MTV seurasi Venäjän hyökkäystä 27. maaliskuuta: Zelenskyi valmis kompromissiin Donbassin alueesta – "Yhteydenottoja venäläisiltä liikemiehiltä"

2:08
Venäjää on syytetty useista rikoksista yli kuukauden kestäneessä hyökkäyksessä

MTV Uutiset seuraa tässä päivittyvässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä sunnuntaina 27. maaliskuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU pyrkii irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta
  • Venäjän kenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Yhdysvallat aikoo vastaanottaa 100 000 pakolaista Ukrainasta
  • Presidentti Joe Biden kuvailee sodan olevan Venäjälle strateginen epäonnistuminen

23.14: Zelenskyi kertoo saaneensa yhteydenottoja useilta venäläisiltä liikemiehiltä

Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh on valmis tukemaan Ukrainaa, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Zelenskyin mukaan hän on saanut vastaavanlaisia yhteydenottoja myös muilta venäläisiltä liikemiehiltä.

Zelenskyi sanoi riippumattomien venäläiskanavien haastattelussa, että liikemiehet olivat valmiita auttamaan jollain tavalla, jotta Ukrainan sota saataisiin lähemmäs päätöstään. Osa sanoi myös olevansa valmis osallistumaan maan jälleenrakennukseen.

Presidentin mukaan Ukraina on valmis tarjoamaan turvapaikan kaikille, jotka auttavat taistelussa Venäjää vastaan.

22.30: Eversti Kajanmaa: Venäjällä voi olla kompromissihalua kovien tappiolukujen takia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään, että Ukraina on valmis jonkinlaiseen kompromissiin Donbassin alueen osalta.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa kertoo MTV Uutisille Zelenskyin kommentin tarkoittavan sitä, että tällä kertaa osapuolilla olisi jotakin neuvoteltavaa.

Venäjällä saattaisi olla kompromissihalua jo senkin takia, että tappioluvut ovat olleet kovia. 

– Ihan laskennallisesti tämä on ollut tappiollisin hyökkäystoimi toiseen maahan mitä viimeisten kymmenien vuosien aikana on tehty. Päivittäisen tappioluvut ovat kovia. Tämä voisi tuoda tarpeen myös Venäjälle neuvotella, Kajanmaa pohtii. 

Kajanmaa kertoo, että Kiovan luona on taisteltu viime päivät ja ukrainalaiset ovat päässeet työntämään venäläisten hyökkäysrintamaa poispäin.

2:25

21.29: Ukraina: Taistelut Mariupolin ympäristössä voivat kiihtyä

Venäjän taannoinen ilmoitus, jonka mukaan se keskittyy jatkossa Donbassin alueen "vapauttamiseen", saattaa merkitä taistelujen nopeaa kiihtymistä Mariupolin satamakaupungin ympäristössä maan eteläosassa, uskovat Ukrainan viranomaiset.

Mariupolin tilanne on jo pitkään ollut epätoivoinen. Kaupungissa on edelleen ukrainalaislähteiden mukaan loukussa yli 100 000 ihmistä. Kaupunki on jo nyt lähes täysin tuhottu.

21.24: Zelenskyi valmis kompromissiin Donbassin alueesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo haluavansa keskustella Venäjän kanssa kompromissista Donbassin alueeseen liittyen. Zelenskyin mukaan Ukraina on valmis keskustelemaan maan neutraalista asemasta osana rauhansopimusta Venäjän kanssa.

Zelenskyin mukaan Venäjän hyökkäys on aiheuttanut pahaa tuhoa venäjänkielisille kaupungeille Ukrainassa. Zelenskyi sanoo ymmärtävänsä, että venäläisjoukkojen täydellinen pakottaminen pois Ukrainasta on mahdotonta, koska se johtaisi kolmanteen maailmansotaan.

20.01: Aaltola kuvaa Bidenin puhetta historialliseksi

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola kuvaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lauantaista puhetta Varsovassa Puolassa "jämäkäksi liittokuntaa ja sen tavoitteita kuvaavaksi puheeksi", joka osin vertautuu John F. Kennedyn ja Ronald Reaganin kuuluisiin puheisiin.

Bidenin aivan puheen lopussa tokaisema lause siitä, että Putin ei voi enää jatkaa vallassa, herätti valtavasti huomiota.

Aaltola painottaa, että Bidenin loppukaneetti tuli varmasti suoraan sydämestä. Asiaan vaikutti myös se, että puhe pidettiin sotilasliitto Naton "etulinjassa" Puolassa.

–  Kyllä se oli historiallinen puhe. Se oli kylmän sodan veteraanin puhe Euroopan vapaudesta ja demokratiasta. Historiahan sen sitten lopullisesti näyttää, miten sota meni, ja mikä Yhdysvaltojen rooli siinä oli.

19.30: Toistaiseksi viimeinen Allegro-juna Pietarista saapui Helsinkiin

Toistaiseksi viimeinen Allegro-juna Pietarista saapui Helsingin päärautatieasemalle hieman kello 19 jälkeen.

VR on päättänyt keskeyttää Pietarin-liikenteen huomisesta alkaen Venäjän vastaisten talouspakotteiden vuoksi.

– Käytännössä yritysten välinen rahaliikenne ei enää toimi ja näin ollen sitten myöskin junaliikenne keskeytyy, VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen kommentoi Seitsemän uutisissa.

Helsinki on Allegro-junien kotivarikko.

– Junat jäävät Helsinkiin kotivarikolle odottamaan aikoja parempia, Tuominen selvensi.

Tuomisen mukaan junien täyttöaste viime viikkoina on ollut noin 60 prosenttia. Palautetta junayhteyden päättymisestä on tullut asiakkailta.

– Onhan tämä aika symboolinen yhteys Suomen ja Venäjän välillä. Aika lailla sellaista surkuttelevaa palautetta, Tuominen kuvaili asiakaspalautteita.

2:05
Katso video: Tältä Pietarin ja Helsingin välisen junayhteyden tulevaisuus tällä hetkellä näyttää.

19.20 Ukrainan ja Venäjän määrä neuvotella Turkissa jälleen huomenna

Ukrainan mukaan se valmistautuu aloittamaan toisen neuvottelukierroksen Venäjän kanssa huomenna Turkissa.

Kasvotusten käytävistä neuvotteluista päätettiin videoneuvotteluissa tänään ja niiden on määrä kestää maanantaista keskiviikkoon, ukrainalainen neuvottelija ja poliitikko David Arakhamia kertoo. Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan runsas kuukausi sitten.

17.01: Yhdysvaltain Nato-lähettiläs: Yhdysvalloilla ei ole tavoitetta vaihtaa Venäjän hallintoa

Jälkipyykki Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin eilisestä kovasta lausunnosta jatkuu. Biden totesi puheessaan eilen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ”ei voi jatkaa vallassa." Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Juliane Smith kommentoi uutiskanava CNN:lle, että ”Yhdysvalloilla ei ole tavoitetta vaihtaa Venäjän hallintoa. Piste”. Smithin mukaan Biden painotti kommentillaan sitä, että kansainvälinen yhteisö ei saa toimillaan vahvistaa Putinia jatkamaan sotaa Ukrainassa.

16.42: Harkovan aluejohtaja: Ukrainan joukot saaneet haltuunsa useita kyliä

Harkovan aluejohtajan mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet takaisin haltuunsa useita kyliä alueella. Uutiskanava CNN:n vahvistamalla videolla näytetään ukrainalaisjoukkoja Vilkhivkan kylässä, joka sijaitsee noin 32 kilometrin päässä Venäjän rajalta.

CNN:n näkemien videoiden mukaan ukrainan joukot olisivat saaneet haltuunsa asutusalueita myös Harkovan alueen pohjoisosissa. 

Ukrainan kerrotaan tehneen myös erillisen vastahyökkäyksen Mariupolin kaupungin luoteispuolella. Ukrainan mukaan vastahyökkäyksessä saatiin vapautettua kaksi kylää venäläisiltä joukoilta.

16.20: Joukkojen kärsimistä tuhoista liikkuu huomattavan ristiriitaista tietoa

Ukrainan armeija kertoo kaatuneiden venäläissotilaiden määrän nousseen 16 600 sotilaaseen. Ukrainan mukaan sodan aikana olisi tuhottu jo 582 venäläistä panssarivaunua ja 127 helikopteria sekä 121 hävittäjää.

Ukrainan ilmoittamat luvut poikkeavat Venäjän vastaavista merkittävällä tavalla. Tähän mennessä Venäjä on ilmoittanut tappioistaan vain kahdesti. Perjantaina Venäjä ilmoitti, että venäläisiä olisi kaatunut sodassa arviolta 1 351 ja haavoittuneita olisi 3 825.

Venäjä puolestaan väittää tuhonneensa Ukrainalta 289 lennokkia ja 1656 panssarivaunua. Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kummastelee ilmoitettuja lukuja:

– Eli Ukrainan panssarijoukot on tuhottu jo kahteen kertaan ja lennokit noin 10 kertaan, joten luulisi "erikoisoperaation" helpottuvan, Toveri toteaa. 

15.18: Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja on kommentoinut Venäjän tukeman separatistialue Luhanskin suunnitelmia Venäjään liittymistä koskevasta kansanäänestyksestä luonnehtimalla mahdollisia kansanäänestyksiä "väärennöksiksi" ja toteamalla, ettei niillä ole miehitetyillä alueilla laillisia perusteita. Hänen mukaansa kansainvälinen yhteisö tulee vastaamaan entistä voimakkaammin Venäjälle, voimistaen kansainvälistä eristämistä.

14.45: Ranskan Macron: Tilannetta Venäjän kanssa ei tule "kärjistää verbaalisesti" 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on varoittanut "kärjistämästä tilannetta verbaalisesti" Venäjän kanssa.

Hänen mukaansa Ukrainaan on saatava aikaan tulitauko ja Venäjän joukkojen on vetäydyttävä maasta kokonaan. Hänen mukaansa tämän saavuttamiseksi tilannetta ei tule eskaloida sanoilla tai teoilla. 

Puolassa viikonloppuna vieraillut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui Venäjän presidentti Vladimir Putinia eilen muun muassa teurastajaksi. Hän totesi myös huomiota herättäneessä puheessaan, että Putin ei voi enää jatkaa vallassa. 

Valkoinen talo kiirehti oikomaan lausahdusta toteamalla, että Biden ei tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä.

13.25: Ukrainan tiedusteluviranomainen: Venäjä tavoittelee Ukrainan jakamista

Venäjä yrittää halkaista Ukrainan kahtia luodakseen Moskovan hallinnoiman alueen, Ukrainan sotilastiedustelun johtaja sanoi sunnuntaina. Hänen mukaansa Venäjä päätyi suunnitelmaan sen jälkeen, kun se epäonnistui koko maan valtaamisessa.

– Itseasiassa se yrittää luoda Ukrainan Pohjois- ja Etelä-Korean, Kyrylo Budanov toteaa.

Hänen mukaansa Ukraina tulee pian käynnistämään sissisodankäynnin Venäjän miehittämiä alueita vastaan.

13.19 Venäjä rajoittaa pääsyä Bildin verkkosivuille

Venäjä on rajoittanut pääsyä saksalaislehti Bildin verkkosivuille. Pääsyn rajoitus on tehty maan valtakunnansyyttäjän pyynnöstä.

11.51 Separatistialue järjestää kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä

Venäjän tukeman Luhanskin separatistialueen johto ilmoittaa, että itseään kansantasavallaksi kutsuva alue järjestää pian kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA. Uutistoimisto perustaa tietonsa paikallisen separatistijohtaja Leonid Pasechnikin kertomaan.

– Ajattelen, että lähitulevaisuudessa järjestetään kansanäänestys, Pasechkin lausui. 

Venäjä tunnusti Luhanskin ja Donetskin separatistialueet itsenäisiksi viime kuussa ja käynnisti rauhanturvaoperaatioksi kutsumansa hyökkäyksen Ukrainaan pian sen jälkeen.

11.28: Blinken: USA:lla ei strategiaa vallanvaihdosta Venäjällä tai muuallakaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken toisti Valkoisen talon selvennyksen presidentti Joe Bidenin eiliseen lausuntoon, jonka mukaan vallan Venäjällä tulisi vaihtua. Blinkenin mukaan Yhdysvaltojen strategiaan ei kuulu vallan vaihtamista Venäjällä tai muussakaan maassa.

Valkoinen talo kiirehti lauantaina nopeasti paikkailemaan presidentti Joe Bidenin illalla Varsovassa Puolassa pitämää puhetta, jossa tämän saattoi tulkita vaativan hallinnon vaihtamista Venäjällä.

– Jumalan tähden, se mies (Vladimir Putin) ei voi jatkaa vallassa, Biden sanoi puheensa lopuksi.

Washington Postin lähteen mukaan lausahdus ei ollut osa alkuperäistä puhetta.

Valkoisen talon edustajan mukaan Biden tarkoitti lausahduksellaan sitä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin tai lähialueisiin.

Nimettömänä esiintyneen virkamiehen mukaan Biden ei puhunut Putinin vallasta Venäjällä tai vallanvaihdosta Venäjällä.

11.02: Venäjä kertoo tuhonneensa sotilaskohteita ohjusiskuin

Venäjä kertoo osuneensa ohjuksin sotilaskohteisiin Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa. Se kertoo käyttäneensä iskuissa erityisen tarkkoja risteilyohjuksia.

Lisäksi Venäjän armeija kertoo ampuneensa mereltä käsin pitkän matkan ohjuksilla Ukrainan ohjusjärjestelmiä Kiovan lähellä.

9.44: Zelenskyi pyysi länneltä lisää järeämpiä aseita Ukrainan puolustukseen: "Kuka johtaa euroatlanttista yhteisöä, onko se edelleen Moskova?” 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt länneltä lisää panssarivaunuja ja hävittäjiä Ukrainalle, jotta maa voi puolustaa itseään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Asiasta kertoo muun muassa Guardian.

Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle erilaisia aseita. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee kuitenkin nyt isompaa kalustoa niin Venäjän ilmasta kuin mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Näihin kuuluvat muun muassa hävittäjtät ja panssarivaunut.

Hän myös kysyi, johtaako euroatlanttista yhteisöä "edelleen Moskova" pelottelun kautta.

9.24: Mariupoliin kaksi pakokäytävää siviileille

Ukrainan varapääministerin mukaan sunnuntaina on päästy sopuun kahdesta humanitäärisestä käytävästä, jonka kautta siviilit voivat paeta Mariupolin tuhotusta kaupungista autoillaan.

Lisäksi varapääministeri kertoo, että kaksi humanitäärisestä käytävästä Luhanskin ja Donetskin alueilla on päästy sopuun sunnuntaille.

9.04: Ukrainan sisäministerin neuvonantaja: Venäjä tuhoaa polttoaine- ja ruokavarastoja

Ukrainan sisäministerin neuvonanataja Vadym Denysenkon mukaan Venäjä on alkanut systemaattisesti tuhoamaan Ukrainan polttoaine- ja elintarvikevarastoja, minkä vuoksi Ukrainalla on täysi työ varastoidut tarvikkeet hajaannuttamisessa. 

Sisäministerin neuvonantaja kertoi Reutersin mukaan tänään sunnuntaina pitämässään televisiopuheessa, että Venäjällä saattaa olla valmius voimistaa hyökkäystään, jota Venäjä kutsuu edelleen "erikoisoperaatioksi". 

8.44 Venäjä väittää: Emme kohdista iskuja siviilikohteisiin

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass on toistanut Venäjän aiemmat väitteet siitä, ettei Venäjä kohdista iskuja "sotilasoperaationsa" aikana ukrainalaiskaupunkien siviilikohteisiin. 

Tass kertoo, että Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä kohdistaa iskunsa harkitusti sotilaskohteisiin demilitarisoidakseen Ukrainan. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Venäjä ei ole kertaakaan yli kuukauden kestäneen hyökkäyssodan aikana käyttänyt Ukrainan tapahtumista sanaa sota. Sen sijaan Venäjä edelleen toistaa aiempaa viestiään, jonka mukaan venäläisjoukot pyrkivät "sotilasoperaatiolla suojelemaan ihmisiä, jotka ovat kärsineet Kiovan hyväksikäytöstä ja kansanmurhasta useiden vuosien ajan".

Väitteet siitä, että Venäjä ei kohdistaisi iskuja siviilikohteisiin ei pidä paikkansa. Esimerkiksi Mariupolin satamakaupungissa venäläisjoukot ovat pommittaneet kaupunkia silmittömästi. 

YK on onnistunut vahvistamaan ainakin yli tuhannen siviilin kuoleman. Todellisten lukujen pelätään kuitenkin olevan merkittävästi suurempia. 

6.20: Ukrainan parlamentin mukaan Venäjä tulitti ydintutkimuslaitosta Harkovassa

Ukrainan parlamentin mukaan venäläisjoukot ovat ampuneet Harkovassa sijaitsevan ydintutkimuslaitoksen ympäristössä, uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters. 

Parlamentti on myös tviitannut venäläisjoukkojen toimista ydintutkimusalueella.

– Tällä hetkellä on todella vaikea arvioida vihollisen aiheuttamien vahinkojen laajuutta, mikäli vihollinen ei lopeta toimiaan ydinlaitoksen alueella, parlamentti kertoo viranomaisten lausuneen. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

6.19: Zelenskyin mukaan Mariupol on kuin Aleppo Syyrian sisällissodassa

Ukrainan eteläisessä satamakaupungissa kiivaat taistelut jatkuvat edelleen. Venäläisjoukot ovat saartaneet kaupunkia liki koko sodan ajan. Nyt joukot ovat edenneet kaupungin keskustaan, missä taistelut ovat jatkuneet kiivaina. 

Kaupungin pormestarin Vadym Boichenkon mukaan tilanne kaupungissa on kriittinen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan on verrannut Mariupolin katastrofaalista tilannetta Syyria Aleppoon Syyrian sisällissodan aikana.

Zelenskyi vaatii länneltä edelleen aseellista tukea Ukrainan puolustamiseksi. 

6:37
Venäjä väittää hyökkäyksen ensimmäistä vaihetta menestykseksi – mitä Ukrainassa nyt seuraa?

6.13: Lvivin esikaupunkialueelle tehdyissä iskuissa ei tiettävästi kuolonuhreja

Juuri ennen kuin presidentti Joe Biden puhui eilen Puolan pääkaupungissa Varsovassa, Venäjä teki neljä ohjusiskua Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan Lvivin kaupunkiin.

Reuters kertoo, että Lvivin pormestarin Andri Sadoviyn mukaan "iskuilla hyökkääjä halusi lähettää terveisiä Puolassa olevalle presidentti Bidenille". 

Uutistoimisto Reutersin kertoo, että paikallisviranomaisten mukaan iskut tehtiin Lvivin kantakaupungin ulkopuolelle esikaupunkialueelle, noin 60 kilometrin päässä Puolan rajasta. 

Yksi iskuista vahingoitti alueen infrastruktuuria merkittävästi, mutta Reutersin mukaan iskut eivät aiheuttaneet kuolonuhreja. 

Lvivin alueen kuvernööri Maksym Kozytskyi sanoi BBC:n mukaan, että polttoainevarastoon ja tehtaaseen tehdyssä iskussa loukkaantui ainakin viisi ihmistä. 

5.30: Venäjä jatkanut pommitusta eri puolilla Ukrainaa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Ison-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on jatkanut ilmaiskujen tekemistä Ukrainassa. Ministeriön tiedustelutietojen mukaan iskujen kohteena on ollut myös siviilialueita, joista osa ovat olleet tiuhaan asutettuja. 

Tiedustelutietojen mukaan Venäjä luottaa edelleen kaukaa, Venäjän ilmatilasta, laukaistuihin ohjuksiin minimoidakseen omien joukkojen kärsimiä tappioita.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.14: Biden jatkaa tiukkaa linjaansa myös sosiaalisessa mediassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jatkaa tiukkaa linjaansa myös sosiaalisessa mediassa. Presidentin Twitter-tili oli aktiivinen varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. 

Presidentti muun muassa totesi, ettei Ukrainasta sotaa pakenevien ihmisten auttaminen ole yksin Puolan tai muunkaan valtion tehtävä – kaikilla demokraattisilla maailman mailla on hänen mukaansa velvollisuus osallistua talkoisiin. 

– Ukrainan kansa voi luottaa siihen, että Yhdysvallat ottaa vastuuta. Otamme vastaan 100 000 Ukrainan-pakolaista, presidentti tviittasi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tviiteissään presidentti Biden kehui ukrainalaisten urheutta ja maanpuolustustahtoa sekä sitä, miten tehokkaasti ukrainalaiset ovat käyttäneet hyödykseen Yhdysvaltojen Ukrainaan lähettämää aseellista tukea. 

– Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä sota olisi jo nyt strateginen epäonnistuminen Venäjälle. Putin luuli, että ukrainalaiset eivät taistelisi vastaan. Sen sijaan Venäjän joukot ovat kohdanneet urhean ja järkkymättömän Ukrainan vastarinna, presidentti kuvaili. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Presidentti myös huomauttaa tviiteissään, että sen sijaan, että Venäjä olisi onnistunut musertamaan Ukrainan brutaaleilla toimilla, maa on onnistunut vahvistamaan Ukrainan vastarintaa. 

– Sen sijaan, että Nato olisi hajonnut, Länsi on nyt vahvempi ja yhteinäisempi kuin koskaan, presidentti kehuu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.08: Britannian ulkoministeri: Venäjä-pakotteista voitaisiin luopua – mutta näillä ehdoilla

Ison-Britannian ulkoministerin, Liz Trussin, mukaan venäläisiin oligarkkeihin, pankkeihin ja yrityksiin kohdistuneista kovista pakotteista voitaisiin luopua, jos Venäjän presidentti Vladimir Putin vetää joukkonsa pois Ukrainasta, päättää sodan ja sitoutuu siihen, ettei sama toistu tulevaisuudessa. 

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on osoittanut muuttumisen merkkejä, kun aktiivinen hyökkäyssota on jumahtanut Kiovan ympäristössä liki paikalleen. 

Britannian sotatiedustelun arvioin mukaan Venäjä jatkaa ukrainalaisiin kaupunkeihin kohdistuvaa voimakasta tulitusta, josta kärsivät etenkin siviilit.

Venäjän armeija kertoi perjantaina, että "sotilasoperaation" ensimmäisen vaiheen olevan ohi. Näin ollen Venäjän joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen "vapauttamiseen".

5.02: Puolan puolustusministeriö otti kantaa Bidenin tiukkaan puheeseen

Presidentti Joe Bidenin eilisiltaine n puhe on aiheuttanut reaktion myös Puolan puolustusministeriössä, kertoo BBC. Biden puhui eilen illalla Puolan pääkaupungissa Varsovassa, ja teki puheessaan selväksi, ettei Putin voi pysyä enää vallassa.

– Maailman vaikutusvaltaisimman maan presidentti tuli Varsovaan ja puhui erittäin selvästi Venäjän aggressioista, puolustusministeriön tiedottaja Lukasz Jasina kommentoi BBC:lle. 

– Biden sanoi venäläisille, että aina voi vaihtaa diktaattoria. Se oli todella vaikuttava ja syvä kokemus. 

Tiedottajan mukaan Putinia ei voida enää pitää luotettavana kumppanina. 

4.50: Tshernobylin lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupungin pormestari vapautettu

Ukrainan Slavutitshin kaupungin pormestari on vapautettu. Asiasta kertoi pormestari itse uutistoimisto AFP:lle.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin, että venäläisjoukot ovat vallanneet Slavutitshin kaupungin ja pormestari on kaapattu.

Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevassa Slavutitshissa asuu etenkin voimalan työntekijöitä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Venäjän valtaaman Tshernobylin voimalan työntekijöille ei ole saatu uutta vuoronvaihtoa lähes viikkoon.

Työntekijöitä saatiin vaihdettua ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 20. maaliskuuta, jolloin henkilökunta oli ollut jumissa voimalalla yli kolme viikkoa.

4.44: Ukraina: USA ei enää vastusta hävittäjien lähettämistä Puolasta Ukrainaan

Ukrainan mukaan Yhdysvallat ei vastusta hävittäjien siirtämistä Puolasta Ukrainaan, jotta Ukraina pystyisi paremmin vastustamaan Venäjän hyökkäystä maahan.

– Washingtonin edustajat eivät vastusta lentokoneiden siirtämistä. Meidän ymmärryksemme mukaan pallo on nyt Puolalla. Tulemme ottamaan asian esille keskusteluissamme puolalaisten kollegoidemme kanssa, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi kirjallisissa kommenteissaan uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi aikaisemmin tässä kuussa, että hävittäjien siirtäminen Puolasta Ukrainaan olisi liian riskialtista, koska se veisi sotilasliitto Naton liian lähelle suoraa taistelukosketusta Venäjään.

Puola on ilmoittanut tukevansa suunnitelmaa, jonka mukaan Ukrainaan voitaisiin lähettää neuvostoaikaisia Mig-29 -hävittäjiä Saksassa sijaitsevan Rammsteinin lentotukikohdan kautta.

4.41: Valkoinen talo kiirehti vesittämään Bidenin kovasanaista hyökkäystä Putinia kohtaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä, Valkoisen talon virkailija tarkensi Bidenin tämänpäiväisen puheen jälkimainingeissa.

Biden mainitsi puheessaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi enää jatkaa vallassa Venäjällä.

Nimettömänä pysyneen Valkoisen talon virkailijan mukaan Biden tarkoitti tällä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin. Virkamiehen mukaan Biden ei puhunut Putinin vallasta Venäjällä tai vallanvaihdosta Venäjällä.

Washington Postin lähteen mukaan lausahdus ei ollut osa alkuperäistä puhetta.

2:17
Presidentti Joe Biden piti eilen lauantaina puheen Puolassa – näin hän kommentoi Vladimir Putinin valta-asemaa

MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssodan käänteitä myös eilen 26. maaliskuuta. Voit lukea päivän käänteistä tästä linkistä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja