MTV seurasi Venäjän hyökkäystä torstaina: Zelenskyi ja Macron keskustelivat – yli 3 800 evakuoitiin humanitaarisia käytäviä pitkin

Kolme viikkoa sotaa takana Ukrainassa – uudet tiedot rintamalta 9:36
Kolme viikkoa sotaa takana Ukrainassa – uudet tiedot rintamalta.

MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisella tasolla tässä artikkelissa torstaina 18.3.

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24. helmikuuta
  • YK:n mukaan jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta
  • Venäjä on jatkanut iskujaan siviilikohteisiin useissa kaupungeissa
  • Ukraina ja Venäjä yrittävät neuvotella rauhansuunnitelmaa
  • Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa
  • Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista ja taloudellista apua sekä nyt myös ruoka-apua, kertovat yhdysvaltalaismedioiden lähteet

23.50: Italia auttaa teatterin uudelleenrakentamisessa

Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini kertoo, että Italia on valmis rakentamaan Mariupolin teatterin uudelleen.  Mariupolissa sijaitseva teatteri joutui tuhoisan ilmaiskun kohteeksi keskiviikkona.

Franceschinin mukaan ministerikabinetti hyväksyi kulttuuriministerin ehdotuksen tarjota Ukrainalle tarvittavat resurssit jälleenrakentamiseen mahdollisimman pian.

– Kaikkien maiden teatterit kuuluvat koko ihmiskunnalle, Franceschini tviittasi torstaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti italialaista kulttuuriministeriä Twitterissä torstai-iltana.

– Asetatte hyvän esimerkin, jota seurata. Yhdessä jälleenrakennamme maan viimeistä tiiltä myöten, Zelenskyi kommentoi.

23.38: Yli 320 000 ukrainan kansalaista palannut taistelemaan

Ukrainan rajavartiolaitoksen mukaan yli 320 000 ukrainan kansalaista on palannut kotiin auttamaan Ukrainaa taisteluissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan. Suurin osa kansalaisista on miehiä.

– Poikamme eivät anna periksi, joten meidän on autettava, meidän on taisteltava maamme puolesta. Ukrainan on oltava vapaa, kuten kaikkien ihmisten, rajavartiolaitos twiittasi CNN:n mukaan.

23.08: Venäjä perui YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen Ukrainan päätöslauselmasta, ei saanut tukea

Venäjä on peruuttanut YK:n turvaneuvoston äänestyksen Ukrainan "humanitaarisesta" päätöslauselmasta. Päätöslauselmasta oli määrä äänestää huomenna.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei saanut tukea päätöslauselmaluonnokselleen Kiinalta ja Intialta, mikä olisi merkinnyt sitä, etteivät nämä sen läheisiksi tukijoiksi mielletyt maat olisi tukeneet sitä äänestyksessä.

22.50: Tshekki ei pysty ottamaan enää enempää ukrainalaispakolaisia

Tshekin pääministerin mukaan maa ei enää pysty ottamaan vastaan enempää sotaa pakenevia ihmisiä Ukrainasta, kertoo BBC. Tshekkiin on tullut noin 270 000 sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan kolme viikkoa sitten.

–  Meidän on pakko myöntää, että olemme tulleet tilanteeseen, jossa emme enää pysty ottamaan vastaan pakolaisia ongelmitta, pääministeri Petr Fiala sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, jota BBC siteerasi.

Tshekin hallitus aikoo ehdottaa, että jo maassa oleville sotaa paenneille ukrainalaisille myönnetään pitkäaikaiset oleskeluluvat.

Ukrainasta on paennut jo vajaat kolme miljoonaa ihmistä.

22.35: Näin Ukrainan tilanne kehittyi torstaina

Ukrainan sota: Putin syytti länsimielisiä oligarkkeja maanpetturuudesta ja raivosi lännelle 8:12
Tiivistimme kahdeksaan minuuttiin tärkeimmät tapahtumat: Näin Ukrainan tilanne ja sen vaikutukset muuhun maailmaan ja Suomeen kehittyivät tämän päivän aikana.

22.30: Yli 3 800 evakuoitua torstaina

Ukrainan mukaan 3 810 ihmistä evakuoitiin kaupungeista humanitaarisia käytäviä pitkin torstaina.

22.25: Zelenskyi ja Macron keskustelivat

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo puhuneensa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Zelenskyin mukaan presidentit keskustelivat ukrainalaisten tukemisesta. Molemmat olivat korostaneet keskustelussa myös rauhanomaisen vuoropuhelun jatkamista. Zelenskyin mukaan sodanvastaista koalitiota on vahvistettava.

22.10: WHO vahvistanut 43 terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä

Maailman terveysjärjestö WHO:n johto vetoaa YK:n turvallisuusneuvostoon kiireellisen tulitauon saavuttamiseksi Ukrainassa.

– Ikään kuin koronapandemia ei olisi tarpeeksi, tällainen tuhoisa sota on vaarallinen maailmalle, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi torstaina BBC:n mukaan.

WHO on vahvistanut 43 terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä Venäjän hyökkäyssodan aikana. Kyseisissä iskuissa on kuollut ainakin 12 ihmistä ja loukkaantunut 34.

Pääjohtajan mukaan hyökkäykset ovat johtaneet vakaviin häiriöihin terveyspalveluissa ja perushyödykkeiden saavuttamisessa Ukrainassa.

21.52: Venäjän hyökkäyssota esillä EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien kokouksessa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) osallistui torstaina EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien kokoukseen Brysselissä. Karin mukaan ilmastopaketista käytyä keskustelua väritti vahvasti maailmanpoliittinen tilanne.

–  Lähes kaikissa puheenvuoroissa tuomittiin Venäjän aloittama sota, Kari kertoi STT:lle torstai-iltana puhelimitse.

Karin mukaan fossiiliriippuvuuden lopettaminen oli vahvasti kaikkien agendalla. Kari kertoo huomanneensa myös suomalaisessa keskustelussa, että fossiilisista polttoaineista halutaan eroon turvallisuuspolitiikan ja Venäjä-riippuvuuden vuoksi, siinä missä perustelut ovat aiemmin nojanneet ilmastokriisin pysäyttämiseen.

Kari ei usko, että nousseet energian ja polttoaineiden hinnat vesittävät EU:n ilmastolainsäädännön kunnianhimoa.

–  Kyllä tässä hyvin selvästi tiedetään, että hinnan nousu ei johdu ilmastopolitiikasta, vaan tämä johtuu Putinin aloittamasta sodasta ja aikaisemmin vahvasti maailmanmarkkinahinnasta.

Karin mukaan jokaisessa jäsenmaassa käydään keskustelua siitä, miten kansalaisia voitaisiin tukea kohonneiden hintojen kanssa.

21.35: Blinken: Yhdysvallat panee Kiinan maksamaan, jos se toimittaa sotilasapua Venäjälle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo varoittaa Kiinaa, ettei sen pidä toimittaa sotilasapua Venäjälle, sanoo ulkoministeri Antony Blinken.

Blinkenin mukaan Biden tulee tekemään selväksi, että Yhdysvallat tulee pitämään Kiinaa vastuullisena kaikista niistä toimista, joita se tekee tukeakseen Venäjän aggressiota.

Jos Kiina tukee Venäjää, Yhdysvallat ei aio epäröidä pannakseen maan maksamaan tuestaan, ulkoministeri vakuutti.

Bidenin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin on määrä keskustella puhelimitse huomenna.

20.45: Blinken samoilla linjoilla Bidenin kanssa: "Putin on sotarikollinen"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo olevansa presidentti Joe Bidenin kanssa samaa mieltä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on sotarikollinen Venäjän joukkojen jatkaessa hyökkäyksiä siviilialueille Ukrainassa.

Blinken sanoi myös, että Yhdysvaltain asiantuntijat ovat dokumentoimassa ja arvioimassa mahdollisia sotarikoksia Ukrainassa.

– Varmistamme, että havaintomme auttavat kansainvälisiä ponnisteluja sotarikosten tutkimiseksi ja että asiasta vastuussa olevat saatetaan vastuuseen, Blinken totesi CNN:n mukaan.

20.25: Tšernihivin kuolleiden joukossa yhdysvaltain kansalainen

Ukrainan poliisin mukaan Tšernihivin kaupungin pommituksen kuolleiden joukossa on yhdysvaltain kansalainen. Ukrainan poliisin mukaan kuolemat kaupungissa ovat johtuneet venäläisten tykistötulesta.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö on vahvistanut kuoleman ja välittänyt surunvalittelut henkilön omaisille.

– Kunnioituksena perhettä kohtaan näinä vaikeina aikoina emme tiedota asiasta enempää, tiedottaja kommentoi CNN:n mukaan.

Pohjois-Ukrainassa sijaitsevaan Tšernihivin kaupunkiin on kohdistunut Venäjän joukkojen voimakkaimpia pommituksia. Kuvernöörin mukaan kaupunki kärsii vakavia tappioita mainiten esimerkkinä keskiviikon, jolloin ruumishuoneille tuotiin pelkästään yhden päivän aikana yli 50 vainajaa.

20.13: Venäjä näyttää saaneen lainakorkonsa maksettua

Sijoituspankki JPMorgan Chase on asiasta perillä olevan lähteen mukaan saanut Venäjän keskuspankilta maksun koroista jotka erääntyivät maksettaviksi keskiviikkona.

JPMorgan välitti rahat Citigroupille, joka vastaa korkojen maksusta Venäjän valtionlainan haltijoille. Maksu suoritettiin Yhdysvaltojen viranomaisten luvalla. Uutistoimisto AFP:n lähde ei kertonut, maksoiko Venäjä koko 117 miljoonan dollarin summan.

Kumpikaan pankki ei vahvistanut lähteen tietoja.

20.00: Biden: Putin on "murhaava diktaattori, silkka roisto"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden nosti Venäjän presidentti Vladimir Putinin esiin Pyhän Patrickin päivän lounastilaisuuden puheessaan Capitol Hillillä. CNN:n mukaan Biden kutsui Putinia "murhaavaksi diktaattoriksi ja silkaksi roistoksi, joka käy moraalitonta sotaa Ukrainan kansaa vastaan". Puheessaan Biden kiitti Irlantia tekemistään toimista Venäjää vastaan.

19.20: Niinistö keskusteli YK:n pääsihteerin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö kertoo keskustelleensa YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa mahdollisuuksista saada Ukrainaan tulitauko.

19.08: Britannian puolustusministeriä yritettiin huijata

Britannian puolustusministeri Ben Wallace kertoo saaneensa yhteydenoton mieheltä, joka väitti olevansa Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal.

Brittiministerin mukaan soittaja oli esittänyt useita ”harhaanjohtavia” kysymyksiä. Brittiministeri tuli epäileväiseksi tilanteesta ja katkaisi puhelun. Hän ei kerro yksityiskohdista tarkemmin.

Ministeri kirjoitti Twitteriin myöhemmin: ”Mikään määrä Venäjän disinformaatiota, vääristelyä tai likaisia temppuja ei voi peittää totuutta Venäjän ihmisoikeusloukkauksista ja hyökkäyksestä Ukrainaan."

Lopuksi ministeri luonnehtii tapausta ”epätoivoiseksi yritykseksi.” (BBC.)

18.56: Italia tarjoaa apua teatterin jälleenrakennukseen

Italian kulttuuriministeri kertoo Italian olevan valmis auttamaan Ukrainaa rakentamaan uudelleen Venäjän tuhoaman teatterin Mariupolissa. (Reuters)

17.54: Tilanne Mariupolissa kauhea

Piiritetyssä Mariupolissa on edelleen yli 350 000 ihmistä, jotka yrittävät suojautua Venäjän jatkuvilta hyökkäyksiltä.

Kaupungin edustajien mukaan kaupungista on päässyt poistumaan tähän mennessä noin 30 000 ihmistä. Venäjän keskiviikkoisen teatteri-iskun uhrimäärää yritetään edelleen selvittää. Teatterin pommisuoja kesti iskun, mutta pelastajat ovat tänään yrittäneet päästä kellaritasolle, jotta ihmiset saadaan ulos. (Reuters)

16.51: Punainen risti: Apua päästettävä Mariupoliin

Punaisen ristin kansainvälinen komitea on vedonnut taisteluiden molempiin osapuoliin, että piiritettyyn Mariupoliin voidaan toimittaa apua turvallisesti. Punaisen ristin kansainvälisen komitean piti lähteä kaupungista keskiviikkona, koska komitealla ei ollut  toimitusjohtaja Peter Maurerin mukaan enää toimintakykyä. Organisaatio tekee tällä hetkellä järjestelyjä, jotta apua voidaan toimittaa Mariupoliin heti, kun se on turvallista.

16.17: Mariupolin teatteriin tehdyn iskun uhrimäärä tai selviytyjien kunto ei toistaiseksi ole selvillä.

Venäjä teki teatteriin ilmaiskun keskiviikkoiltana. Teatterissa oli jopa 1200 suojaa etsinyttä ihmistä. Ukrainalaislähteiden mukaan raunioista alkoi tänään aamulla ilmestyä selviytyjiä.

Tällä hetkellä teatterin raunioita raivataan, jotta ihmiset saadaan pelastettua kellarista. Ukrainalaisten mukaan teatterin pommisuoja kesti iskun ja pelasti sisällä olleet.

Raunioista on nähty poistuvan sekä aikuisia että lapsia. Pommisuojassa olevien tilanne selviää, kun pelastajat pääsevät sen luokse. Toistaiseksi ei tiedetä, löydetäänkö rakennuksen raunioista vainajia tai haavoittuneita. (CNN)

16.00: Kymmeniä siviilejä on kuollut Ukrainan pohjoisosissa sijaitsevassa Tšernihivin kaupungissa keskiviikon jälkeen.

Alueen kuvernöörin mukaan Venäjä jatkaa järjestelmällistä tykistötulta ja ilmaiskuja tuhoten siviili-infrastruktuuria.

Kuvernöörin mukaan kaupunki kärsii vakavia tappioita mainiten esimerkkinä keskiviikon, jolloin ruumishuoneille tuotiin pelkästään yhden päivän aikana 53 vainajaa.

Viranomaiset yrittävät Venäjän pommituksista huolimatta palauttaa joihinkin kaupungin osiin vesihuoltoa, sähköä ja kaasua. Tšernihiv sijaitsee noin 150 kilometriä Kiovasta länteen. (BBC)

15.32: Yle: Ukrainan pakolaisia Suomeen kuljettanut bussi joutui onnettomuuteen Liettuassa

Suomeen matkalla ollut ukrainalaisia pakolaisia kuljettanut linja-auto joutui liikenneonnettomuuteen Liettuassa varhain torstaina, kertoo Yle. Osa matkustajista vietiin sairaalaan, mutta kenenkään tila ei ollut Ylen mukaan kriittinen.

15.30: Ukrainan itäosissa sijaitsevan Merefan pormestari syyttää venäläisjoukkoja asuinalueen pommittamisesta

Pormestarin mukaan Venäjän viimeisimmät iskut ovat tuhonneet koulun, kulttuurikeskuksen sekä muita rakennuksia. Isku tapahtui aamuyöllä.

Pormestari kertoo useiden sotilaiden kuolleen, mutta siviiliuhreilta vältyttiin. Merefan kaupunki sijaitsee Harkovan lähistöllä. Harkovaa on pommitettu jatkuvasti sodan alkamisesta lähtien. (BBC)

15.16: Saksaan on saapunut tähän mennessä jo yli 187 000 Ukrainasta paennutta ihmistä, kertoo CNN

Tieto on saatu Saksan viranomaisilta. Todellinen ukrainalaispakolaisten määrä Saksassa voi olla huomattavasti suurempi, sillä Saksan ja Puolan välillä voi liikkua vapaasti.

Luku perustuu Saksan poliisille rekisteröityneiden pakolaisten määrään. Saksan viranomaisten mukaan valtaosa maahan saapuvista on naisia, lapsia ja iäkkäitä.

14.35: Biden ja Xi aikovat keskustella tilanteesta

Yhdysvaltain presidentti Joe biden keskustelee perjantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa Ukrainan tilanteesta sekä siitä, millä tavalla USA:n ja Kiinan välinen kilpailuasetelma pysyisi hallittavissa. Asiasta uutisoi CNN.

Presidenttien on USA:n hallinnon mukaan tarkoitus keskustella myös muista osapuolia koskettavista asioista. Valkoisen talon mukaan presidenttien yhteydenpito on osa toimintaa, jolla yritetään ylläpitää kommunikointia Kiinan sekä Yhdysvaltain välillä.

CNN:lle puhuneen viranomaislähteen mukaan toistaiseksi ei ole selvää, aikooko Kiina tarjota Venäjälle maan pyytämää apua. Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa seurauksista, jos maa ryhtyy tukemaan Venäjää maan sotiessa Ukrainassa.

13.47: Media: Syyrian presidentti luvannut Venäjälle 40 000 taistelijaa

Syyrialaiset palkkasotilaat harkitsevat Venäjän hyökkäykseen liittymistä päästäkseen muuttamaan laittomasti EU-maihin, kertoo uutistoimisto Interfax Ukraina.

Ukrainan Interfaxin tieto perustuu maan tiedusteluviranomaisten antamaan tietoon.

Ukrainalaisten tietojen mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi luvannut Venäjälle jopa 40 000 taistelijaa Ukrainan vastaiseen sotaan

13.24: OECD arvioi Venäjän hyökkäyksen vesittävän maailmantalouden toipumisen koronasta

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD varoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan vesittää maailmantalouden toipumisen koronasta. Järjestö arvioi, että maailmantalouden kasvu jää yli prosenttiyksikön aiemmin arvioitua hitaammaksi.

Inflaatiota sota kiihdyttää ainakin kaksi prosenttiyksikköä korkeammalle kuin ilman sotaa. Ruuan, energian ja metallien hinnat ovat nousseet rajusti, millä on laaja-alaisia talousvaikutuksia.

13.15: Britannia siirtää BBC:n mukaan Puolaan keskimatkan maasta ilmaan -ohjusjärjestelmän.

Lisäksi Britannia lähettää Puolaan 100 hengen joukko-osaston. Sky Sabre -järjestelmää voidaan käyttää erilaisia ilmamaaleja vastaan.

12.54: Hallitus tukee ruoantuotantoa 300 miljoonalla – taustalla Ukrainan sota

Hallitus valmistelee kiireisellä aikataululla toimia, jotka lisäävät tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Päätöksen taustalla on Saarikon mukaan Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Toimilla halutaan Saarikon mukaan helpottaa maatalouden kustannuskriisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus.

Saarikko kertoi päätöksestä varautumisen ministerityöryhmän ensimmäisen virallisen kokouksen jälkeen Helsingissä. Varautumisen ministerityöryhmä asetettiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia.

12.42: Venäjä viittaa kintaalla Haagin kannanotolle

Venäjän mukaan maa ei aio ottaa huomioon Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) eilistä kannanottoa, jonka mukaan Venäjän pitää keskeyttää hyökkäyksensä Ukrainaan. Asiasta kertoi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Ukraina vei jutun YK:n alaiseen tuomioistuimeen pian sodan alettua syyttäen Venäjää hyökkäyksen aloittamisesta muun muassa tekaistujen kansanmurhasyytösten varjolla.

Tuomioistuimen eilinen vaatimus oli vasta alustava kannanotto, lopullinen oikeuden päätös voi olla luvassa vasta vuosien päästä. Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen päätökset ovat sitovia, mutta toisaalta sillä ei ole mitään keinoja pakottaa valtioita niiden noudattamiseen.

12.06: Ukraina: Venäjä on menettänyt 14 000 sotilasta

Venäjä on menettänyt kolmen sotaviikon aikana 14 000 sotilasta, arvioi Ukrainan asevoimat Kyiv Independentin mukaan.

Lisäksi Venäjä on Ukrainan arvion mukaan menettänyt muun muassa 444 panssarivaunua, 108 helikopteria, 86 lentokonetta ja 1 435 panssariajoneuvoa.

Venäjä on ollut viime aikoina vaitonainen tappioistaan, mutta sen ilmoittavat luvut ovat joka tapauksessa olleet selkeästi pienempiä kuin Ukrainan arviot. Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjä on menettänyt 7 000 sotilasta.

11.00: Mariupolin teatterin pommisuoja kestänyt iskun

BBC kertoo, että ukrainalaisviranomaisten mukaan Mariupolin teatterin pommisuoja on kestänyt rakennukseen kohdistuneen pommituksen. Tällä hetkellä yli tuhatta ihmistä koetetaan saada ulos pommisuojasta.

Mariupolin teatteri ennen ja jälkeen pommituksen.
Kuva vaurioitumattomasta teatterista on Google Mapsista.

10.45: Zelenskyi: Euroopan tuki riittämätöntä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Saksan parlamentille sotatilanteesta ja arvosteli tiukasti Saksaa ja Eurooppaa Ukrainalle tähän mennessä annetun tuen riittämättömyydestä.

Zelenskyi vaati Saksaa auttamaan lopettamaan sodan ja syytti Saksaa ja Eurooppaa "piilottelusta uuden muurin takana".

Hän viittasi Yhdysvaltain entisen presidentin Ronald Reaganin sanoihin Berliinin muurista vaatien Saksaa purkamaan "uuden muurin" ja auttamaan ukrainalaisia.

10.40: Ukrainan puolustusministeri vetosi lisäavun puolesta

Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin mukaan Ukraina tarvitsee yhä lisää aseapua puolustautuakseen. EU-parlamentin ulkoasiainkomitealle videoyhteydellä puhunut Reznikov sanoi, ettei Venäjän aikeena ole pysähtyä vain Ukrainaan vaan hajottaa myös EU:ta ja Natoa.

Reznikov sanoi kuitenkin olevansa vakuuttunut Ukrainan voitosta. Hänen mukaansa Venäjän miehistötappiot ovat nousseet jo yli 14  000 sotilaaseen.

Ukrainan puolustusministeri muistutti EU-parlamentaarikkoja myös siitä, että Venäjän hallussa olevat kaksi ukrainalaista ydinvoimalaa muodostavat uhkan koko Euroopalle.

10.23: Zelenskyi: Poliitikot aina sanovat "ei koskaan enää"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mielestä poliitikot aina sanovat "ei koskaan enää", mutta nyt näemme, että nuo sanat ovat arvottomia.

Saksan parlamentille pitämässään puheessaan Zelenskyi totesi, että Venäjän-vastaiset pakotteet ja apu Ukrainelle tulivat liian myöhään, jotta ne olisivat voineet estää sodan.

Zelenskyi myös toisti, että Ukraina aikoo liittyä Euroopan unioniin. Ukraina jätti virallisen jäsenhakemuksensa sodan syttymisen jälkeen.

10.04: Anonymous kannustaa täyttämään Venäjän-lähetystön sähköpostin roskalla – syynä lähestystön Suomen venäläisille lähettämä viesti

Venäjän Suomen-suurlähetystö julkaisi keskiviikkona Twitterissä viestin, jossa se pyytää ilmoittamaan Venäjän kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin henkilöihin kohdistuvista oikeuksien rikkomisista, syrjinnästä ja vihapuheesta.

Tiedot pyydettiin ilmoittamaan suurlähetystön konsuliosastolle sähköpostitse.

Nyt Venäjälle sodan julistanut Anonymous on ohjeistanut ihmisiä täyttämään Venäjän Suomen suurlähetystön sähköpostin roskalla.

– Spammatkaa heidän sähköpostinsa. He pyytävät Suomessa asuvia venäläisiä vasikoimaan suomalaisista, jotka sanovat jotain pahaa venäläisistä, Anonymous kirjoittaa Twitterissä.

10.01: Sotilasprofessori: Rauha ennen kesäkuuta

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Janne Mäkitalon mukaan keskiviikkona tuli Mariupolin teatteripommituksen vastapainona myös hyviä uutisia Ukrainan tilanteesta.

Mäkitalo viittaa Ukrainan ja Venäjän väliseen sopimusluonnokseen, jonka olemassaolon molemmat tunnustivat. Sopimusluonnos on hänen mukaansa askel kohti rauhaa.

– Pientä valonsäiettä on tässä suuressa pimeydessä nähtävissä. Kaikkien toivo on siinä, että diplomaattiseen ratkaisuun päästään ja verenvuodatus loppuu, Mäkitalo sanoo Uutisaamun haastattelussa.

Mäkitalo arvioikin, että sodan loppuminen voi tapahtua jo kevään aikana, ennen kesäkuuta.

– Kyllä minä uskon siihen.

Lue lisää aiheesta täältä.

Näistä syistä sotilasprofessori uskoo rauhan koittavan Ukrainassa ennen kesäkuuta 2:26
Näistä syistä sotilasprofessori uskoo rauhan koittavan Ukrainassa ennen kesäkuuta.

9.33: Venäjä: Hallituksen verkkosivut kyberhyökkäysten kohteena

Venäjän digiministeriön mukaan maan hallituksen nettisivut ovat ennennäkemättömien hyökkäysten kohteena.

Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan. 13:26
Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan

9.29: Chernihivissä kuoli päivässä 53

Chernihivin kaupungissa kuoli pelkästään keskiviikkona 53 ihmistä, kertoo alueen kuvernööri Reutersin mukaan.

9.21: Sotilasprofessori Mariupolin teatteri-iskusta: "Vaikea päätellä, että olisi vahinko"

Mariupolin satamakaupungin viranomaiset kertoivat keskiviikkona venäläisjoukkojen pommittaneen teatteria, josta sadat ihmiset olivat hakeneet suojaa.

Mahdollisista uhreista ei ole kuitenkaan vielä tietoa, koska jatkuva kranaattituli teki keskiviikkona mahdottomaksi päästä teatterille. Tietoja ei myöskään pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Janne Mäkitalo sanoo Uutisaamun haastattelussa, että satelliittikuvat paikan päältä ovat huolestuttavia.

– Jos siellä on ollut vielä teksti, että lapsia… Hyvin vaikea päätellä, että tämä olisi vahingossa tapahtunut pommitus.

Lue aiheesta lisää täältä.

Mariupolin teatteripommituksen siviiliuhrien määrästä ei vielä tietoa – Sotilasprofessori:"Ennuste ei ole hyvä" 3:48
Mariupolin teatteripommituksen siviiliuhrien määrästä ei vielä tietoa – Sotilasprofessori: "Ennuste ei ole hyvä".

8.55: Valkovenäläismedioiden sivut alhaalla

Useiden valkovenäläisten medioiden sivut eivät toimi tällä hetkellä. Alhaalla ovat ainakin Belta, Belarus 24 ja Capital TV.

Valko-Venäjän joukot eivät ole tiettävästi osallistuneet taisteluihin Ukrainassa, mutta Venäjän joukot ovat hyökänneet maan kautta esimerkiksi kohti Kiovaab.

Sodan aikana myös useiden venäläismedioiden sivut ovat olleet alhaalla.

8.44: Venäläisiä on kuollut jo noin 7 000, arvioi USA

Yhdysvaltain tiedusteluarvioiden mukaan Ukrainassa olisi kuollut sodan kolmen viikon aikana jo noin 7 000 venäläissotilasta, kertoo New York Times.

8.04: Ukrainan vastarinta on "vahvaa ja hyvin organisoitua", Britannia arvioi

Iso-Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjän hyökkäys on laajalti jumittunut paikoilleen kaikilla rintamilla.

Tilanne on tältä osin siis pysynyt samana jo jonkin aikaa. Venäjän joukot ovat kärsineet ennakoitua selvästi raskaampia tappioita, minkä lisäksi joukot ovat kärsineet eritoten huolto-ongelmista.

– Viime päivinä Venäjän joukot ovat edenneet minimaalisesti maalla, merellä ja ilmassa. Venäjä kärsii yhä raskaita tappioita, Britannian puolustusministeriö toteaa tiedustelupäivityksessään.

Puolustusministeriö arvioi Ukrainan vastarinnan vahvaksi ja hyvin organisoiduksi.

– Suuri osa Ukrainan alueesta, mukaan lukien merkittävimmät kaupungit, ovat yhä ukrainalaisten hallussa.

8.02: Ohjusiskut Kiovassa jatkuvat

Venäjän ohjusiskut Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ovat jatkuneet tänäänkin. Paikallisen pelastuslaitoksen mukaan yksi kuoli ja kolme loukkaantui, kun alasammuttu ohjus osui asuinrakennukseen Kiovassa.

Alla olevat ranskalaisen uutistoimisto AFP:n kuvat on otettu 14. päivä maaliskuuta Kiovassa.

Nainen itkee kerrostalon edessä Kiovassa 14. päivä maaliskuuta.
Ohjus- ja tykistöiskut ovat tuhonneet lukuisia asuinrakennuksia Kiovassa.

Kuvassa väitetään näkyvän ohjus, joka osui asuinalueelle Kiovassa.
Kuvassa väitetään olevan asuinalueelle osunut ohjus.

Mies pitää sylissään kuollutta kissaa Kiovassa 14. päivä maaliskuuta.
Mies kantaa kuollutta kissaa raunioiden keskellä Kiovassa.

7.51: Miksi venäläissotilaat hylkäävät niin paljon kalustoa?

Sotilaan kehoa ja mieltä taistelussa Maanpuolustuskorkeakoululle diplomityössään tutkinut majuri Eerika Vaahtovuo on Twitterissä käynyt läpi Venäjän sotilaiden toimintakykyä.

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tulee tänään torstaina kuluneeksi kolme viikkoa. Sodan arvioitiin laajalti päättyvän Venäjän nopeaan voittoon ja myös Venäjän suunnitelmiin on arvioitu kuuluneen operaatio, joka loppuisi ennen kuin se ehtisi kunnolla alkaakaan.

Toisin on käynyt. Vaikka Venäjä on valloittanut laajoja alueita, niin Ukrainan puolustus on pitänyt ennakoitua selvästi paremmin ja Venäjä on kärsinyt merkittäviä henkilö- ja kalustotappioita.

– Kalustoa on hylätty toimintakuntoisena. Viittaa selvästi heikkoon motivaatioon ja yleiseen välinpitämättömyyteen. Signaali hyökkääjän vaikeuksista, joissa keppi-porkkana-asetelmalla tuskin saadaan enää tuloksia. Sotilaat eivät enää ole valmiita uhrautumaan tavoitteen takia, Vaahvtuo arvioi.

Lue lisää venäläissotilaiden ongelmista täältä.

7.45: Putin: Länsi on kuin Natsi-Saksa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt puheen, jossa hän soimasi lännen maita ronskein sanavalinnoin.

Putinin mukaan länsi kuvittelee Venäjän perääntyvän, mutta lännessä ei ymmärretä Venäjän aikeita. Putin antoi ymmärtää, että Ukrainalla olisi voinut tulevaisuudessa olla käytössään ydinaseita ja että Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin järjestää sotilaallinen erikoisoperaatio riisuakseen Ukrainaa aseista.

Putinin mukaan tarkoituksena ei ole valloittaa Ukrainaa.

Hän totesi myös, että suurin osa maailman valtioista ei tue pakotteita Venäjää vastaan.

– Lännen yritykset hallita koko maailmaa ovat tulleet tiensä päähän, Putin sanoi.

Lue lisää Putinin pitämästä puheesta täältä.

6.04: Brittitiedustelu: Venäjä siirtynyt käyttämään vanhempaa kalustoa

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on todennäköisesti käyttänyt sodan aikana huomattavasti enemmän moderneja ohjuksia kuin se alunperin suunnitteli tarvitsevansa.

Näin ollen on hyvin mahdollista, että Venäjä laukaisee tällä hetkellä vanhempia ohjuksiaan, jotka ovat myös vähemmän tarkkoja kuin uudemmat versionsa, puolustusministeriö arvioi. 

– Ne ovat sotilaallisesti vähemmän tehokkaita ja aiheuttavat todennäköisemmin siviiliuhreja, puolustusministeriön sivuilla julkaistussa tiedustelupäivityksessä todetaan.

Puolustusministeriö siteeraa YK:ta, jonka mukaan sodassa on tähän mennessä kuollut 726 siviiliä. Todellinen uhriluku on kuitenkin todennäköisesti merkittävästi suurempi.

5.22: Zelenskyi: Ukrainassa on kuollut sodan aikana 103 lasta

Ukrainassa on Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen saanut keskiviikkoaamuun mennessä surmansa ainakin 103 lasta, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutiskanava CNN:n mukaan.

Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ovat aiheuttaneet Ukrainassa satoja kertoja enemmän vahinkoja kuin Itä-Ukrainassa sijaitsevalla Donbassin alueella kahdeksan sotavuoden aikana. Ukrainasta on tuhottu hänen mukaansa muun muassa 400 oppilaitosta.

5.20: Leipäjonoiskussa kuoli ainakin 13

Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevassa Tshernihivissä kerrottiin keskiviikkona tehdyn iskun leipäjonoon. Aiemmin iskussa kerrottiin kuolleen kymmenen ihmistä, mutta paikallisviranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä on noussut 13:een, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan iskussa haavoittui lisäksi kymmeniä ihmisiä. Hänen mukaansa leipää jonottaneet ihmiset saivat surmansa pommituksessa, jossa pommeja osui muun muassa viereiseen kerrostaloon. Iskun kerrotaan tapahtuneen keskiviikkoaamuna.

5.18: Yli 10 000 pakeni Mariupolista keskiviikkona

Viranomaiset kertoivat jo aikaisemmin keskiviikkona venäläisten pommittaneen Mariupolista pakenevia siviilejä. Uhrien määrästä ei tässäkään tapauksessa ollut tietoa.

Mariupolissa on ollut edelleen loukussa ainakin noin 300  000 ihmistä, joiden tilanne on epätoivoinen. Venäjä ei ole sallinut avustuskuljetuksia kaupunkiin.

CNN:n mukaan Mariupolista pääsi keskiviikkona lähtemään noin 11  000 ihmistä kohti Zaporizhzhjaa. 

5.16: Ukraina: Venäjä pommitti teatteria

Ukrainan eteläosassa sijaitsevan saarretun Mariupolin satamakaupungin viranomaiset kertoivat keskiviikkona venäläisjoukkojen pommittaneen teatteria, josta sadat ihmiset olivat hakeneet suojaa.

Paikallisviranomaiset julkaisivat kuvan teatterista, joka oli osittain raunioina. Viranomaisten mukaan teatteria pommitettiin lentokoneesta.

Mahdollisista uhreista ei ollut kuitenkaan keskiviikkona tietoa, koska jatkuva kranaattituli teki mahdottomaksi päästä teatterille. Tietoja ei myöskään pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

5.10: Venäjän kaappaama pormestari vapautettu

Ukrainassa venäläisjoukkojen kaappauksen kohteeksi joutunut Melitopolin kaupungin pormestari on vapautettu, ukrainalaisviranomaiset kertovat. Ukrainan presidentin tiedottajan mukaan pormestari Ivan Fedorov vaihdettiin yhdeksään vangiksi otettuun nuoreen venäläissotilaaseen.

Fedorov vangittiin ukrainalaistietojen mukaan perjantaina, koska hän oli kieltäytynyt yhteistyöstä vihollisen kanssa.

BBC ja CNN kertoivat sunnuntaina, että Melitopoliin olisi ehditty jo nimittää uusi pormestari kaapatuksi tulleen tilalle. BBC:n mukaan nimitys olisi venäläisjoukkojen toteuttama.

Lue myös:

    Uusimmat