Idästä nousee uusi uhka: Kiinalaistaustaiset kyberiskut lisääntyneet rajusti – ilmiöstä ovat kärsineet Nato-maat Ukrainan sodan aikana

Tällaisia kyberuhkia ja hybridivaikuttamisen keinoja Suomeen kohdistuu 9:30
Katso myös video: Tällaisia kyberuhkia ja hybridivaikuttamisen keinoja Suomeen kohdistuu.

Kiinalaistaustaiset kyberiskut ovat lisääntyneet roimasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Amerikkalais-israelilaisen tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat ovat havainneet kiinalaisista ip-osoitteista Nato-maihin kohdistuneiden kyberhyökkäysten lisääntyneen räjähdysmäisesti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tutkijat seurasivat kiinalaisista ip-osoitteista tulevia hyökkäyksiä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sekä sen jälkeen. Viime viikolla kiinalaisista ip-osoitteista Nato-maiden yrityksiin kohdistuneita hyökkäyksiä oli 116 prosenttia enemmän, kuin ennen Ukrainan sotaa.

Maailmanlaajuisesti kiinalaistaustaisia hyökkäyksiä organisaatioihin oli viime viikolla 72 prosenttia enemmän kuin ennen Venäjän hyökkäystä. Kiinaan jäljitettävät hyökkäykset lisääntyivät samassa ajassa huomattavasti enemmän verrattuna koko maailmassa tehtyihin kyberiskuihin.

Check Point ei ole kyennyt liittämään kyberhyökkäyksiä tunnettuihin kiinalaistahoihin tai muihin Kiinaan liittyviin toimijoihin. Tutkijoiden mukaan nähtävillä on kuitenkin selkeä trendi, jossa hakkerit Kiinassa tai ulkomailla käyttävät kiinalaisia ip-osoitteita hyökätäkseen Ukrainan sodan kuohuissa.

On myös mahdollista, että lisääntyneet hyökkäykset Kiinasta kertovat siitä, missä operaatioiden suorittaminen on tällä hetkellä helppoa tai edullista. Myös hyökkäyksen oikean alkuperän kätkeminen voi liittyä hyökkäysten lisääntymiseen, tutkijat kirjoittavat.

Lue myös:

    Uusimmat