska se ei ollut tätä ennen suostunut luopumaan toiminnoistaan Venäjällä.

– Renault kieltäytyy vetäytymään Venäjältä, Kuleba kirjoitti keskiviikkona Twitterissä.

– Kehotan asiakkaita ja yrityksiä ympäri maapallon boikotoimaan Renaultia.

Myöhemmin keskiviikkona Renault teki täyskäännöksen ja julkaisi tiedotteen, jossa yhtiö kertoi toiminnan Moskovan-tehtaalla keskeytyneen keskiviikkona ainakin toistaiseksi.

5.30: Britannia lupaa lisää aseapua ja rahoitusta Ukrainalle

Britannia lähettää lisää aseapua ja taloudellista tukea Ukrainalle. Pääministeri Boris Johnson kertoi keskiviikkoiltana, että Britannia lähettää Ukrainalle 6  000 ohjusta sekä 25 miljoonan punnan eli noin 30 miljoonan euron verran rahoitusta.

Johnson sanoi, että Britannia ei voi olla toimettomana, kun Venäjä tuhoaa Ukrainan kaupunkeja.

Ukrainaan lähetettävien ohjusten joukossa on muun muassa panssarintorjunta-aseistusta. Britannia on jo ennen tätä antanut Ukrainalle yli 4  000 panssarintorjunta-asetta, joita ukrainalaiset ovat hyödyntäneet menestyksekkäästi venäläisiä hyökkääjiä vastaan.

5.25: Ukraina: Venäjä tuhonnut avaustuskuljetuksiin käytetyn sillan

Ukrainalaisviranomaiset syyttävät Venäjän tuhonneen tärkeän sillan maan pohjoisosassa, kertoo BBC. Tuhoamalla sillan Venäjän kerrotaan katkaisseen myös elintärkeän reitin Tshernihivin kaupungin ja Kiovan välillä.

Ukrainan ihmisoikeusasiamiehen mukaan Desna-joen ylittävää siltaa on käytetty avustuskuljetuksiin. Sillan kautta on kuljetettu Tshernihiviin humanitaarista apua ja evakuoitu kaupungista pakenevia siviilejä.

– Kaupungissa ei ole sähkö, vettä, lämpöä eikä käytännössä kaasuakaan, ja infrastruktuuri on tuhottu, ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisov sanoo CNN:n mukaan.

Avustussaattueita saatetaan kaapata Ukrainassa –"Olemme saaneet varoitusviestejä" 2:22
Avustussaattueita saatetaan kaapata Ukrainassa – "Olemme saaneet varoitusviestejä".

5.15: USA: Venäläiset joutuneet puolustusasemiin Kiovan ympäristössä

Venäjän joukot ovat alkaneet kaivautua puolustusasemiin Ukrainan pääkaupungin Kiovan ympäristössä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies medialle.

Pentagonin edustajan mukaan venäläiset eivät tällä hetkellä edes yritä edetä Kiovaa kohti. Pääkaupungin koillis- ja itäpuolella Ukrainan joukot jopa pakottivat venäläisjoukot vetäytymään yli 30 kilometrin verran keskiviikkona, niin että rintama siirtyi yli 50 kilometrin päähän Kiovasta.

5.05: Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan. Presidentti esittää pyyntönsä englanniksi tuoreessa videotervehdyksessään.

Zelenskyi pyytää ihmisiä lähtemään rauhan nimissä kodeistaan, toimistoistaan ja opinahjoistaan osoittamaan tukeaan Ukrainalle, vapaudelle ja elämälle Ukrainaa kuvastavia symboleja kantaen.

– Venäjän sota ei ole vain sota Ukrainaa vastaan. Sen merkitys on paljon laajempi. Venäjä aloitti sodan vapautta vastaan, Zelenskyi summaa ja väittää Venäjän pyrkivän nujertamaan kaikkien vapauden Euroopassa.

Lue aiheestä lisää täältä

Lue myös:

    Uusimmat