YK: Yli tuhat siviiliä on kuollut hyökkäyksessä Ukrainaan – kuolleista 90 on lapsia

YK:n mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän aloitettua hyökkäyksensä surmansa jo yli 1  000 siviiliä. Surmansa saaneista 90 on lapsia. Asiasta kerrotaan YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston julkaisemassa tuoreessa arviossa. Sen mukaan lisäksi liki 1  650 ihmistä olisi haavoittunut.

Todellisten uhrimäärien uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti korkeammat.

Valtaosa Ukrainassa sodan keskellä kuolleista siviileistä on saanut surmansa muun muassa tykistötulessa sekä ohjus- ja ilmaiskuissa.

YK kertoi myös 3,7 miljoonan ihmisen joutuneen pakenemaan Ukrainasta hyökkäyksen alettua kuukausi sitten. Samalla kotinsa on menettänyt peräti puolet Ukrainan lapsista, jotka ovat joko paenneet ulkomaille tai joutuneet pakolaisiksi maan sisällä.

Sotarikosten ilmoittamiseksi oma verkkosivu

Ukrainan itäosassa ainakin neljä ihmistä on saanut surmansa ja kuusi on haavoittunut Venäjän armeijan iskuissa torstain vastaisena yönä, kertovat Luhanskin alueen paikallisviranomaiset.

Ukrainan mukaan Venäjä on käyttänyt Rubitshnen kylään osuneessa iskussa kiellettyjä fosforiaseita. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Paikallisviranomaisten mukaan kuolleista kaksi on lapsia. Uhreja saattaa olla enemmänkin, sillä raivaustyöt olivat kesken.

Myös kahteen muuhun kohteeseen Luhanskin alueella iskettiin yön aikana, mutta niistä ei kerrottu lisää tietoja.

Ukrainassa on myös perustettu erityinen verkkosivusto, jonka kautta voi ilmoittaa Venäjän mahdollisista sotarikoksista ja lähettää niistä todisteita.

Muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeriö on kertonut, että Yhdysvallat kerää järjestelmällisesti tietoja Venäjän sotarikoksista Ukrainassa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sotarikolliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat