MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa 26. maaliskuuta: Bidenin mukaan Putin ei voi jatkaa vallassa – Kreml vastasi

2:17

MTV Uutiset seuraa tässä päivittyvässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä lauantaina 26. maaliskuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


MTV Uutiset seuraa Venäjän hyökkäyssodan tapahtumia myös sunnuntaina 27. maaliskuuta. Uuteen seurantaan pääset tästä

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU-maat suunnittelevat evakuoimisoperaatiota Mariupoliin
  • EU pyrkii irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta
  • Venäjän kenraalin mukaan sotasuunnitelman "1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Yhdysvallat aikoo vastaanottaa 100 000 pakolaista Ukrainasta

23.41: Ukrainan mukaan Yhdysvallat ei enää vastusta hävittäjien lähettämistä Puolasta Ukrainaan

Ukrainan mukaan Yhdysvallat ei vastusta hävittäjien siirtämistä Puolasta Ukrainaan, jotta Ukraina pystyisi paremmin vastustamaan Venäjän hyökkäystä maahan.

–  Washingtonin edustajat eivät vastusta lentokoneiden siirtämistä. Meidän ymmärryksemme mukaan pallo on nyt Puolalla. Tulemme ottamaan asian esille keskusteluissamme puolalaisten kollegoidemme kanssa, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo kirjallisissa kommenteissaan uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi aikaisemmin tässä kuussa, että hävittäjien siirtäminen Puolasta Ukrainaan olisi liian riskialtista, koska se veisi sotilasliitto Naton liian lähelle suoraa taistelukosketusta Venäjään.

22.30: Valkoisen talon virkailija: Biden ei vaatinut hallinnon muutosta Venäjällä 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä, Valkoisen talon virkailija tarkensi Bidenin tämänpäiväisen puheen jälkimainingeissa.

Biden mainitsi puheessaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi enää jatkaa vallassa Venäjällä. Nimettömänä pysyneen Valkoisen talon virkailijan mukaan Biden tarkoitti tällä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin. Virkamiehen mukaan Biden ei puhunut Putinin vallasta Venäjällä tai vallanvaihdosta Venäjällä.

Washington Postin lähteen mukaan lausahdus ei ollut osa alkuperäistä puhetta

21.16: Kremlin tiedottaja: Biden ei päätä, kuka on Venäjän johdossa

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kommentoinut Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puheita.

Biden sanoi illalla Varsovassa pitämässään puheessa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei voi jatkaa vallassa.

Peskov totesi puheeseen liittyen, että venäläiset itse päättävät johtajastaan.

– Se ei ole Bidenin päätettävissä. Venäjän presidentti on venäläisten äänestämä, Peskov kommentoi.

Valkoisen talon virkamies kommentoi uutistoimisto Reutersille, että Biden ei ole vaatimassa vallanvaihtoa Venäjälle.

19.51: Biden: Putin ei voi jatkaa vallassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti puheen Varsovassa kello 19 jälkeen Suomen aikaan. Bidenin Eurooppa-kiertue jatkui tänään Puolassa.

Biden kävi puheessaan läpi muun muassa presidentti Vladimir Putinin valheita ja vääriä perusteluita Ukrainan sodalle. Bidenin mukaan Putin ei voi jatkaa vallassa.

Biden uudisti myös vakuutuksensa, että Yhdysvallat on täysin sitoutunut sotilasliitto Naton yhteiseen puolustukseen. Biden lähetti Putinille viestin, jonka mukaan Putinin ei kannata kuvitella etenevänsä tuumakaan Naton maanperälle.

Biden kertoi Yhdysvaltojen lisäävän pakotteita muun muassa jäädyttämällä Venäjän keskuspankin varoja ja lisäämällä oligarkkeja pakotelistalleen. Lisäksi Yhdysvallat antaa 1,35 miljardia dollaria tukea Ukrainaan, eli noin 1,23 miljardia euroa.

1:58
Katso ote presidentti Joe Bidenin puheesta

19.44: Lvivin pormestari: Raketti-isku vaurioittanut merkittävästi infrastruktuuria

Lvivin kaupungin pormestarin mukaan Venäjän viimeisin raketti-isku on vaurioittanut merkittävästi kaupungin infrastruktuuria. Isku ei ole hänen mukaansa kuitenkaan aiheuttanut vaurioita asuntoihin.

18.01: BBC: Taas yksi venäläiskenraali kaatunut

Venäläinen kenraaliluutnantti Yakov Rezantsev on kuollut Ukrainan sodassa, kertoo BBC Ukrainan puolustusministeriön tietoihin vedoten. Jos tieto pitää paikkansa, Rezantsev on läntisten lähteiden laskujen mukaan jo seitsemäs sodassa kuollut Venäjän kenraalikunnan jäsen.

Kenraaliluutnantin kerrotaan kuolleen lentotukikohtaan tehdyssä ilmaiskussa Hersonin kaupungin lähistöllä. Venäjä käyttää tukikohtaa komentokeskuksena. Ukrainan armeija on iskenyt sinne useita kertoja aiemminkin.

Länsimaissa on epäilty, että venäläisjoukkojen heikko moraali ajaisi kenraaleja lähelle etulinjaa ja samalla vaaraan. Ukrainalainen media kertoo maan armeijan kaappaamasta venäläisten viestistä, jossa venäläisen sotilaan väitetään valittaneen kenraaliluutnantti Yakov Rezantsevista. Ukrainalaismedian mukaan venäläinen sotilas oli kertonut Rezantsevin luvanneen muutama päivä hyökkäyksen alettua, että sota olisi ohi muutamassa tunnissa.

17.55: Pormestari: 44 vakavasti haavoittunutta kuolee, jos lääkintäapua ei saada

Ukrainan pohjoisosissa sijaitsevan Tshernihivin kaupungin pormestarin mukaan venäläisjoukot ovat estäneet myös vakavasti loukkaantuneiden kaupunkilaisten evakuoinnin. Pormestarin mukaan 44 vakavasti haavoittunutta ihmistä eivät selviä hengissä vammoistaan ilman välitöntä lääkintähoitoa. Loukkaantuneista lapsia on kolme.

Kaupungissa oli ennen sotaa 290 000 asukasta. Pormestarin mukaan kaupungissa on yhä 130 000 ihmistä ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan pormestarin tietoja.

17.46: Lvivin kaupungissa on kuultu kolme isoa räjähdystä

Lvivin kaupungissa Ukrainan länsiosissa on kuultu tänään kolme voimakasta räjähdystä. Aasiasta tiedottaa uutistoimisto Reutersin mukaan kaupunginvaltuusto. SDe kehotti kaikkia ihmisiä olemaan rauhallisena ja pysyttelemään sisätiloissa.

Reutersin silminnäkijän mukaan kaupungin koillisosista nousi sankkaa savua. Syytä savulle ei heti voitu varmistaa.

16.07: Biden: Nato-jäsenmaiden yhteinen puolustus on Yhdysvalloille pyhä asia 

Yhdysvalloille sitoutuminen sotilasliitto Naton jäsenmaiden yhteiseen puolustukseen on pyhä asia, vakuutti Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kollegalleen Andrzej Dudalle Varsovassa.

Dudan mukaan puolalaiset ovat tunteneet olonsa hyvin uhatuiksi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu kuukausi sitten.

Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä pitää vielä tänään merkittävä Ukrainan sotaa koskeva puhe.

Biden matkusti Puolaan tavattuaan muun muassa sotilasliitto Naton ja EU:n edustajia Belgiassa toissa päivänä.

16.05: Kuleba: Yhdysvallat lisää puolustusapua Ukrainaan

Yhdysvallat on luvannut lisää puolustusapua Ukrainaan, kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Kuleba tapasi tänään Puolan Varsovassa Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikovin kanssa Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin ja puolustusministerin Lloyd Austinin

– Ukrainalainen kestävyys ja länsimaiset aseet – etenkin amerikkalaiset aseet, ovat avainasemassa menestykselle taistelukentällä, Kuleba sanoi Varsovassa. 

Kuleban mukaan Yhdysvallat vaikuttavat myös valmiilta lisäämään pakotteita. 

15.39: Ukrainan varapääministeri: Kymmenestä humanitäärisestä käytävästä sovittu

Siviilejä aiotaan evakuoida tänään Kiovasta sekä Luhanskin ja Donetskin alueilta. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchukin mukaan maat ovat sopineet yhteensä kymmenestä humanitäärisen käytävän avaamisesta.

Pitkään piiritettynä olleesta Mariupolista puolestaan ei saada ihmisiä evakuoitua tänään Vereshchukin mukaan. Hänen mukaansa asukkaat ovat pyrkineet ulos kaupungista yksityisautoilla, mutta venäläisjoukot ovat estäneet ulospääsyn tarkastuspisteillä.

15.28: Biden tapasi Ukrainan ulko- ja puolustusministerit Puolassa 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tänään tavannut Puolan Varsovassa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Oleksi Reznikovin. Tapaamiseen osallistuivat myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan keskusteluissa käsiteltiin muun muassa Yhdysvaltain sitoutumista Ukrainan alueelliseen itsemääräämisoikeuteen. Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin Yhdysvaltain turva, talous- ja humanitaarisesta tuesta Ukrainalle.

Biden tapasi myös Puolan presidentti Andrzej Dudan kanssa.

Myöhemmin tänään Bidenin odotetaan pitävän Ukrainan sotaa käsittelevä puhe ja tapaavan ukrainalaisia pakolaisia Puolassa. 

15.10: BBC: Ukrainalaiset radiokanavat hiljennetty Hersonissa

Hersonin kaupungissa ei kuulu enää kuin venäläiset radiokanavat, kertoo BBC. Ukrainalaiset kanavat on hiljennetty kaupungissa asukkaiden mukaan.

Eteläinen Hersonin kaupunki on ollut venäläisten miehittämä tämän kuun alkupuolelta lähtien. 

14.59: Moskovan pörssi aukeaa maanantaina rajoitetusti 

Moskovan pörssi avautuu maanantaina laajemmin kuin tällä viikolla.  Nyt kauppaa saa käydä kaikilla osakkeilla ja joukkovelkakirjoilla.

Kaupankäynti on auki vain puolet normaaliajasta, eli kello 9.50–13.50. 

Osakkeiden ja joukkovelkakirjojen myynti ei ole edelleenkään sallittua ulkomaalaisille.

14.42: VR Transpoint keskeyttää idän tavaraliikenteen

VR Transpoint keskeyttää idän tavaraliikenteen sunnuntaina klo 12 Venäjä-pakotteiden takia.

Vaunujen palautus Suomesta Venäjälle jatkuu toistaiseksi. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että vaunujen palautus Suomeen jatkuisi.

Eilen kerrottiin, että myös Helsingin ja Pietarin väliä kulkevien Allegro-junien liikennöinti keskeytetään toistaiseksi. Viimeiset junavuorot ajetaan huomenna.

14.36: Ukraina: 136 lasta kuollut Venäjän hyökkäyssodassa

Ukrainan syyttäjälaitoksen mukaan ainakin 136 lasta on kuollut ja 199 loukkaantunut Ukrainassa Venäjän aloitettua hyökkäyksen. Asiasta uutisoi CNN. 

Syyttäjälaitoksen mukaan myös 570 oppilaitosta on vahingoitunut ja 73 tuhoutunut täysin. 

Lukuja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. 

14.04: Pidennetty ulkonaliikkumiskielto peruttiinkin Kiovassa

 Kiovan pormestari Vitali Klitshko peruukin ulkonaliikkumiskiellon, jonka oli määrä jatkua maanantai-aamuun tästä illasta alkaen. Ulkonaliikkumiskielto on kuitenkin voimassa lauantain iltakahdeksasta sunnuntain aamuseitsemään.

13.38: Venäjän joukkojen kerrotaan siepanneen Tshernobylin lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupungin pormestarin 

Ukrainassa venäläisten sotilaiden on kerrottu tunkeutuneen Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevan Slavutitshin kaupunkiin Kiovan pohjoispuolella. 

Ukrainan viranomaisten mukaan venäläisjoukot olisivat ottaneet haltuunsa kaupungin sairaalan ja myös siepanneet kaupungin pormestarin.

Ukrajinska Pravda -lehden mukaan ukrainalaiset ovat järjestäneet rauhanomaisen protestin venäläisjoukkoja vastaan. Asukkaat ovat muun muassa heilutelleet Ukrainan lippuja.

Kaupungissa asuu etenkin Tshernobylin ydinvoimalan työntekijöitä. Venäjä valtasi ydinvoimalan helmikuun lopussa.

12.36: Venäjän puolustusministeri Shoigu esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen viikkoon

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on nähty julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen viikkoon. Hän puhui puolustusministeriön julkaisemalla videolla, joka oli kuvattu armeijan kokouksessa, uutisoi Reuters.

Sosiaaliseen mediaan ladatulla videon perusteella Shoigu toimi kokouksen puheenjohtajana ja keskusteli muun kokousväen kanssa sotilasbudjettiin ja puolustusmääräyksiin liittyvistä asioista.

Kokoukseen osallistui useita muitakin Venäjän armeijan korkeita virkamiehiä, kuten pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov. Myöskään häntä ei ole nähty julkisuudessa vähään aikaan.

Shoigu katosi julkisuudesta 11. tätä kuuta. Sen jälkeen hänet nähtiin pikaisesti presidentti Vladimir Putinin turvallisuusneuvoston tapaamisessa torstaina, mutta hän ei puhunut tilaisuudessa mitään.

11.56: Ukrainan varapääministeri: Mariupoliksessa yhä paljon evakuoitavana

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk kertoo, että Mariupoliksesta on yhä yli 100 000 ihmistä evakuoimatta. Kaupunki on ollut raskaan pommituksen kohteena.

11.51: Zelenskyi vaatii energiantuottajia viemään Venäjältä mahdollisuudet kiristykseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi energiantuottajamaihin ja pyysi näitä lisäämään energian tarjontaa, jotta Venäjä ei voisi käyttää öljy- tai kaasuvarantojaan ja niiden tarjontaa apuna muiden maiden "kiristämisessä".

Zelenskyi on pyytänyt Qataria lisäämään maakaasun tuotantoa, jotta Venäjä ei voi käyttää energiaansa muiden maiden painostamiseksi. Hänen mukaansa Qatar voi tehdä paljon Euroopan vakauttamiseksi.

Zelenskyi puhui videoyhteyden välityksellä kansainvälisessä politiikan- ja liike-elämän vaikuttajien tapaamisessa Doha Forumissa. Qatar on yksi maailman suurimmista maakaasun tuottajista. Lisäksi Zelenskyi syytti Venäjän "kehuskelevan" sillä, että maa voisi tuhota ydinaseillaan ei vaan kokonaista valtiota, vaan koko maapallon. Zelenskyin mukaan Venäjän puheet kiihdyttävät vaarallista ydinasevarustelua.

11.39: Kiovan pormestari: Ulkonaliikkumiskielto maanantaiaamuun asti

Kiovan pormestari Vitali Klitschko ilmoittaa, että kaupungissa on ulkonaliikkumiskielto lauantai illasta kello kahdeksasta paikallista aikaa aina maanantaiaamuun kello seitsemän asti.

11.23: Allegrot lähes loppuunmyytyjä

Helsingin ja Pietarin välillä vielä kulkevat, toistaiseksi viimeiset Allegro-junat ovat jo lähes loppuunmyytyjä, kerrotaan VR:n viestinnästä. VR keskeyttää Allegro-junan liikenteen maanantaista alkaen.

11.02: Niinistö Ylelle: Nato-jäsenyyden suurin hyöty olisi ennaltaehkäisevä vaikutus

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylelle, että Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden suurin hyöty olisi ennaltaehkäisevä vaikutus.

Lisäksi Nato-jäsenyys hyödyttäisi hänen mukaansa Suomen imagoa turvallisena maana.

10.58: Mariupolin pormestarin mukaan kaupungin keskustassa käydään tulitaisteluita

Raskaan pommituksen kohteen olleen Mariupolin kaupungin pormestari kertoo, että kaupungin keskustassa on käynnissä katutaisteluita.

Hän kertoo myös keskustelleensa siviilien evakuointimahdollisuuksista Ranskan suurlähettilään kanssa.

10.32: Presidentti Niinistö Ylelle: Venäjän väitteisiin suhtauduttava terveellä epäilyllä

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylen Ykkösaamussa, että Venäjän väitteisiin esimerkiksi sotatoimien keskittämisestä vain Donbassin alueelle on suhtauduttava epäillen. Presidentti muistutti esimerkiksi "täystuhon" jatkumisesta Mariupolin kaupungissa. Siksi väitteet sodan uudsta vaiheesta eivät välttämättä ole tosia.

– Pikku epäily on nyt terveellistä säilyttää, presidentti kommentoi.

Niinistö kuvaili Venäjän perääntymisen Kiovan alueelta näyttävän "jonkinasteiselta tai aika suureltakin epäonnistumiselta".

10.07: Brittitiedustelu: Venäjä keskittyy nyt ilmaiskujen tekoon – kärsijöinä etenkin siviilit

Britannian sotilastiedustelun päivittäisen Ukraina-katsauksen mukaan Venäjä on tällä hetkellä haluton suoriin asutuskeskustaisteluihin eli kaupungeissa käytäviin taisteluihin. Sen sijaan maa näyttää keskittyvän ilmasta käsin tehtyihin hyökkäyksiin ja pommituksiin.

Sotilastiedustelun mukaan tarkoituksena on heikentää ukrainalaisten joukkojen puolustustahtoa ja välttää omiin joukkoihin kohdistuvia tappioita.

Tiedustelu arvioi myös, että Venäjä jatkaa ukrainalaisiin kaupunkeihin kohdistuvaa voimakasta tulitusta, josta kärsivät etenkin siviilit. 

Venäjä jatkaa myös Mariupolin, Harkovan ja Tshernihivin saartoa.

8.35: BBC: Ukrainassa tehty jo yli 70 iskua sairaaloita ja terveydenhuoltoa vastaan 

Ukrainassa on tehty yli 70 iskua sairaaloita, ambulansseja ja lääkäreitä vastaan, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO BBC:lle. Näissä iskuissa on kuollut ainakin yli 70 ihmistä ja haavoittunut lähes 40 sitten helmikuun lopun, jolloin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

WHO:n Ukrainan edustajan Jarno Habichtin mukaan on huolestuttavaa, että iskut terveydenhuoltoa vastaan lisääntyvät päivittäin.

Ukrainan mukaan Venäjä on iskenyt muun muassa Harkovan eteläpuolella sijaitsevaan sairaalaan maaliskuun alussa. Sairaalassa hoidettiin esimerkiksi raskaana olevia naisia ja lapsia.

Sotatoimien kohdentaminen sairaaloihin on Geneven sopimuksen vastaista.

7.54: Venäjän puolustusministeri Shoigu sai sydänkohtauksen, kertoo BBC

Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashchenko väittää Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun saaneen sydänkohtauksen, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

– Shoigun sydänkohtaus tapahtui, kun (presidentti Vladimir) Putin syytti häntä täydellisestä epäonnistumisesta Ukrainan valtaamisessa, Herashchenko kertoi Facebook-viestissään.

BBC:n mukaan Venäjä ei ole vahvistanut Shoigun terveydentilaan liittyviä väitteitä.

– Puolustusministerillä on tällä hetkellä paljon huolia, joten nyt ei ole oikea aika media-aktiviteeteille. Sehän on aivan ymmärrettävää, perusteli Kremlin edustaja Dmitri Peskov torstaina Shoigun poissaoloa julkisuudesta venäläisellä uutissivusto Lentalla.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset julkistivat aiemmin tietoja, joiden mukaan Shoigu saattaisi olla suunnittelemassa vallankaappausta. Hänen on myös arveltu puolustusministerinä joutuneen presidentti Putinin epäsuosioon surkeasti sujuneen Ukrainan sodan vuoksi.

7.44: Interpol on lähettänyt Moldovaan osaston auttamaan ihmiskaupan ehkäisyssä – lapset erityisen haavoittuvaisessa asemassa

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoo lähettäneensä Moldovaan osaston auttamaan maan viranomaisia ihmiskaupan ehkäisyssä.

Osasto tarjoaa kenttäapua viranomaisille ja avustusjärjestöille.

– Rikolliset käyttävät jokaisen mahdollisuuden kasvattaakseen laittomia tuottojaan. Kaikki Ukrainan rajalle viime kuukauden aikana kerääntyneet eivät toimi hyvät aikomukset mielessään, kertoo Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock järjestön tiedotteessa.

Interpolin saamien tietojen mukaan useilla rajanylityspaikoilla on odottanut ihmissalakuljettajia, jotka pyrkivät käyttämään hyväksi Ukrainasta pakenevia. Erityisen haavoittuvaisia ovat Interpolin mukaan lapset ja ilman aikuista matkaavat alaikäiset.

Myös Unicef varoitti viikko sitten lauantaina Ukrainasta pakenevilla lapsilla olevan korkea riski joutua ihmiskaupan uhriksi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietokannan mukaan Ukrainan rajan yli Moldovaan on paennut yli 370 000 ihmistä. Noin 2,5 miljoonan asukkaan Moldova on Euroopan köyhimpiä maita.

Yhteensä Ukrainasta on paennut UNHCR:n mukaan yli 3,7 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan kuukausi sitten.

6.39: Presidentti Zelenskyi: 16 000 venäläissotilasta on kuollut sodan aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väittää BBC:n mukaan, että kaikkiaan 16 000 venäläissotilasta olisi kuollut Venäjän hyökkäyssodan aikana. 

Ukrainan ilmoittamat luvut poikkeavat Venäjän vastaavista merkittävällä tavalla. Tähän mennessä Venäjä on ilmoittanut tappioistaan vain kahdesti – viimeksi eilen. Venäjän mukaan venäläisiä olisi kaatunut sodassa arviolta 1 351 ja haavoittuneita olisi 3 825. 

6.31: Venäläisjoukot eivät valmistaudu hyökkäämään Kiovaan

Nimettömänä pysyttelevä, korkea-arvoinen yhdysvaltalainen virkamies on BBC:n mukaan sanonut, että Venäjän joukot eivät valmistaudu hyökkäämään Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. 

Virkamiehen mukaan Venäjä on tehnyt sodan aikana noin 1 250 ohjusiskua, joita on viime aikoina tehty enenevissä määrin. 

Venäläinen kenraali väitti eilen perjantaina, että Venäjän sotasuunnitelman "ensimmäinen vaihe" on ohi. Venäjän joukkojen kerrotaan keskittyvänsä toimiin Itä-Ukrainassa ja Donbassin alueen "täydelliseen vapauttamiseen".

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

2:32
Venäjän puolustusministeriö kertoo muuttavansa Ukrainan operaatiotaan ja painottavansa sen nyt maan itäosien separatistialueille.

6.12: Presidentti Biden pitänee tärkeän puheen tänä iltana

Euroopassa vierailevan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä puhua lauantai-iltana Varsovassa Ukrainan tilanteesta ja Venäjän hyökkäyssodasta ennen paluuta Washingtoniin.

Valkoisen talon mukaan kyseessä on tärkeä puhe, jossa presidentin odotetaan kertovan, mitä Venäjän hyökkäyssota merkitsee koko maailmalle ja miten sota kehittyy jatkossa. Hänen myös odotetaan korostavan lännen yhtenäisyyttä.

Presidentti Biden on tänään vierailulla Ukrainan naapurimaassa, Puolassa. Presidentti tapaa tänään Puolan presidentin Andrzej Dudan. Kaksikon odotetaan keskustelevan siitä, miten Yhdysvallat ja sen liittolaiset tukevat sodan aiheuttamassa pakolaiskriisisä. 

Presidentti Biden kertoi aiemmin, että Yhdysvallat antaa miljardi dollaria auttaakseen Puolaa pakolaiskriisissä. Lisäksi Yhdysvallat on valmis vastaanottamaan 100 000 pakolaista Ukrainasta. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

4.55: EU-maat pyrkivät eroon venäläisestä tuontienergiasta

EU-maat pyrkivät irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta muun muassa ryhtymällä maakaasun yhteishankintoihin.

Perjantai-iltana päättyneessä huippukokouksessaan EU-maiden johtajat tukivat ajatusta siitä, että komissio voisi koordinoida jäsenmaiden yhteisiä kaasuhankintoja.

Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa otettiin askelia venäläisenergiasta irtautumiseksi, mutta ei vielä päätetty varsinaisista energian tuontikielloista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi olisi valmis ulottamaan pakotteet energiaan. Huippukokouksessa keskusteltiin niin öljystä, kaasusta kuin kivihiilestä, kun pakotteiden laajentaminen oli esillä.

– Jäsenmaiden tilanteet ovat erilaisia ja ymmärrettävästi tämä vaatii myös paljon investointeja, paljon työtä, jotta myös käytännössä on mahdollista nämä ostot Venäjältä lopettaa, Marin kommentoi kokouksen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvailee Euroopan unionin ja Yhdysvaltain yhteistyötä uraauurtavaksi Venäjän energiariippuvuuden vähentämiseksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.01: Ukrainalaislapset halutaan varahaiskasvatuksen valtionavun piiriin

Opetusministeri Li Andersson (vas.) haluaa ukrainalaislasten varhaiskasvatuksen valtionavun piiriin. Ministeriössä selvitetään keinoja, joilla valtio voisi korvata kunnille kustannukset, joita Suomeen tulleiden ukrainalaislasten varhaiskasvatuksesta syntyy.

Anderssonin mukaan varhaiskasvatusta voitaisiin rahoittaa jo tämän vuoden puolella valtionavustusten kautta. Hallitus päättää asiasta tulevina viikkoina kehysriihen yhteydessä.

Ministeriö selvittää myös mahdollisuutta väliaikaiseen lakimuutokseen, joka takaisi kaikkien ukrainalaislasten oikeuden varhaiskasvatukseen. Ukrainalaisille myönnettävä tilapäisen suojelun status ei oikeuta kotikuntapaikkaan, joten tällä hetkellä kunnat eivät ole velvoitettuja järjestämään varhaiskasvatusta kaikille.

4.43: Britannialta sanktioita Venäjän puolustusteollisuudelle

Ison-Britannian tiedustelutietojen mukaan Venäjä on mitä todennäköisemmin entistäkin riippuvaisempi miehittämättömistä drone-lennoista. 

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan vankkumaton ilmapuolustus on rajoittanut miehitettyjen lentojen määrää. Tästä syystä Venäjä käyttää enenevissä määrin droneja. 

Britannia on määrännyt pakotteita 65 henkilölle ja taholle, joilla on yhteyksiä Venäjän laajamittaiseen hyökkäykseen. Maa pyrkii vahingoittamaan sanktioilla Venäjän puolustusmateriaalien valmistusta ja siten vaikuttamaan siihen, että Venäjä ei pysty korvaamaan tappioitaan Ukrainassa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

4.41: EU-maat suunnittelevat evakuoimisoperaatiota Venäjän pommittamaan Mariupoliin

Ranska, Kreikka ja Turkki suunnittelevat yhteistä evakuointioperaatiota Ukrainassa siviileille Mariupolista, sanoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan saarretun Mariupolin kaupunginjohtaja kertoo yhä 150 000 asukkaan odottavan pääsyä pois kaupungista hirvittävistä olosuhteista pommitusten keskeltä.

Macron kertoi keskustelevansa parin päivän sisällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa evakuointioperaation yksityiskohdista.

Ranskan, Turkin ja Kreikan järjestämä evakuointi voisi toteutua "muutaman päivän" aikana, Macron sanoi.

2:43
Kolme syytä, miksi Mariupolilla on suuri merkitys sodassa – katso video!

Lue eilisen perjantain käänteet Venäjän hyökkäyssodasta tästä linkistä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja