MTV seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan – Pääministeri Marin tapasi Saksan Scholzin: "Emme voi olla sinisilmäisiä hybridivaikuttamisen suhteen"

Näin Venäjän ilmaiskut osuivat kerrostaloihin Kiovassa keskiviikkona 4:59
Näin Venäjän ilmaiskut osuivat kerrostaloihin Kiovassa keskiviikkona

MTV Uutiset seuraa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisella tasolla tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24. helmikuuta
  • YK:n mukaan jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta
  • Venäjä on jatkanut iskujaan siviilikohteisiin useissa kaupungeissa
  • Ukraina ja Venäjä yrittävät neuvotella rauhansuunnitelmaa
  • Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa
  • Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista ja taloudellista apua sekä nyt myös ruoka-apua, kertovat yhdysvaltalaismedioiden lähteet

23.56: Marin tapasi Scholzin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tavannut tänään Saksan liittokansleri Olaf Scholzin Berliinissä. Marin on juuri pitänyt tiedotustilaisuuden keskustelujen sisällöstä. Scholzin kanssa on keskusteltu turvallisuustilanteen ja Euroopan yhteisen puolustautumisen lisäksi muun muassa hybridivaikuttamisesta ja energiapolitiikasta.

Marinin mukaan hybridivaikuttamiseen on syytä varautua, mutta tällä hetkellä sellaista uhkaa ei ole, että Venäjältä pyrkisi Suomeen suurta määrää esimerkiksi kolmansien maiden kansalaisia.

– Tämän asian suhteen emme kuitenkaan voi olla sinisilmäisiä, Marin sanoi.

Voit katsoa tiedotustilaisuuden alla olevalta videolta!

Tästä pääministeri Sanna Marin ja liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat tapaamisessaan 13:31

22.58: WHO keskeyttää Venäjän koronarokotteen arviointityön

Maailman terveysjärjestö WHO aikoo toistaiseksi keskeyttää Venäjän koronarokotteen Sputnikin mahdollisen hyväksymisen arviointityön, kertoo uutistoimisto Reuters. Toimi on seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

22.35: Venäjä: Bidenin kommentit "anteeksiantamattomia"

Kremlin mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kommentit Vladimir Putinista ovat "anteeksiantamattomia" eikä Bidenin retoriikkaa voi hyväksyä. Biden kutsui Putinia sotarikolliseksi. Kremlin reaktiosta uutisoi muun muassa BBC venäläisen uutistoimisto TASS:n tietoihin viitaten.

21.22: Biden nimitti Putinia sotarikolliseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on nimittänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi sen vuoksi, miten Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Biden puhui tänään toimittajille valkoisessa talossa.

Biden on myös kritisoinut Venäjän hirmutekoja kovin sanoin Twitterissä.

20.40: Melitopolin pormestarin kerrotaan päässeen vapaaksi

Venäjän joukot ovat vapauttaneet Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin, joka pidätettiin viime viikolla. Asiasta kertoo Ukrainan presidentinkanslian kansliapäällikkö Andriy Yermak

Ukrainan mukaan Venäjän aseistautuneet joukot sieppasivat pormestarin viime perjantaina. Kaupungissa nähtiin viikonloppuna useita mielenosoituksia. joissa vaadittiin pormestarin vapauttamista.

Ukrainan mukaan pormestarin sieppaus tallentui tähän valvontakameravideoon:

Video: Venäjän sotilaat veivät Melitopolin pormestarin – ihmiset seurasivat avuttomina 0:22

20.07: Pormestari: Venäjän pommittaman teatterin sisällä yli tuhat ihmistä

Mariupolin kaupungin pormestari Serhiy Orlov kertoo BBC:lle, että Venäjän pommittaman teatterin sisällä oli 1 000–2 000 siviiliä, jotka olivat hakeneet rakennuksesta suojaa. Mahdollisten kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrää selvitetään parhaillaan.

BBC ei pystynyt vahvistamaan pormestarin väitettä ihmisten määrästä. 

Mariupolin kaupungissa arviolta 300 000 ihmistä on ollut saarrettuna ilman juoksevaa vettä, sähköä tai kaasua jo päiviä. Venäjä on iskenyt kaupungissa useisiin siviilikohteisiin, kuten synnytyssairaalaan viime viikolla.

Pormestarin mukaan Venäjän hyökkäsi keskiviikkona myös evakuointisaattueeseen, joka oli lähdössä kaupungista. Pormestarin mukaan viisi siviiliä loukkaantui, mukaan lukien yksi lapsi.

19.50: Yhdysvallat lähettää ilmatorjunta-aseita Ukrainaan

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle "ennennäkemätöntä" aseapua, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Apuun sisältyy muun muassa ilmatorjunta-aseita.

Viikonloppuna Yhdysvallat julisti antavansa Ukrainalle turvallisuusapua 200 miljoonan dollarin edestä. Nyt varoja lisätään 800 miljoonalla dollarilla, mikä nostaa summan miljardiin dollariin.

Bidenin mukaan Yhdysvallat myös auttaa Ukrainaa hankkimaan pitkän matkan ilmatorjuntaohjuksia.

Yhdysvaltain kongressille puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi tänään ilmatorjunta-aseita Ukrainan puolustamiseksi.

Hän toisti myös vaatimuksensa lentokieltoalueen julistamisesta Ukrainaan, mihin Yhdysvallat on suhtautunut nihkeästi.

"Valkoiselle talolle on tullut äänekästä vaatimusta tehdä enemmän Ukrainan hyväksi", kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Yhdysvalloista

"Valkoiselle talolle on tullut äänekästä vaatimusta tehdä enemmän Ukrainan hyväksi", kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Yhdysvalloista 2:09

19.42: Ukraina: FT:n esittelemä luonnos raughansuunnitelmasta vain Venäjän pyyntö

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihail Podoljakin mukaan Financial Timesin aiemmin uutisoima alustava rauhansuunnitelma on vasta luonnos, jossa on esitettynä vain Venäjän puolen pyyntö.

FT:n aiemmin uutisoi, että suunnitelmaan kuuluisi tulitauko ja Venäjän vetäytyminen Ukrainasta. Ukrainan aseman tulisi kuitenkin jäädä puolueettomaksi ja maan tulisi luopua sotilasliitto Naton jäsenyyden havittelusta.

– Ukrainalla on omat pyyntönsä. Ainoa asia, jonka vahvistamme, on tulitauko, Venäjän joukkojen vetäytyminen ja turvallisuustakuut useilta mailta, Podoljak kirjoittaa.

18.55: Ukrainan mukaan Venäjä pommitti Mariupolista pakenevia siviilejä 

Ukrainan mukaan Venäjä pommitti saarretusta Mariupolista pakenevia siviilejä.

Ukrainan armeijan mukaan tarkka uhrimäärä ei vielä keskiviikkona alkuillasta ollut tiedossa, mutta uhrien joukossa oli armeijan mukaan myös lapsia.

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjä on pommittanut teatteria, josta sadat siviilit olivat hakeneet suojaa. 

Ukrainalaisen Kyiv Independent -lehden toimittaja julkaisi Twitterissä kuvia teatterista kuvia ennen ja jälkeen iskujen. MTV ei ole pystynyt vahvistamaan kuvien aitoutta:

Harkovassa Ukrainan pelastusviranomaiset kertoivat kolmen siviilin kuolleen Venäjän ilmaiskujen aiheutettua tulipalon marketissa. 

18.23: Venäjä on estänyt pääsyn useille uutissivustoille 

Venäjä on estänyt pääsyn yli kymmenelle uutissivustolle. Estettyjen sivustojen joukossa ovat muun muassa BBC, kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän sivusto, venäjänkielinen israelilaissivusto sekä Permdaily.ru-sivusto.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova varoitti, että kyseessä on mahdollisesti vasta rajoituksien alku. Venäjän mukaan länsi käy "informaatiosotaa" Venäjää vastaan.

Syynä sulkemiseen ovat ilmeisesti sivustojen julkaisemat uutiset Ukrainan sotatapahtumista, samaan aikaan kun Venäjän tiedotusvälineet julkaisevat tiukasti Kremlin linjan mukaista tietoa sodan kulusta.

Bellingcatin estämisestä kertoi sivustoa johtava Christo Grozev keskiviikkona Twitterissä julkaisemassaan viestissä, johon oli liitetty Venäjän viranomaisten päätös.

Viime viikolla Bellingcat kertoi esimerkiksi venäläisen kenraalimajuri Vitali Gerasimovin saaneen surmansa taisteluissa lähellä Harkovaa.

Venäjällä riippumatonta uutisointia Ukrainan tapahtumista estetään monin tavoin. Venäjä ajoi äskettäin voimaan lain, joka määrää jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen Venäjän armeijaan liittyvien "valeuutisten" julkaisemisesta. 

Voisiko Venäjä todella irtautua internetistä? Asiantuntija kertoo, mitä digitaalinen rautaesirippu tarkoittaisi

Voisiko Venäjä todella irtautua internetistä? Asiantuntija kertoo, mitä digitaalinen rautaesirippu tarkoittaisi 4:51

17.57: Kansainvälinen tuomioistuin määrää Venäjän keskeyttämään sotilasoperaation

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on määrännyt Venäjän keskeyttämään välittömästi sotilasoperaation Ukrainassa. ICJ on YK:n korkein oikeudellinen elin. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitteli ICJ:n päätöstä, ja vaati Venäjää noudattamaan sitä välittömästi.

– Tämä määräys on sitova kansainvälisen oikeuden nojalla, Zelenskyi sanoo.

17.14: FT: Merkittäviä edistysaskelia neuvotteluissa

Yhdysvaltalaislehti Financial Timesin mukaan Venäjä ja Ukraina ovat ottaneet merkittäviä edistysaskelia rauhanneuvotteluissaan. Lehti kertoo maiden laatineen 15 kohdan rauhansuunnitelman, joihin kuuluvat tulitauon ja Venäjän vetäytymisen lisäksi myös se, että Ukraina hyväksyy rajoitukset asevoimiin ja julistaa maansa puolueettomaksi.

Lehden tiedot perustuvat kolmeen neuvotteluissa mukana olleisiin lähteisiin. Suunnitelmassa on Ukrainalta vaadittu myös Nato-jäsenyyden haikailusta luopumista. Maalla ei saisi olla alueellaan myös muiden maiden sotilastukikohtia tai aseita.

Kremlin tiedottajan mukaan mahdollisesta rauhansopimuksesta on vielä liian aikaista tehdä päätöksiä.

16.52: Venäjän Suomen-suurlähetystö pyytää ilmoittamaan viharikoksista

Venäjän federaarion Helsingin suurlähetystö pyytää tekemään ilmoituksen kaikista Venäjän kansalaisiin kohdistuneista solvauksista ja viharikoksista Suomessa. Pyyntö on lähetystön Twitter -tilillä.

16.47: Niinistö keskusteli Saksan ja Viron valtionjohdon kanssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitter -tilillään aikovansa keskustella tänään Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ja Viron presidentti Alar Karisin kanssa.

– Yhteiset eurooppalaiset ponnistelut sodan päättämiseksi jatkuvat, Niinistö kirjoittaa.

16.38: Putin soimasi länttä "Venäjän-vastaisuudesta"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt puheen, jossa hän soimasi lännen maita ronskein sanavalinnoin.

Putinin mukaan länsi kuvittelee Venäjän perääntyvän, mutta lännessä ei ymmärretä Venäjän aikeita. Putin antoi ymmärtää, että Ukrainalla olisi voinut tulevaisuudessa olla käytössään ydinaseita ja että Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin järjestää sotilaallinen erikoisoperaatio riisuakseen Ukrainaa aseista.

Putinin mukaan tarkoituksena ei ole valloittaa Ukrainaa. Putin vertasi lännen nykyisiä toimia, kuten talouspakotteita, natsi-Saksan aikaiseen juutalaisten eliminointiin. Lue lisää täältä.

16.07: Lavrovin mukaan Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollinen

Venäjän mukaan maan presidentti Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välille voidaan hyvin järjestää tapaaminen, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä kuitenkin asettaa reunaehdoksi sen, että tapaamisessa "saataisiin aikaan konkreettisia sopimuksia, jotka hyödyttävät molempia osapuolia".

– Ei tapaamiselle olisi mitään esteitä kun ymmärrämme, että siinä saataisiin sinetöityä konkreettisia sopimuksia, joita osapuolet parhaillaan suunnittelevat, Lavrov toteaa.

Lavrovin mukaan neuvottelut tulisi järjestää videotapaamisen muodossa.

15.37: Venäjä ei ole enää Euroopan neuvoston jäsen 

Venäjän 26 vuotta kestänyt jäsenyys Euroopan neuvostossa on päättynyt. Neuvoston päättävä elin ministerikomitea totesi tänään, ettei Venäjä voi enää olla ihmisoikeuksia vaalivan järjestön jäsen.

Venäjän oli myös itse ilmoittanut aiemmin aikeestaan erota Euroopan neuvostosta ja lakata noudattamasta Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Euroopan neuvostoa ei pidä sekoittaa EU-maiden johtajista koostuvaan Eurooppa-neuvostoon.

15.30: Zelenskyi vetosi Yhdysvaltain kongressiin tunteikkaassa puheessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti tunteikkaan puheen Yhdysvaltain kongressille etäyhteydellä.

Zelenskyi muistutti kongressia Yhdysvaltoihin kohdistuneista iskuista historiassa, kuten Pearl Harborin pommituksesta ja terrori-iskuista 11. syyskuuta 2001.

– Tarvitsemme teitä ja koko maailmaa nyt, Zelenskyi sanoi.

– Onko se liikaa pyydetty, että saisimme lentokieltoalueen ja Venäjän lopettamaan ilmaiskut maahamme? Onko liikaa pyydetty, että saisimme Venäjän lopettamaan tekemänsä kauheudet?

Zelesnkyi sanoi Ukrainan olevan kiitollinen Yhdysvalloille ja presidentti Bidenille tähänastisesta avusta, mutta pyysi Yhdysvaltoja asettamaan lisäpakotteita.

– Näinä maamme synkkinä aikoina vetoan nyt teihin; asettakaa lisäpakotteita Venäjälle.

Hänen mukaansa pakotteita tulisi asettaa kaikille venäläispoliitikoille, jottei "penniäkään mene sodan tukemiseen". Hän myös kehotti kaikki yhdysvaltalaisyrityksiä lähtemään Venäjältä.

Zelenskyi myös näytti kongressille videon, johon oli kerätty videoita Ukrainasta ennen hyökkäystä, Venäjän tekemistä iskuista ja pakenevista siviileistä. 

Katso Zelenskyin koko puhe videolta:

Zelenskyi vetosi Yhdysvaltojen kongressiin tunteikkaassa puheessaan –"Onko se liikaa pyydetty?" 59:37

15.17: Venäjän nettijätti Yandexin toimitusjohtaja erosi pakotteiden takia 

Venäläisen nettijätti Yandexin toimitusjohtaja Tigran Hudaverdjan on eronnut tehtävästään jouduttuaan EU:n pakotteiden kohteeksi. "Venäjän Googlena" tunnettu Yandex on rekisteröity Hollantiin, ja sillä on tytäryhtiöitä EU:ssa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Yhtiöllä on myös datakeskus Mäntsälässä Uudellamaalla.

Yandex ei ole itse joutunut pakotteiden kohteeksi, ja Hudaverdjanin pakotteet on kohdistettu hänelle henkilökohtaisesti.

Vuonna 1997 perustettu Yandex on Venäjän suurin nettiyhtiö, ja sillä on yli 60 prosentin markkinaosuus Venäjän hakukonekäytöstä.

Yhtiö on laajentanut viime vuosina toimintaansa muun muassa ruokakuljetuksiin ja kyytipalveluun. Konserniin kuuluva Yango tarjoaa taksikuljetuksia myös Suomessa.

14.55: USA: Venäjän joukkojen ohjus tappoi leipäjonossa seisseitä ihmisiä

Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystön mukaan Venäjän joukot ovat tulittaneet leipäjonossa seisseitä ihmisiä Tšernihivin kaupungissa. Suurlähetystön mukaan 10 ihmistä on kuollut. Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n videomateriaalin mukaan ohjus iskeytyi keskelle leipäjonoa. Sumuisen videon tietoja ei kuitenkaan voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

14.44: Zelenskyi puhuu Yhdysvaltojen kongressille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Yhdysvaltain kongressille keskiviikkona noin kello 15 Suomen aikaan. Voit katsoa puhetta suorana tästä artikkelista.

Zelenskyi puhuu kongressille etäyhteydellä Kiovasta. Zelenskyi todennäköisesti vetoaa kongressiin lisäavun saamiseksi ja toistaa pyyntönsä lentokieltoalueen asettamisesta Ukrainaan.

14.30: Venäjä on estänyt pääsyn kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän sivustolle

Asiasta kertoi sivuston johtaja Christo Grozev keskiviikkona Twitterissä julkaisemassaan viestissä, johon oli liitetty Venäjän viranomaisten päätös pääsyn estämisestä.

Syynä sulkemiseen ovat ilmeisesti ryhmän julkaisemat uutiset Ukrainan sotatapahtumista, samaan aikaan kun Venäjän tiedotusvälineet julkaisevat tiukasti Kremlin linjan mukaista tietoa sodan kulusta.

Viime viikolla Bellingcat kertoi esimerkiksi venäläisen kenraalimajuri Vitali Gerasimovin saaneen surmansa taisteluissa lähellä Harkovaa.

Venäjällä riippumatonta uutisointia Ukrainan tapahtumista estetään monin tavoin. Venäjä äskettäin ajoi voimaan lain, joka määrää jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen "valeuutisten" julkaisemisesta liittyen Venäjän armeijaan.

13.40: Venäjän ilmaiskut Kiovaan tallentuivat valvontakameralle 

Valvontakameralle tallentui, kuinka venäläisten ilmaiskut osuivat asuinalueelle Kiovassa keskiviikkona.

Videolla näkyy, kuinka kerrostaloihin osuu useita iskuja Shevchenkivskyin asuinalueella.

Näin Venäjän ilmaiskut osuivat kerrostaloihin Kiovassa keskiviikkona 4:59

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ainakin viisi ihmistä kuoli iskuissa pääkaupunkiin keskiviikkona. Zelenskyi sanoo olevansa toiveikas keskiviikkona jatkuneiden neuvotteluiden suhteen, mutta vielä yhteisymmärrystä ei ole löytynyt.

12.43: Venäläinen tv-protestoija pelkää turvallisuutensa puolesta

Venäjän tv:ssä protestoinut toimittaja Marina Ovsyannikova kertoo Reutersille pelkäävänsä oman ja lapsensa turvallisuuden puolesta.

Tästä huolimatta Ovsyannikovalla ei ole suunnitelmia paeta Venäjältä antamansa haastattelun mukaan. Hän toivoo, ettei häntä vastaan nostettaisi syytteitä.

Sotaa vastustava mielenosoittaja näkyi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä 0:45
Sotaa vastustava mielenosoittaja näkyi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä.

12.21: Ukrainasta sotaa paenneille avustuskeskus Helsinkiin

Ukrainasta sotaa paenneille on avattu keskiviikkona avustuskeskus Helsingin Vallilaan.

Keskuksessa annetaan tietoa Suomeen saapumisesta ja täällä asumisesta kaikille Ukrainasta tuleville. Lisäksi sieltä saa tarvittaessa kriisiapua tai tavara-apua.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.41: Puolaan jo liki 1,9 miljoonaa pakolaista

Ukrainasta sotaa on paennut Puolaan jo 1,89 miljoonaa ihmistä, kertoo Puolan rajavartiosto.

Maahan saapuneista ihmisistä yli puoli miljoonaa on jo poistunut maasta. 94 prosenttia Puolan ja Ukrainan rajan ylittäneistä on ollut ukrainalaisia.

Suurin osa Puolaan jääneistä ihmisistä on mennyt suuriin kaupunkeihin, kuten Varsovaan ja Krakovaan. 

Suomeen saapuu jatkuvasti sotaa pakenevia – maatalousyrittäjät majoittavat Ukrainasta tulevia pakolaisia 6:01
Suomeen saapuu jatkuvasti sotaa pakenevia – maatalousyrittäjät majoittavat Ukrainasta tulevia pakolaisia.

11.37: Ukrainan vastahyökkäykset ovat olleet pieniä

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovychin mukaan maan armeija on tehnyt useita pieniä vastahyökkäyksiä. Aiemmin toinen presidentin neuvonantaja arvioi, että hyökkäykset "muuttavat radikaalisti tilannetta".

Arestovychin toteaa, että Venäjän joukot eivät ole onnistuneet etenemään voimavarojen puutteen vuoksi.

– Tilanne avainpaikoissa ei ole muuttunut, eikä sillä myöskään ole mahdollisuuksia muuttua, koska Venäjä on kuluttanut voimavaransa loppuun, Arestovych arvioi.

10.52: Venäjä sanoo haluavansa "vilpittömästi rauhaa"

Venäjää neuvotteluissa edustavan henkilön mukaan Venäjä haluaa "vilpittömästi rauhaa" Ukrainan kanssa. Neuvottelut ovat hänen mukaansa kuitenkin hitaat ja vaikeat.

10.33: Kiinan suurlähettiläs: Ukrainan koskemattomuutta pitää kunnioittaa

Kiinan Yhdysvaltain suurlähettilään Qin Gangin mukaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa. Suurlähettiläs totesi asian amerikkalaisen sanomalehden Washington Postin mielipideosastolla.

Suurlähettiläs myös kielsi aiemmin levinneet tiedot, joiden mukaan Kiina tiesi Venäjän hyökkäysaikeista etukäteen.

10.24: Venäläisiä turisteja jumissa maailmalla

Venäläisiä turisteja on jäänyt tai pelkää jäävänsä jumiin Turkkiin, kun lännen Venäjälle asettamat pakotteet iskivät. Korttimaksamisen ja lentotoiminnan rajoitukset ovat lisänneet riskiä Venäjältä Turkkiin suuntautuvan matkailun taantumisesta.

Venäläisiä turisteja vieraili Turkissa viime vuonna liki viisi miljoonaa. 

Turkin matkailuala saa sodan takia suoneniskua myös sikäli, että ukrainalaisia turisteja on heitäkin vieraillut maassa aiemmin vuosittain noin kaksi miljoonaa.

Sekä venäläisiä että ukrainalaisia turisteja on jäänyt sodan ja pakotteiden vuoksi jumiin myös muualle ulkomaille. Heitä on tiettävästi ainakin Kreikassa ja Espanjassa.

10.23: Venäjän Lavrov: Neuvotteluissa toivoa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan rauhanneuvottelut Ukrainan kanssa eivät ole helpot, mutta kompromissin suhteen on olemassa toivoa. 

Lavrov sanoo, että Ukrainan neutraalista asemasta käydään tällä hetkellä vakavaa keskustelua. Ukraina on useaan otteeseen todennut, että se on valmis luopumaan Nato-jäsenyyden tavoittelusta.

Ulkoministerin mukaan neuvotteluissa ei ole kuitenkaan kyse vain Ukrainan neutraliteetista, vaan tärkeitä kysymyksiä ovat myös Itä-Ukrainassa asuvien ihmisten turvallisuus, Ukrainan demilitarisaatio, venäjän kielen asema ja sananvapaus.

Sergei Lavrov 14. päivä maaliskuuta Moskovassa tiedotustilaisuudessa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa 14. päivä maaliskuuta.

10.15: Ministeri Saarikko: Sota voi painaa Suomen talouden takaisin taantumaan

Talouden painuminen kohti taantumaa on mahdollista Ukrainan sodan aiheuttaman kriisin seurauksena, arvioi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Saarikko puhui tänään Veronmaksajain keskusliiton tilaisuudessa.

Saarikko sanoi, että valtion taloudellinen liikkumavara on koronakriisin kaventama.

Saarikko kertoi aikovansa ehdottaa hallitukselle muun muassa tutkimus- ja tuotekehitysmenojen lisäämistä noin 300 miljoonalla eurolla vuodelle 2023 suhteessa edelliseen kehykseen. Lisäksi yrityksiä on tarkoitus kannustaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen 100 miljoonan euron verokannustimilla, Saarikko sanoi.

Suomen Pankki kertoo Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen - mitä on luvassa? 7:41
Suomen Pankki kertoo Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen - mitä on luvassa?

10.12: Nato-maat jatkavat asetoimituksia

Alankomaat ja useat muut Nato-maat toimittavat jatkossakin Ukrainalle aseita, totesi alankomaiden puolustusministeri Kajsa Ollongren. Näin siitä huolimatta, että Venäjä on uhannut hyökätä ulkomailta tulevia asekuljetuksia vastaan.

– Ukrainalla on oikeus puolustaa itseään ja me jatkamme sen tukemista, Ollongren sanoi.

9.56: Ukraina on aloittanut vastahyökkäyksiä

Ukraina on aloittanut vastahyökkäyksiä useilla rintamilla, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak. Hän kertoo vastahyökkäysten "radikaalisti muuttavan tilanteen", mutta ei kertonut enempää esimerkiksi hyökkäykseen käytettävistä joukoista tai sen tavoitteista.

9.44: Sodassa on kuollut 103 lasta ukrainalaissyyttäjän mukaan

Ukrainalaisen syyttäjän mukaan Venäjän hyökkäyssodan seurauksena on kuollut 103 lasta.

YK:n raportin mukaan Ukrainassa on kuollut ainakin yli 600 siviiliä ja yli 1 100 on loukkaantunut. Valtaosa siviilikuolemista on aiheutunut Venäjän raketti-iskuissa sekä ohjus- ja ilmaiskuissa.

YK:n kuolleiksi vahvistamista ihmisistä ainakin 46 on lapsia. YK uskoo kuitenkin todellisten lukujen olevan "huomattavasti korkeampia". 

Zelenskyin mukaan lähes kolme viikkoa kestäneessä sodassa on kuollut 97 ukrainalaista lasta.

9.43: Ukraina: Venäjän tappiot jo liki 14 000 sotilasta

Ukrainan asevoimat arvioivat, että Venäjä on kärsinyt sodan aikana jo 13 800 sotilaan tappiot. Lisäksi Ukraina on armeijansa kertoman mukaan tuhonnut 430 tankkia, 1375 panssariajoneuvoa, 190 tykkiä ja 108 helikopteria. Tappioluvut kertoo Kyiv Independent. Tietoja ei ole vahvistettu. Venäjän omat luvut tappioistaan ovat huomattavasti pienempiä.

9.30: Ukraina: Venäläiset tulittavat sairaalasta

Ukrainan varapääministerin mukaan Venäjä pitää hallussaan piiritetyn Mariupolin kaupungin sairaalaa, jossa on noin 400 siviiliä, mukaan lukien potilaita ja henkilökuntaa.

Venäläisjoukot lisäksi käyttävät sairaalaa tuliasemanaan eli ampuvat sieltä käsin, varapääministeri väittää.

Aiemmin Ukraina kertoi venäläisjoukkojen pitävän sairaalan väkeä panttivankeina.

Mariupolissa on ukrainalaislähteiden mukaan humanitaarinen kriisi. Kaupungissa olleista ihmisistä noin 20 000 on onnistunut pakenemaan yksityisautoilla. Evakuoinnin tarpeessa on Ukrainan mukaan noin 200 000 ihmistä.

9.13: Kiovassa räjähdyksiä

Kiovassa päivä on alkanut tuttuun tapaan eli ilmahälytykset ovat soineet ja pääkaupungissa on nähty useita räjähdyksiä.

Paikallinen pelastuslaitos kertoo ainakin kahden ihmisen loukkaantuneen asuinrakennuksen pommituksen seurauksena. Rakennuksesta evakuoitiin tiedotteen mukaan 37 ihmistä.

8.51: Ukraina: Harkovassa kuollut sodan aikana ainakin 500

Harkovan kaupungissa Ukrainassa on kuollut ainakin 500 ihmistä sodan alun jälkeen, kertoo kaupungin pelastuslaitos Reutersin mukaan. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoa.

8.48: Venäjän taloudella on tänään totuuden hetki

Venäjän talouden totuuden hetki on edessä tänään keskiviikkona, jolloin Venäjän valtion korkomenoja erääntyy maksettavaksi 117 miljoonan dollarin arvosta. Asiasta uutisoi Bloomberg.

Venäjän hallitus on uutistoimiston mukaan kertonut maksavansa korot, mutta ruplissa. Tämä johtuu siitä, että Venäjä ei sitä vastaan asetettujen pakotteiden vuoksi voi hoitaa maksua dollareissa. Bloombergin lähteiden mukaan tämä tarkoittaa kuitenkin käytännössä maksukyvyttömyyden olevan jo totta. Venäjän valtiolla ja valtionyhtiöillä on Bloombergin mukaan pian erääntyviä velkoja kaikkiaan 150 miljardin dollarin arvosta.

Rahastoyhtiö Greylock Capital Associatesin salkunhoitaja Jonathan Prin arvioi, että Venäjän mahdollisessa maksukyvyttömyydessä puhutaan ”monumentaalisen” kokoluokan asiasta.

– Dollarimääräisesti vastaavaa on nähty viimeksi vuonna 1998 ja silloinkin kyseessä oli Venäjä, hän kommentoi.

Lue lisää aiheesta täältä.

Pakotteet painavat – näin Venäjä niihin vastaa 10:54
Pakotteet painavat – näin Venäjä niihin vastaa.

8.42: Mariupolista paennut 20 000

Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan mukaan noin 20 000 ihmistä on päässyt pakoon yksityisautoilla Ukrainan Mariupolin kaupungista, jota venäläisjoukot piirittävä.

Ukrainan mukaan noin 200 000 ihmistä pitäisi vielä evakuoida kaupungista.

8.05: Venäjä kerää vahvistuksia

Venäjä kerää täydennysjoukkoja Ukrainaan, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö CNN:n mukaan.

Puolustusministeriön julkisessa tiedustelupäivityksessä todetaan, että Venäjällä on ongelmia hyökkäysoperaatioidensa kanssa johtuen Ukrainan tiukasta vastarinnasta.

Venäjä etsiikin nyt apuvoimia useasta eri kolkasta. Brittiministeriön mukaan vahvistuksia haetaan niin Armeniasta, itäisestä sotilaspiiristä kuin Tyynenmeren laivastostakin. Lisäksi Venäjä rekrytoi palkkasotilaita ja syyrialaisia.

– Näillä joukoilla Venäjä todennäköisesti yrittää pitää hallussaan valtaamansa alueet ja vapauttaa taisteluvoimaa aloittaakseen uudelleen pysähtyneen hyökkäyksensä, Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi.

7.28: CNN: Ukrainan isku tuhosi kolme Venäjän helikopteria

Ukrainan armeija on tuhonnut ainakin kolme helikopteria iskettyään Hersonin lentokentälle tiistaina, kertoo CNN. Asia selviää Planet Labsin tuoreista satelliittikuvista, jossa palavat helikopterit näkyvät.

Lue aiheesta lisää täältä.

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjän sotahelikopterit palavat 1:00
Satelliitti kuvat paljastavat: Venäjän sotahelikopterit palavat.

7.09: Lännen avusta on ollut Ukrainalle apua

Länsimaiden aseavulla voi sanoa olleen hyvin suuri merkitys Ukrainan kyvylle puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan, sanoo Sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hän arvioi panssarintorjuntaohjusten ja lähi-ilmatorjuntaohjusten olleen eniten hyödyksi ukrainalaistaistelijoille, mutta tarpeen ovat tulleet myös rynnäkkökiväärit – eikä kypäriä tai luotiliivejäkään sovi unohtaa.

– En tiedä minkä verran siellä on ollut aseita jaettavaksi, mutta suojavarusteita ei varmasti ole jakaa kaikille reservistä perustettaville joukoille, everstiluutnantti Mattila sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.42: Zelenskyi puhuu tänään USA:n kongressille

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on tänään määrä puhua etänä Yhdysvaltain kongressille. Lähes kolme viikkoa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta kongressin jäsenet pyrkivät painostamaan Valkoista taloa ottamaan tiukemman linjan Venäjän sotatoimien suhteen.

Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt Yhdysvalloilta apua Ukrainan puolustukseen.

Zelenskyi puhui viimeksi yhdysvaltalaisille kongressiedustajille maaliskuun alussa järjestetyssä videopuhelussa. Tuolloin keskustelun aiheena oli Ukrainan toive saada käyttöönsä hävittäjäkoneita.

5.14: Zelenskyi: Neuvottelut Venäjän kanssa realistisempia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo tuoreella videollaan, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa alkavat kuulostaa realistisemmilta. Presidentinkanslian sivuilla julkaistussa puheen käännöksessä Zelenskyi sanoo, että neuvotteluihin tarvitaan kuitenkin vielä aikaa, jotta päätökset olisivat Ukrainan edun mukaiset.

– Kolmas viikko lähenee loppuaan. Me kaikki haluamme rauhaa. Me kaikki haluamme voittaa. Ja tuntuu, että vielä menee hetki, ja sitten me ukrainalaiset saavutamme sen, mihin meillä on oikeus.

Ukrainan neuvottelija Myhailo Podoljak kertoi aiemmin Twitterissä, että maiden välillä on edelleen perustavia ristiriitoja. Hän sanoi, että kompromisseihin on yhä mahdollisuus.

Neuvotteluja on määrä jatkaa tänään.

5.05: Puola ehdottaa Ukrainaan rauhanturvaoperaatiota

Puolan varapääministeri Jaroslaw Kaczynski ehdottaa, että Ukrainaan tulisi lähettää jonkinlainen kansainvälinen rauhanturvaoperaatio.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa vieraileva Kaczynski sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että kyseessä olisi sotilasliitto Naton operaatio, jossa voisi olla myös laajempia kansainvälisiä rakenteita. Hän sanoo, että operaation tulisi voida puolustaa itseään. Hänen mukaansa sen tulisi tarjota humanitaarista apua. 

0.21 Ukrainan presidentti pyysi Kanadan parlamentilta todellista tukea

Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille osoitettiin jälleen seisaaltaan suosiota kun hän puhui videoyhteyden välityksellä Kanadan parlamentille. Suosionosoitusten sijaan Zelenskyi olisi kuitenkin kaivannut enemmän konkreettista tukea sotaan käyvälle maalleen.

– Emme me paljoa pyydä. Pyydämme oikeutta, todellista tukea joka auttaisi meitä selviämään ja puolustamaan maatamme, pelastamaan henkiä, presidentti sanoi.

Zelenskyi uudisti jälleen kerran pyyntönsä lentokieltoalueen luomisesta Ukrainan ylle, ja pyysi parlamentaarikkoja kuvittelemaan, miltä heistä tuntuisi, jos heidän kotejaan pommitettaisiin joka yö.

– Tiedän, että te kaikki tuette Ukrainaa, mutta haluaisin teidän ymmärtävän, mitä me koemme joka päivä. Kuvitelkaa miltä tuntuisi, jos teidän rakennuksianne ja muistomerkkejänne pommitettaisiin samalla tavalla kuin meidän. Koko joukko perheitä on kuollut. Jokainen yö on kauhea yö.

0.13 Puolan, Tshekin ja Slovenian pääministerit matkustivat junalla Kiovaan Zelenkyitä tapaamaan 

Puolan, Tshekin ja Slovenian pääministerit matkustivat junalla Kiovaan tapaaman presidentti Volodymyr Zelenskyiä. Pääministerien tarkoitus oli osoittaa EU:n tuki Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat