Naton pääsihteeri Stoltenberg: Huippukokouksessa hyväksyttiin uudet taisteluosastot itäisiin jäsenmaihin

Naton huippukokous on hyväksynyt sotilasliiton puolustuksen ja pelotteen vahvistamisen itäisissä jäsenmaissa. Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajat ovat tänään pitäneet Brysselissä ylimääräisen huippukokouksen keskustellakseen Ukrainan sodasta. 

Pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato sijoittaa neljä uutta taisteluosastoa Bulgariaan, Slovakiaan, Unkariin ja Romaniaan, yhden kuhunkin.

Muita päätöksiä tehdään Stoltenbergin mukaan kesäkuussa pidettävään Madridin huippukokoukseen mennessä.

Jäsenmaat myös lisäävät ponnistuksiaan saavuttaa puolustusmenojen kahden prosentin tavoite bruttokansatuotteesta kesään mennessä.

Avoimien ovien politiikka jatkuu

Naton ase- ja humanitaarinen apu Ukrainalle jatkuvat, mutta Stoltenberg ei suostunut tarkentamaan lähetettävien aseiden laatua.

Stoltenbergin mukaan huippukokous totesi myös Naton avoimien ovien politiikan uusille jäsenhakemuksille jatkuvan.

Huippukokoukseen aamulla saapuneen Stoltenbergin mukaan huippukokouksen tarkoituksena on osoittaa Pohjois-Amerikan ja Euroopan yhtenäisyyden tärkeyttä nykyisessä kriisissä.

Stoltenberg jatkaa

Norjalainen Stoltenberg jatkaa Naton pääsihteerinä vuoden suunniteltua pidempään. Sotilasliiton huippukokous päätti tänään, että Stoltenbergin kausi päättyy vasta syyskuun lopussa ensi vuonna.

Naton kotisivun mukaan liittolaismaat kiittävät Stoltenbergin johtajuutta ja omistautumista tehtävälleen kansainvälisen turvallisuuden kannalta kriittisellä hetkellä. Stoltenbergin seuraaja olisi pitänyt alun perin valita Naton Madridin huippukokouksessa kesällä.

Lue myös:

    Uusimmat