Yhdysvallat on kasannut "tiikeritiimin", jonka tehtävänä on laatia suunnitelmia Venäjän ydinaseiskun varalta

Aikooko Venäjä käyttää ydinasetta? 0:28
Aikooko Venäjä käyttää ydinasetta? Näin asiantuntija kommentoi.

Valkoinen talo on koonnut ryhmän, jonka tehtävänä on suunnitella toimintamalleja siltä varalta, että Venäjä käyttää ydinaseita tai kemiallisia ja biologisia aseita. Asiasta kertoo The New York Times.

Lisäksi ryhmän on tarkoitus ehdottaa toimenpiteitä, joihin Yhdysvallat voisi ryhtyä, jos Venäjä iskee Naton alueelle estääkseen asekuljetusten perillepääsyn Ukrainaan.

Tällä viikolla esimerkiksi Ruotsi ja Iso-Britannia ovat kertoneet lähettävänsä jälleen tuhansia panssarintorjunta-aseita Ukrainan avuksi. Myös modernien ilmatorjuntajärjestelmien toimittamisesta Ukrainaan on käyty keskusteluita.

Valkoisen talon kasaama ryhmä kulkee nimellä The Tiger Team eli vapaasti suomennettuna tiikeritiimi. Se tapaa kolme kertaa viikossa salaisiksi luokitelluissa kokouksissa. Ryhmän perustamispaperin allekirjoitti presidentti Joe Bidenin turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan.

– He tutkivat myös, miten Yhdysvallat voisi vastata, jos Venäjä laajentaa sotaa naapurimaihinsa, kuten Moldovaan ja Georgiaan, The New York Times kirjoittaa.

Vielä kuukausi sitten monet näistä skenaarioista olisivat olleet täysin teoreettisia. Lehti kuitenkin arvioi, että niin Valkoisessa talossa kuin Naton päämajassakin ollaan tultu siihen lopputulokseen, että sotatoimien etenemiseen mahdollisesti turhautunut presidentti Vladimir Putin voi käyttää myös asearsenaalinsa järeintä päätyä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi keskiviikkona, että vaikka Venäjä käyttäisi massatuhoaseita niin sanotusti vain Ukrainassa, sillä voisi olla "kauheita vaikutuksia" myös Nato-maiden kansalaisiin. Tällä arvioitiin viitattavan esimerkiksi ydinlaskeumaan. Ukrainan naapureista Puola, Slovakia, Unkari ja Romania ovat Naton jäseniä.

Miksi Nato-maat eivät auta Ukrainaa sotilaallisin keinoin? Asiantuntija listaa syyt:"Venäjä on ydinasevalta" 1:42
Miksi Nato-maat eivät auta Ukrainaa sotilaallisin keinoin? Asiantuntija listaa syyt: "Venäjä on ydinasevalta".

Lue myös:

    Uusimmat